Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres confirmen la celebració de la Trobada de les Decennals 2021+1

Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres confirmen la celebració de la Trobada de les Decennals 2021+1

L’actual normativa permet la celebració de les activitats castelleres i a més l’organització, amb l’assessorament de Salut, el Pius Hospital i l’ABS Valls-Urbà, reforça l’acte amb mesures addicionals

La Trobada se celebrarà al passeig de l’Estació, el doble de gran que en l’emplaçament previst inicialment, per garantir major distància entre els assistents

220112Colles

 

Llum verda a la Trobada de Colles Castelleres de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 que se celebrarà a Valls el proper diumenge 30 de gener de 2022. L’organització de les festes, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, les colles vallenques i la comissió participativa dels Xiquets de Valls han confirmat avui la celebració d’aquest acte emblemàtic que reuneix cada deu anys en una única jornada i espai el món casteller per Decennals i que, en aquesta edició, suposarà el retrobament de les colles després de l’aturada per la pandèmia.

Cal tenir en compte que l'actual normativa de restriccions per la Covid-19 establerta per la Generalitat (resolució SLT/8/2000 de 4 de gener) ja permet la celebració de les activitats castelleres i de cultura tradicional. A més, però, l’organització, amb l’assessorament del departament de Salut de la Generalitat, el Pius Hospital i l’Àrea Bàsica de Salut Valls-Urbà, ha reforçat la Trobada de Colles amb més mesures de prevenció addicional, complementàries a l'escenari 2022 en què el 82,5% de la població catalana ha estat vacunada amb primera dosi, el 79,10% amb la segona i el 29,05% amb la tercera. Avui ho han presentat l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres, Pau Camprovín, la presidenta de la Colla Joves, Montse Solé, el president de la Colla Vella, Albert Pedret, i el director de l’Àrea Bàsica de Salut Valls-Urbà, Josep M. Magrinyà, acompanyats per representants de les diverses entitats i institucions.

La Trobada de Colles de les Decennals 2021+1 se celebrarà al passeig de l’Estació que, amb 10.500 metres quadrats de superfície, és un espai el doble de gran que l’emplaçament inicialment previst de l’Hort del Carme. L’aparcament de l’Hort del Carme ja era més gran que el de les passades Decennals, però amb el trasllat al passeig de l’Estació, molt més ampli i una de les principals avingudes de la ciutat, es dona compliment a una de les propostes principals del protocol de salut de l’acte per tal de garantir la distància de seguretat de públic i colles. A més, el passeig de l’Estació compta amb nombroses accessos que facilitaran l’entrada i sortida a l’espai. La selecció de la ubicació ha comptat també amb el vistiplau i l'assessorament de Protecció Civil Municipal i la Policia Local.

El protocol tècnic realitzat expressament per a la Trobada de Colles contempla a més un desplegament d’altres mesures de reforç de prevenció de salut. Així, cada colla es responsabilitzarà de portar un registre dels participants a l’acte i que els castellers i castelleres signin una declaració responsable en la qual confirmin que no presenten simptomatologia compatible amb la Covid ni són tampoc contactes estrets de persones sospitoses o confirmades de la malaltia.

A la vegada, els castellers hauran de dur mascareta FFP2 i es recomana també que disposin de certificat Covid que acrediti la pauta completa de vacunació. Per la seva part, el públic haurà d’assistir amb mascareta tal i com ja estableix la normativa actual. A més, l’acte comptarà amb megafonia per informar a públic i participants de les mesures preventives i la Trobada s’organitzarà amb un ordre d’entrada de les colles i amb diferents punts d’entrada i sortida per permetre un accés esglaonat i més còmode.

Acte singular i retrobament del món casteller

La Trobada de Colles del dia 30 de gener tindrà un gran caràcter simbòlic ja que representarà el retrobament del món casteller després de gairebé dos anys de pràctica aturada per la pandèmia i, a la vegada, la celebració d’un dels actes més emblemàtics i singulars de les Decennals. L’esdeveniment reuneix cada deu anys a Valls les colles castelleres, en una jornada no competitiva en la que les agrupacions podran aixecar castells o pilars en funció de les seves possibilitats i número d’efectius. La construcció mínima és el pilar de quatre. Durant el període d’inscripcions per participar-hi, la pràctica totalitat de les agrupacions castelleres existents als Països Catalans van confirmar la seva assistència.

 

VALLS · 12 DE GENER DE 2022