Tot a punt per a la celebració de les Decennals de Valls 2021+1

Tot a punt per a la celebració de les Decennals de Valls 2021+1

>L'organització ajusta horaris i formats en 15 dels 525 actes programats per adaptar-se a totes les mesures de seguretat de la salut vigents

>Les comissions participatives de les Decennals encaren els últims preparatius a dues setmanes vista de les festes

>Es posen a la venda noves funcions dels espectacles protagonitzats per Mar Ulldemolins, Cristina Murillo i Ricard Farré

>Ara mateix s’han venut més de 30.000 localitats i en queden unes 7.000 disponibles per a diferents espectacles

220114Decennals

>Consultar els detalls dels canvis

L'organització de les Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 ho té pràcticament tot enllestit per a la festes que se celebren a Valls del 28 de gener al 6 de febrer. Els representants de les 11 comissions participatives de les Decennals s'han reunit aquesta setmana amb l'objectiu de coordinar els últims preparatius a pocs dies de l'inici de les festes. Entre altres punts, durant la sessió de la Taula de Coordinació de les Decennals es van abordar els ajustaments que, d'acord amb els diversos escenaris que l'organització ja havia contemplat en funció de l'evolució de la pandèmia per la Covid-19, afectaran una quinzena dels 525 actes programats.

En aquest sentit, els ajustaments permetran adaptar-se a les pautes de prevenció fixades per la Generalitat (resolució SLT/8/2022 de 4 de gener). Aquestes mesures en vigència actualment es preveu que, en la seva major part, es prorroguin les properes setmanes, segons ha anunciat aquest setmana el Govern de la Generalitat. Per això, davant d'aquesta situació que afectaria els dies de celebració de les festes, l'organització ha adequat algunes activitats per tal d'adaptar-se a la normativa i garantir així la màxima seguretat de les Decennals en matèria de salut.

Més enllà d'aquesta quinzena d'ajustaments, la resta d'activitats del programa es mantenen en el format anunciat, sense restriccions ni tampoc ajustaments. En concret, totes les activitats de carrer i a l'aire lliure que conformen el gran gruix de les Decennals es podran gaudir sense limitacions: lluminàries rituals, passis de les lluminàries musicals i mapping, activitats de cultura popular (sortides del seguici cerimonial, mostres festives i altres elements patrimonials), actuacions castelleres, processó, activitats esportives o la programació familiar, són alguns dels més de 500 actes de les festes sense cap canvi en el programa, gràcies al treball previ de planificació de les diferents comissions participatives per adaptar-se als diversos escenaris de l'evolució de la pandèmia. 

Ajustaments d'aforament, formats i horaris

D'aquesta manera, s'han efectuat ajustaments d'aforaments, formats i horaris només en aquells actes que s'hauran d'adaptar a aquesta situació de força major a causa de la pròrroga de les mesures sanitàries que seran vigents durant les Decennals, una de les hipòtesis amb què l’organització treballava. Els canvis d'horari afecten quatre concerts de músiques modernes de la Vela Principal que començaran abans del previst per tal de finalitzar a les 24.30 h, límit que la Generalitat ha avançat a la Fundació que continuarà vigent per als espectacles malgrat que es preveu que no hi hagi toc de queda nocturn. A més, aquests concerts hauran de ser amb públic assegut, una opció que l’organització ja havia pactat amb els grups actuants, ja que des de l'inici de la pandèmia les cadires han vingut sent la fórmula que la Generalitat ha decretat en la major part d’aquest període, i que ja s’ha aplicat en nombroses celebracions i festivals arreu del país com a mesura de prevenció de la salut.

Això afecta també als balls d'orquestra ja que la normativa que la Generalitat contempla prorrogar no preveu que es pugui ballar. D'aquesta manera, el ball de gala passarà a ser concert de gala, mentre que els balls de les quatre orquestres del pavelló Xavi Tondo esdevenen concerts de nit, a la mateixa hora. Les orquestres del pavelló del Fornàs que fan actuació de tarda i de nit diferenciaran el seu repertori entre un i altre passi, essent el de la tarda un repertori de sardanes i el de nit un repertori de peces clàssiques de Festa Major. Es suspèn tot i així el concert de tarda de l’Orquestra Metropol, del qual encara no s’havien venut entrades perquè la formació no compta amb la possibilitat d’aquest doble repertori diferenciat.

Noves funcions per donar cabuda a la totalitat del públic

L’obligació d’ajustar els aforaments al 70 % genera que tres espectacles al Teatre Principal protagonitzats pels artistes vallencs Mar Ulldemolins, Cristina Murillo i Ricard Farré s’ampliïn amb noves funcions per tal de donar cabuda a la totalitat del públic. L'organització ha decidit realitzar aquestes noves sessions per no perjudicar els assistents, redistribuint les persones que ja disposen de localitats i respectant al mateix temps les noves limitacions de cabuda. De retruc, aquestes noves funcions permetran que es posin a la venda noves entrades per a aquests muntatges que des de fa setmanes tenien gairebé totes les entrades exhaurides. 

Aquests canvis han estat possibles perquè es tracta d’artistes vallencs amb una altra implicació amb la ciutat. Així, el muntatge Començar amb la vallenca Mar Ulldemolins i David Verdaguer compten amb una tercera funció, el dimarts 25 de gener a les 21h, espectacle que donarà inici a la programació teatral del Principal; Ricard Farré i Arnau Puig també pujaran tres cops al Principal amb El Bon Policia, amb una nova funció el dilluns 31 de gener a les 19h, el mateix dia programat de la seva estrena a Valls, però hores abans; i, finalment, Cristina Murillo portarà una segona funció del musical familiar El Gran Llibre Màgic, diumenge 30 de gener a les 16h, el mateix dia de la seva presentació a Valls, però hores abans.

En aquests tres espectacles, la Fundació de les Decennals contactarà als compradors afectats seguint rigorosament l’ordre d’adquisició de les entrades i els oferirà canviar el dia reservat, si és possible, o retornarà l’import de les entrades. Les noves entrades es posaran a la venda el dimarts dia 18 de gener, a partir de les 10h pel canal de venda online de Codetickets i presencialment a la taquilla del Teatre Principal. Malauradament, l’organització es veu obligada a retornar 65 localitats (del total de més 30.000 venudes) del musical del Petit Príncep, que ha estat impossible reubicar en una nova funció.

Altres circumstàncies

Per causes mèdiques imprevistes e improrrogables, el grup Hotel Cochambre sera substituït pel grup Di-versiones. Així mateix i degut a les actuals restricciones d'aforament per el covid, el concert conjunt que Di-versiones realitzarà juntament amb la Banda Neon, serà en dos concerts diferenciats, als quals s'accedirà amb la mateixa única entrada que ja es tenia. Així en la data anunciada, dimarts 1 de febrer la Banda Neon actuarà, en dos passis. El primer començarà a les 21 h i el segon a les 23.15 h. El públic es desdoblarà en una o altra sessió per rigorós ordre de compra. L'actuació afegida serà el concert de cloenda de les Decennals amb Di-versiones, diumenge 6 de febrer, també en dues sessions. La primera començarà a les 18.30 h i la segona a les 20.15 h.

VALLS · 14 DE GENER DE 2021