Més d’una vintena d’activitats prèvies, entre el dilluns 24 i el dijous 27 de gener, precediran el programa de les Festes Decennals de Valls 2021+1

Més d’una vintena d’activitats prèvies, entre el dilluns 24 i el dijous 27 de gener, precediran el programa de les Festes Decennals de Valls 2021+1

>Les noves Ciutadanes Il·lustres, la científica Maria Murtra i la pionera de l'aviació Dolors Vilves, protagonistes amb l'acte de proclamació i l'exposició que repassa la seva trajectòria

>Cultura popular, art, fotografia, cartellisme, col·leccionisme, castells i la llum centren la desena d'exposicions que obren portes en els dies previs a les festes

>Valls proclamarà per primer cop la Candela Desenària, una distinció que remarca la tasca que la dona ha exercit en les celebracions patrimonials

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1, declarades Festa Patrimonial d’Interès Nacional, estan a tocar i tindran lloc entre el divendres 28 de gener i el diumenge 6 de febrer. La capital de l'Alt Camp, però, estarà de festa dies abans, ja que el programa d'actes previs comença dilluns 24 de gener i inclou més d’una vintena de propostes. En aquestes jornades s’obriran la quinzena d’espais expositius que acolliran des de mostres basades en la llum, ADN de la celebració, fins a d’altres dedicades al patrimoni immaterial. Serviran per visualitzar el potencial d’espais culturals de la ciutat així com l'avanç dels treballs de rehabilitació que es realitzen a l’antiga Església de Sant Francesc com a equipament públic. Les desglossem a continuació:

Dilluns 24 de gener

Amb la finalitat d'estimular la millor presentació, ornament i atractiu dels establiments comercials vallencs durant les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, la Cambra de Comerç i Indústria de Valls i Comerç de Valls han convocat la 'Mostra d'aparadors Festes de la Candela 2021+1'. Els participants han d’arranjar i decorar els aparadors dels seus establiments de forma que obtinguin el millor efecte, disposició, atractiu i bon gust publicitari vistos des de l’exterior, dins l’ambient característic de les Decennals i la mateixa activitat que desenvolupen. Els aparadors participants es podran veure des del divendres 21 de gener fins al diumenge 6 de febrer. 

El mateix dilluns a les 18 h, tindrà lloc la inauguració de la mostra festiva «Un tomb de festa: de Carnaval a la Candela» a la Biblioteca Popular de Valls. Es tracta d’un recorregut a través del cicle festiu anual dels Països Catalans, que comença amb la celebració del Carnaval i que acaba amb la festivitat de la Candela, per mostrar les expressions festives de tota mena que es duen a terme durant el curs d’un any natural. La mostra està articulada en quatre blocs temàtics que representen diverses disciplines de l'àmbit festiu com la religiositat, la sàtira, el foc i també el fet patronal. A més, durant el darrer cap de setmana de Decennals, el dissabte 5 i el diumenge 6 de febrer, diverses manifestacions festives sortiran al carrer per poder ser vistes d'una forma viva i genuïna, tal com participen en les celebracions de les seves poblacions d'origen.

A les 19 h al Convent del Carme, es presentarà la carpeta “Galeria de Ciutadans Il·lustres. De Valls al món”. La publicació en format carpeta que conté 25 fitxes que recullen la història dels ciutadans que integren la Galeria instituïda per les Decennals de 1891. La publicació ha estat coordinada per l’historiador vallenc, Pol Montserrat i Rovira, i hi han participat fins a 22 ponents. La presentació anirà a càrrec de Sònia Roca i Xavier Salat.

Per últim, a les 20 h davant del cambril de la Mare de Déu de la Candela, se celebrarà l’acte de proclamació de la nova distinció Candela Desenària, que ha recaigut en el col·lectiu de dones que s’ocupen de la cura diària de la capella dedicada a la nostra advocació en l’Església Sant Joan, així com al conjunt del temple. El reconeixement fa valdre la tasca de la dona en el manteniment de la tradició patrimonial més preuada de la ciutat de Valls: les Decennals. De fet, Valls és la primera localitat catalana que crea una distinció per la trajectòria festiva que remarca la tasca que la dona ha exercit històricament en les celebracions patrimonials de la Mediterrània.

Dimarts 25 de gener

A les 17.15 h començarà la cercavila del basilisc i basilisc petit que sortirà des del local social de la Colla La Pessigolla i tindrà el següent itinerari: Avenir, Germans Sant Gabriel, Jaume Mercadé, Gonzalez Alba, pl. Alls, Forn Nou i pl. Pilar Prim. Posteriorment a les 18.15 h hi haurà la presentació de la figura de goma del basilisc, que posa a la venda la botiga de joguines Boniflàs.

Un quart d’hora més tard, a les 18.30 h, tindrà lloc la presentació de la bandera cerimonial de Valls. Inspirada en la que havia sortit amb anterioritat en els seguicis processionals i que era penjada a la balconada municipal. La nova bandera l’ha confeccionada la sastreria vallenca de Benet Pluvinet, en una iniciativa en què han participat la comissió de cultura popular de les Decennals, l’Institut d’Estudis Vallencs i l’Ajuntament.

A les 19.30 h al Museu de Valls i a les 20.30 h a l’Església de Sant Francesc serà el torn de la inauguració de “Lúmens 2021+1”, una exposició amb nou intervencions lumíniques en el marc de les Festes Decennals 2021+1, que ha anat a cura de la fins al moment directora del Centre d’Art la Panera de Lleida, Cèlia del Diego. “Lumens2021+1” és un projecte artístic que s’apropia de la llum que aquests dies engalana la ciutat de Valls amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela i explora les seves possibilitats més enllà de la il·luminació i el festeig, amb la pretensió última d’afectar la mirada (crítica) del visitant.

Dimecres, 26 de gener

El matí de dimecres estarà protagonitzat per dues exposicions. A partir de les 11 h ja es podran visitar “Les Decennals a través del cartellisme” i la mostra fotogràfica “Un àlbum per les Decennals de 1921: Pere Català Pic”, a l’Arxiu i al Museu de Valls. La primera permet descobrir com ha evolucionat la cartelleria, i també la festa, des de mitjans del segle XIX fins a l'actualitat. I la segona presenta el primer àlbum de les Decennals que va realitzar el retratista vallenc i fill il·lustre de la ciutat, amb la idea de democratitzar la fotografia i que es recupera ara, 100+1 anys després, en format exposició.

A la tarda, 18 h, s’inaugurarà l’exposició “Els 50 de la UAF: una exposició d’aniversari”, a la seu social de la Unió Anelles la Flama a on posteriorment, 18.30 h, tindrà lloc un concert de gralla i timbal de les colles de la UAF.

El Convent del Carme acollirà a les 19 h el nomenament de les Ciutadanes Il·lustres. Són la científica Maria Murtra Casanovas i la pionera de l’aviació Dolors Vives Rodon. Durant l’acte es presentaran els retrats corresponents, que han estat pintats per Roser Vinardell i Maria Teresa Ulldemolins, respectivament.

A les 19.30 h tindrà lloc a la Biblioteca Carles Cardó la presentació dels motlles dels Blais, la galeta pròpia de la festivitat de Sant Blai, un dolç de mantega o llard, aromatitzat amb vainilla, llimona o canyella, que duu estampada la imatge del sant del 3 de febrer, protector davant els mals de gola, els refredats i la tos. Els motlles, que han de facilitar la pràctica de fer les galetes, estan inspirats en un Blai centenari conservat pel vallenc mossèn Eusebi Ribas i dipositat a l’Arxiu Municipal.

A les 20.15 h, a la Sala sant Roc s’inaugura l’exposició “Jaume Solé i el Retaule dels castells”, comissariada per la doctora Lluïsa Gené i dedicada a l’important artista local Jaume Solé, i dedicada al reconegut artista vallenc en les primeres Decennals sense ell. La mostra se centrarà en el Retaule dels Castells, obra magna de la seva trajectòria conformada per 56 peces, que es podrà veure entre el dimecres 26 de gener i el diumenge 13 de febrer, ampliant la visita la setmana posterior a la celebració del desenari. Serà un dels exemples del segell casteller que impregna el conjunt de les Decennals.

Per últim, a les 20.45 h s’inaugurarà l’exposició “Il·lustres amb nom de dona”, comissariada per la historiadora Aïda Sánchez i que viatja cap a les figures i les aportacions de les dues noves ciutadanes il·lustres: la científica Maria Murtra Casanovas i la pionera de l’aviació Dolors Vives Rodon.

Dijous 27 de gener

El matí de dijous els més petits i la presentació dels nous dotze nans de les escoles vallenques seran els grans protagonistes de la jornada. L'acte, al pavelló Xavi Tondo-ALECOSA tindrà tres passis (9h, 11.30h i 15.30h) i comptarà amb l'espectacle Circ Xicamb Teatre de Funàmbuls. Els dotze nans que s'estrenen per aquestes Decennals han estat construïts per Ferran Rey Domingo i vestits pel Taller Repunts de Lurdes Garcia Giménez, en un projecte en el que han participat totes les escoles i instituts de la ciutat per retre homenatge a dotze dones i homes notables de Valls en diversos àmbits. L'acte acabarà amb un ball final amb tots els nans, amb música de Francesc Sans, interpretació dels Grallers Els Blu’s de Valls, coreografia de Ton Úbeda de l'Associació Cultural l'Espardenya, visuals d’Alba Tudó, documentació per Pau Salat i relació amb les famílies a càrrec de Meritxell Estivill.

Més tard, a les 11.30 h s’estrenaran els nous domassos per als balcons de la façana de l’Ajuntament, col·locats per les Candeles de Valls. Inspirant-se en els antics dissenys modernistes que havia lluït la Casa de la Ciutat i en les aromes candeleres, han estat confeccionats pel prestigiós equip integrat per l’atrezzista i escenògraf Amadeu Ferré i Mas i per Rosó Carreras i Andreu.

A les 12 del migdia es farà un brindis amb el cava Adernats de Vinícola de Nulles, commemoratiu de les Decennals. El centenari celler modernista, obra de l’arquitecte i vallenc il·lustre Cèsar Martinell i Brunet, ha editat el cava amb la imatge gràfica de les Decennals 2021 +1.

Ja a la tarda s'iniciarà la ruta per les exposicions que farà parada primer, a les 18.30h, amb la intervenció visual a les façanes de la Biblioteca Popular i altres de la plaça Pilar Prim, una mostra del col·lectiu fotogràfic Fort i amunt!, amb fotografies castelleres de diferents creadors de tot el país. La ruta continuarà a les 19.15h amb la inauguració de l'exposició de col·leccionisme organitzada per l'AAEET, per seguir cap a la capella del Roser, a les 20h amb l’exposició del Grup de Nadal d’Artistes Vallencs. Una íntima perspectiva de l’essència de les festes Decennals a través de l’aquarel·la i la pintura a l’oli, en formats figuratius i abstractes, així com dues obres escultòriques.

El Convent del Carme acollirà a les 20.15 h la presentació del llibre L'última frontera. Els 3 de 9 sense folre de Santa Úrsula: una gesta llegendària, de Jordi Andreu, així com del volum 7 de l’Enciclopèdia Castellera. La diada de Santa Úrsula de 2019 les dues colles dels Xiquets de Valls protagonitzaren una gesta llargament anhelada: fer l’aleta al 3 de 9 net o sense folre. Representà traspassar l’última frontera castellera. El llibre d’Andreu analitza les circumstàncies que ho feren possible. Per la seva banda, l’Enciclopèdia, en un volum codirigit per Xavier Brotons i Guillermo Soler, aborda una suma de biografies del món casteller al llarg de més de dos segles.

La seu social del Centre Lectura de Valls acollirà el dijous, a les 20.30 h, l’exposició “De Candela a Candela” amb pintures de l’artista vallenc Josep Maria Queralt i Bellés. Fa onze anys, per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2011, Queralt ja va exposar la seva obra al Centre de Lectura de Valls. Ara, vol compartir amb tota la ciutat el seu art, tot fent una retrospectiva vital.

Per últim, a les 21 h el Pati Sant Roc acollirà la inauguració de l’exposició “Un tomb més: les Decennals que van ser”, integrada per elements representatius del folklore i del patrimoni material festiu de Valls, i que han format part de diverses Festes Decennals al llarg del segle XIX i XX.

la presentació de la “Galeria de Ciutadans Il·lustres. De Valls al món”. La publicació en format carpeta que conté 25 fitxes que recullen la història dels ciutadans que integren la Galeria instituïda per les Decennals de 1891. La publicació ha estat coordinada per l’historiador vallenc, Pol Montserrat i Rovira, i hi han participat fins a 22 ponents. La presentació anirà a càrrec de Sònia Roca i Xavier Salat.

Per últim, a les 20 h davant del cambril de la Mare de Déu de la Candela, se celebrarà l’acte de proclamació de la nova distinció Candela Desenària, que ha recaigut en el col·lectiu de dones que s’ocupen de la cura diària de la capella dedicada a la nostra advocació en l’Església Sant Joan, així com al conjunt del temple. El reconeixement fa valdre la tasca de la dona en el manteniment de la tradició patrimonial més preuada de la ciutat de Valls: les Decennals. De fet, Valls és la primera localitat catalana que crea una distinció per la trajectòria festiva que remarca la tasca que la dona ha exercit històricament en les celebracions patrimonials de la Mediterrània.

Dimarts 25 de gener

A les 17.15 h començarà la cercavila del basilisc i basilisc petit que sortirà des del local social de la Colla La Pessigolla i tindrà el següent itinerari: Avenir, Germans Sant Gabriel, Jaume Mercadé, Gonzalez Alba, pl. Alls, Forn Nou i pl. Pilar Prim. Posteriorment a les 18.15 h hi haurà la presentació de la figura de goma del basilisc, que posa a la venda la botiga de joguines Boniflàs. 

Un quart d’hora més tard, a les 18.30 h, tindrà lloc la presentació de la bandera cerimonial de Valls. Inspirada en la que havia sortit amb anterioritat en els seguicis processionals i que era penjada a la balconada municipal. La nova bandera l’ha confeccionada la sastreria vallenca de Benet Pluvinet, en una iniciativa en què han participat la comissió de cultura popular de les Decennals, l’Institut d’Estudis Vallencs i l’Ajuntament.

A les 19.30 h al Museu de Valls i a les 20.30 h a l’Església de Sant Francesc serà el torn de la inauguració de “Lúmens 2021+1”, una exposició amb nou intervencions lumíniques en el marc de les Festes Decennals 2021+1, que ha anat a cura de la fins al moment directora del Centre d’Art la Panera de Lleida, Cèlia del Diego. “Lumens2021+1” és un projecte artístic que s’apropia de la llum que aquests dies engalana la ciutat de Valls amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela i explora les seves possibilitats més enllà de la il·luminació i el festeig, amb la pretensió última d’afectar la mirada (crítica) del visitant.

Dimecres, 26 de gener

El matí de dimecres estarà protagonitzat per dues exposicions. A partir de les 11 h ja es podran visitar “Les Decennals a través del cartellisme” i la mostra fotogràfica “Un àlbum per les Decennals de 1921: Pere Català Pic”, a l’Arxiu i al Museu de Valls. La primera permet descobrir com ha evolucionat la cartelleria, i també la festa, des de mitjans del segle XIX fins a l'actualitat. I la segona presenta el primer àlbum de les Decennals que va realitzar el retratista vallenc i fill il·lustre de la ciutat, amb la idea de democratitzar la fotografia i que es recupera ara, 100+1 anys després, en format exposició. 

A la tarda, 18 h, s’inaugurarà l’exposició “Els 50 de la UAF: una exposició d’aniversari”, a la seu social de la Unió Anelles la Flama a on posteriorment, 18.30 h, tindrà lloc un concert de gralla i timbal de les colles de la UAF.

El Convent del Carme acollirà a les 19 h el nomenament de les Ciutadanes Il·lustres. Són la científica Maria Murtra Casanovas i la pionera de l’aviació Dolors Vives Rodon. Durant l’acte es presentaran els retrats corresponents, que han estat pintats per Roser Vinardell i Maria Teresa Ulldemolins, respectivament.

A les 19.30 h tindrà lloc a la Biblioteca Carles Cardó la presentació dels motlles dels Blais, la galeta pròpia de la festivitat de Sant Blai, un dolç de mantega o llard, aromatitzat amb vainilla, llimona o canyella, que duu estampada la imatge del sant del 3 de febrer, protector davant els mals de gola, els refredats i la tos. Els motlles, que han de facilitar la pràctica de fer les galetes, estan inspirats en un Blai centenari conservat pel vallenc mossèn Eusebi Ribas i dipositat a l’Arxiu Municipal.

A les 20.15 h, a la Sala sant Roc s’inaugura l’exposició “Jaume Solé i el Retaule dels castells”, comissariada per la doctora Lluïsa Gené i dedicada a l’important artista local Jaume Solé, i dedicada al reconegut artista vallenc en les primeres Decennals sense ell. La mostra se centrarà en el Retaule dels Castells, obra magna de la seva trajectòria conformada per 56 peces, que es podrà veure entre el dimecres 26 de gener i el diumenge 13 de febrer, ampliant la visita la setmana posterior a la celebració del desenari. Serà un dels exemples del segell casteller que impregna el conjunt de les Decennals.

Per últim, a les 20.45 h s’inaugurarà l’exposició “Il·lustres amb nom de dona”, comissariada per la historiadora Aïda Sánchez i que viatja cap a les figures i les aportacions de les dues noves ciutadanes il·lustres: la científica Maria Murtra Casanovas i la pionera de l’aviació Dolors Vives Rodon.

Dijous 27 de gener

El matí de dijous els més petits i la presentació dels nous dotze nans de les escoles vallenques seran els grans protagonistes de la jornada. L'acte, al pavelló Xavi Tondo-ALECOSA tindrà tres passis (9h, 11.30h i 15.30h) i comptarà amb l'espectacle Circ Xicamb Teatre de Funàmbuls. Els dotze nans que s'estrenen per aquestes Decennals han estat construïts per Ferran Rey Domingo i vestits pel Taller Repunts de Lurdes Garcia Giménez, en un projecte en el que han participat totes les escoles i instituts de la ciutat per retre homenatge a dotze dones i homes notables de Valls en diversos àmbits. L'acte acabarà amb un ball final amb tots els nans, amb música de Francesc Sans, interpretació dels Grallers Els Blu’s de Valls, coreografia de Ton Úbeda de l'Associació Cultural l'Espardenya, visuals d’Alba Tudó, documentació per Pau Salat i relació amb les famílies a càrrec de Meritxell Estivill.

Més tard, a les 11.30 h s’estrenaran els nous domassos per als balcons de la façana de l’Ajuntament, col·locats per les Candeles de Valls. Inspirant-se en els antics dissenys modernistes que havia lluït la Casa de la Ciutat i en les aromes candeleres, han estat confeccionats pel prestigiós equip integrat per l’atrezzista i escenògraf Amadeu Ferré i Mas i per Rosó Carreras i Andreu.

A les 12 del migdia es farà un brindis amb el cava Adernats de Vinícola de Nulles, commemoratiu de les Decennals. El centenari celler modernista, obra de l’arquitecte i vallenc il·lustre Cèsar Martinell i Brunet, ha editat el cava amb la imatge gràfica de les Decennals 2021 +1. 

Ja a la tarda s'iniciarà la ruta per les exposicions que farà parada primer, a les 18.30h, amb la intervenció visual a les façanes de la Biblioteca Popular i altres de la plaça Pilar Prim, una mostra del col·lectiu fotogràfic Fort i amunt!, amb fotografies castelleres de diferents creadors de tot el país. La ruta continuarà a les 19.15h amb la inauguració de l'exposició de col·leccionisme organitzada per l'AAEET, per seguir cap a la capella del Roser, a les 20h amb l’exposició del Grup de Nadal d’Artistes Vallencs. Una íntima perspectiva de l’essència de les festes Decennals a través de l’aquarel·la i la pintura a l’oli, en formats figuratius i abstractes, així com dues obres escultòriques.

El Convent del Carme acollirà a les 20.15 h la presentació del llibre L'última frontera. Els 3 de 9 sense folre de Santa Úrsula: una gesta llegendària, de Jordi Andreu, així com del volum 7 de l’Enciclopèdia Castellera. La diada de Santa Úrsula de 2019 les dues colles dels Xiquets de Valls protagonitzaren una gesta llargament anhelada: fer l’aleta al 3 de 9 net o sense folre. Representà traspassar l’última frontera castellera. El llibre d’Andreu analitza les circumstàncies que ho feren possible. Per la seva banda, l’Enciclopèdia, en un volum codirigit per Xavier Brotons i Guillermo Soler, aborda una suma de biografies del món casteller al llarg de més de dos segles.

La seu social del Centre Lectura de Valls acollirà el dijous, a les 20.30 h, l’exposició “De Candela a Candela” amb pintures de l’artista vallenc Josep Maria Queralt i Bellés. Fa onze anys, per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2011, Queralt ja va exposar la seva obra al Centre de Lectura de Valls. Ara, vol compartir amb tota la ciutat el seu art, tot fent una retrospectiva vital. 

Per últim, a les 21 h el Pati Sant Roc acollirà la inauguració de l’exposició “Un tomb més: les Decennals que van ser”, integrada per elements representatius del folklore i del patrimoni material festiu de Valls, i que han format part de diverses Festes Decennals al llarg del segle XIX i XX.

 

VALLS · 19 DE GENER DE 2022