Valls dona inici a la commemoració de l’any Català-Roca amb la descoberta d’una placa a la seva casa natal

Valls dona inici a la commemoració de l’any Català-Roca amb la descoberta d’una placa a la seva casa natal

Els actes arrenquen aquest dissabte amb l’obertura de la commemoració a la ciutat i la inauguració d’una exposició a càrrec del Museu de Valls i els arxius Municipal de Valls i Comarcal de l’Alt Camp

> Completen la programació de l’efemèride diverses mostres expositives

220316catalaroca

La ciutat de Valls ja ho té tot a punt per commemorar l’Any Català Roca, una efemèride nacional que s’esdevindrà durant tot aquest 2022, declarada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i que donarà inici a tot un seguit d’actes aquest dissabte 19 de març a Valls, dia en què tot just es compliran cent anys del naixement del fotògraf vallenc. La commemoració nacional vol posar en relleu la persona i obra de Francesc Català-Roca, recuperar i divulgar la memòria d’aquest fotògraf universal, així com posar en valor la seva empremta en el patrimoni col·lectiu català.

D’aquesta manera, Valls vol difondre la vida i obra de Català-Roca amb diversos actes, el primer dels quals serà la descoberta d’una placa commemorativa en la que va ser la seva casa natal, una obertura que també comptarà amb parlaments institucionals i els pilars de les dues colles dels Xiquets de Valls, Colla Vella i Colla Joves. Completaran les propostes diverses mostres, que es podran veure en els espais expositius del Museu de Valls al llarg de l’any.

 

2022, l’any Català-Roca

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha fixat, entre les efemèrides oficials d’aquest 2022, la commemoració del centenari del naixement de Català Roca, que tindrà lloc durant tot aquest any amb diversos actes arreu del país, i amb especial accent a Valls, la seva ciutat natal. Una efemèride que serà comissariada per Laura Terré.

Francesc Català-Roca (Valls, 1922 – Barcelona, 1998) fou fill del també fotògraf Pere Català i Pic que el va introduir en el món de la fotografia, juntament amb el seu germà Pere Català-Roca. Va col·laborar amb diverses publicacions entre les quals destaquen Destino, Gaceta Ilustrada o La Vanguardia, així com realitzant fotografies per a cartells cinematogràfics. S’inicia en fotografia i il·lustració industrial, i plasma paisatges naturals i urbans, etnografia i retrats artístics. Va realitzar la primera exposició individual el 1953 a Barcelona. Català- Roca és també conegut per il·lustrar nombrosos llibres i reportatges amb fotografies artístiques. 

Català-Roca, destacat mestre de la fotografia documental i una de les figures més rellevants de la fotografia del segle XX, es considerava a si mateix com un professional de la fotografia neorealista, que intentava captar la realitat quotidiana, més com a documentalista que com a artista, en una obra que combina realitat i bellesa, i cercant sempre punts de vista insòlits i humans. Va ser guardonat dues vegades amb el premi Ciutat de Barcelona i va rebre el Premi Nacional d'Arts Plàstiques que atorga el Ministeri de Cultura, així com la medalla al mèrit artístic. La seva obra està formada per uns 200.000 negatius i s’ha mostrat en diverses exposicions a l’estranger, amb mostres a Amèrica i Àsia. A escala local. L’any 2011, i amb motiu de les Festes Decennals de la Candela d’aquell any, la ciutat de Valls el va nomenar Ciutadà Il·lustre, juntament amb la nissaga familiar de fotògrafs formada per ell mateix, el seu germà Pere Català-Roca i el seu pare Pere Català i Pic.

 

Programació de l’Any Francesc Català-Roca a Valls

19 de març – Acte d'obertura de l'Any Francesc Català-Roca a Valls

12 h. migdia - Davant la casa a on va néixer: carrer de la Cort, 28.

Presidiran l'acte l'Alcaldessa de Valls i la Directora General de Patrimoni Cultural delDepartament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i comptarà amb la participació d’Andreu Català, fill del fotògraf, Laura Terré, comissària de l'Any Francesc Català-Roca. 

Descoberta de la placa a la casa a on va néixer.Pilars d'homenatge a càrrec de les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls.

Organitza: Ajuntament de Valls / Museu de Valls 

12.30 h. - Al vestíbul del Museu de Valls/Arxiu Comarcal de l'Alt Camp

Obertura de l'exposició Autoretrats de Francesc Català-Roca

Organitza: Ajuntament de Valls / Museu de Valls /Arxiu Comarcal de l'Alt Camp

22 abril- 26 juny- Exposició Francesc Català-Roca i els fotògrafs del seu temps.

20 h - Sala d'exposicions del Museu de Valls

Obertura de l'exposicióFrancesc Català-Roca i els fotògrafs del seu temps

La col·lecció fotogràfica del Museu de Valls es va iniciar l'any 2000 amb l'adquisició de fotografies de Pere Català Pic. Des d'aleshores ha anat creixent amb la incorporacióde fotografies dels germans Francesc i Pere Català, i dels seus contemporanis:Otto Lloyd, Agustí Centelles, Emili Godes, Xavier Miserachs. Joan Colom, OriolMaspons, Colita, Ramon Massats, Ricard Terré, Leopoldo Pomés, Pilar Aymerich, Joan Fontcuberta, Pere Formiguera, Toni Catany, Toni Cumella, Manel Esclusa, Humberto Rivas, Ferran Freixa, Marta Povo, Ouka Leele, etc. Una selecció d'aquest fons format per més de tres-centes imatges es mostra en aquestaexposició. Organitza: Museu de Valls

Juny-juliol – Exposició Francesc Català-Roca. Un llibre per Valls.

Sala d'exposicions de Sant Roc de l'Institut d'Estudis Vallencs

La ciutat de Valls va encarregar per les Festes Decennals de 1991 un llibre a Francesc

Català-Roca sobre Valls i l'Alt Camp. En l'exposició es presenten les fotos originals delllibre i alguna que finalment no es va publicar. 

Organitza: Museu de Valls, amb la col·laboració de l'IEV

Novembre-gener – Exposició Els Català, fotògrafs d'un segle

El Museu d'Història de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya han produït una mostra sobre la nissaga dels fotògrafs Català. La primera itinerància de l'exposicióes podrà veure a Valls, lloc de naixement de tots ells.

Organitza: Museu de Valls /Arxiu Comarcal de l'Alt Camp / Arxiu Municipal de VallsMuseu d'Història de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya

 

Altres activitats 

 

Exposició itinerant: El Dalí de Català-Roca

El Museu de Valls va produir, per la Primavera fotogràfica de l'any 2004, la mostraEls Dalí de Català-Roca. En motiu de l'Any Francesc Català-Roca, es refà aquestaexposició que recollia la curta però intensa relació del fotògraf amb l'artista, de la qual en van sortir unes de les millors imatges conegudes del geni empordanès. La mostra es posarà a disposició de les institucions o museus que vulguin exhibir-la .

Organitza: Museu de Valls

Testimonis d'homenatge de Francesc Català-Roca

Arran de la mort de Francesc Català-Roca, el mes de març de l'any 1998, el Museu deValls va recollir els testimoni de persones que van conèixer al fotògraf vallenc. Entre els que hi van participar hi havia artistes com Antoni Tàpies, Josep Guinovart o Eduardo Chillida, fotògrafs com Xavier Miserachs o Colita, crítics d'art, amics, etc. En aquests moments, amb els responsables de l'any Català, s'està estudiant com posar a disposició del públic tots aquests testimonis únics.

 

VALLS · 16 DE MARÇ DEL 2022