L’Escola Municipal de Música Robert Gerhard presenta el concert de la cantata

L’Escola Municipal de Música Robert Gerhard presenta el concert de la cantata

> L’actuació tindrà lloc aquest diumenge 3 d’abril al Centre Cultural

22032018cantata2019Imatge: Roger Recasens

Diumenge 3 d’abril a 2/4 d’1 del migdia i al Centre Cultural Municipal de Valls tindrà lloc l’onzena edició del concert de la Cantata organitzat per l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard. L’actuació aplegarà un cor infantil amb més de cent cinquanta alumnes del centre que tenen entre 4 i 7 anys i que estaran acompanyats per un petit grup de cambra d’alumnat adolescent.

La cantata que es presenta en aquesta ocasió és "En Calvin no sap volar", de Rosabel Bofarull. No és una estrena, ja que donada la situació sanitària, a principi de curs la direcció de l'escola va decidir posposar l'estrena d'una altra cantata i reutilitzar un material estrenat ara fa cinc anys. Els dubtes de com seria la posada en escena d'aquest espectacle van portar l'escola a prendre aquesta decisió, així com que no hi participés l'orquestra que habitualment acompanya les cantates i reduir al màxim el grup instrumental.

D'aquesta manera, el projecte es manté tal i com es va crear ara fa onze anys i que s'ha mantingut al llarg de les diferents edicions i que implica tant un treball d'aula molt important com l'exposició pública del treball en un concert en cap de setmana.

L’alumnat del cor són nens i nenes que participen del programa Música i Moviment i d'Iniciació, els més petits del centre. Alguns d'aquests alumnes reben les sessions al centre Robert Gerhard i d'altres ho fan a les escoles de primària amb qui l'escola de música manté una col·laboració amb l'AMPA per tal de facilitar l'aprenentatge dins el propi centre de primària com una activitat extraescolar.

 Per altra banda, l’alumnat que acompanyarà instrumentalment la cantata són un petit grup de cambra format per dos violins, una viola, un violoncel, un baix, dues flautes, un clarinet i una percussió. Estaran acompanyats al piano per la professora Rosabel Bofarull, que és també l'autora de la lletra i la música de les cançons que sonaran. La direcció musical anirà a càrrec del professor Pol Berlinches.

El projecte cantata va néixer el curs 2011-12 amb l'estrena de la cantata "El petit avet". Successivament, i excepte el curs passat, cada any s'ha estrenat una obra, la composició de la qual recau en mateixa professora, i té un doble interès: d'una banda, propiciar a l’alumnat un material atractiu sempre vinculat amb un àlbum il·lustrat, que els nens i les nenes poden tenir i que permet treballar la part musical lligada al conte i a les il·lustracions que l'acompanyen; i de l'altra, incrementar la literatura musical per als més petits, en un projecte singular on les composicions estan pensades per un cor concret i una orquestra específica. Aquest model s'ha mantingut al llarg dels anys i és una aposta consolidada del centre. Les cantates estan formades per vuit cançons que s'intercalen al conte i que, en el concert, compten també amb la col·laboració d'un parell de narradores, que en aquesta ocasió tornen a ser dues mares del centre.

Algunes d'aquestes cantates es poden escoltar arreu del país, des de Mataró a Ciutadella, Palafrugell,  Andorra La Vella, Castelló d'Empúries o  València, cosa que encara dona més sentit al projecte perquè l'interès per aquests materials creix dia a dia. 

L'aposta de l'escola, és, doncs propiciar un esdeveniment musical que té interès com a espectacle final però també pel treball diari a l'aula i a la vegada, treballar de forma transversal en un dels concerts en el que hi ha implicats més docents del centre.

 

VALLS · 28 DE MARÇ DEL 2022