Sembra d’escocells al carrer Prat de la Riba per combatre plagues i malalties en l’arbrat viari

Sembra d’escocells al carrer Prat de la Riba per combatre plagues i malalties en l’arbrat viari

L’Ajuntament de Valls ha realitzat enguany una prova pilot de sembra d’escocells per tal de combatre les plagues i malalties en l’arbrat viari de la ciutat. Aquesta iniciativa consisteix en plantar i sembrar espècies vegetals per crear zones de refugi d'insectes i que atreguin a fauna auxiliar. Aquests insectes, actuen com a agents contra les plagues i d’aquesta manera s'eviten herbicides o altres productes químics. 

La prova pilot de sembra d’escocells a base de plantes herbàcies s'ha fet al carrer Prat de la Riba, concretament darrera el Parc Barrau, en els 16 til·lers i llorers amb l’objectiu de combatre els àfids del til·lers. El mecanisme és el següent, les plantes que s'incorporen als escocells atrauen a marietes (coleòpters) que s’alimentaran dels àfids que perjudiquen a l’arbre i causen molèsties als vianants. Les herbàcies que s’incorporen és una mescla de milfulles (Achillea millefolium), morrissà bord (Alissum maritimum) i majola (Matricaria recutita). El depredador que s'atrau habitualment és una marieta (coleòpter) anomenada Adalia bipuntcata, una espècie autòctona que depreda els pugons tant en estat de larva com en estat adult, encara que no tots els estats de desenvolupament són iguals d’eficaços.                                                                                                                         

A banda de les plantacions de plantes i herbàcies també s’han afegit rètols informatius per tal que la ciutadania se’n vagi sensibilitzant des d’un punt de vista estètic, els escocells s’omplen de flors durant la primavera i l’estiu. A més es crea un reservori de fauna, ja que en aquests espais viuen insectes que completen el seu cicle, i també permet controlar plagues de forma indirecta.

Fins ara el control de les plagues a l'arbrat urbà es realitza a través de productes fitosanitaris autoritzats i d'acord amb la normativa vigent. La seva funció és lluitar contra determinades plagues, emprant una dosi fixada i un termini de seguretat i especialment unes condicions de seguretat per als treballadors i la ciutadania.

Darrerament, l’Ajuntament de Valls es va implicant en els tractaments de les plagues de l’arbrat viari i dels parcs municipals amb mecanismes naturals a través de fauna auxiliar. Aquest canvi s’anirà amplificant i s’adoptaran altres criteris en aquesta direcció com la reducció de l’ús de plaguicides i l’augment de zones naturalitzades on no s’empraran productes de cap mena per preservar-los com a refugi per a insectes i papallones.

Aquests mecanismes naturals que es venen utilitzant en determinats espais per combatre les plagues són uns insectes que parasiten o depreden els causants de la plaga a l’arbrat urbà. A Valls, des de l'any 2020, es tracten les espècies d’arbres de determinats espais urbans que tenen una alta afectació per plagues: til.lers (Tilia sp), xicrandes (Jacaranda mimosifiolia), arbres de l’amor (Cercis siliquastrum) i xitalpes (Chitalpa tashkentensis) les quals es veuen atacades  per pugons.  

Els llocs on es tracten 23 til·lers són les places Jaume I i Pompeu Fabra, estació d’autobusos i carrer Prat de la Riba. Per altra banda a la plaça President Companys, al pàrquing del Barri Antic, i als carrers Galofre Oller i Vapor de Maó, es tracten 18 xicrandes. També reben tractament els 8 arbres de l’amor de la plaça de Sant Josep Obrer, el Pati, barri de la Colla Vella, plaça de les Garrofes i Parc Barrau. Finalment, 17 xitalpes del carrer Galofre Oller. 

220405sembraescocells

VALLS · 8 D’ABRIL DE 2022