Valls participa a la Setmana Internacional del Compost 2022

Valls participa a la Setmana Internacional del Compost 2022

> La campanya es celebrarà del 2 al 8 de maig sota el lema “El compost: Per a la regeneració del sòl”

> Es podrà recollir compost a la deixalleria de Valls

220428Compost

Del 2 al 8 de maig de 2022 se celebra la Setmana Internacional del Compost 2022 que aquest any té el lema "El compost: Per a la regeneració del sòl”. La Setmana Internacional del Compost (ICAW - International Compost Awareness Week) és una iniciativa que es commemora en diferents països cada any per informar i promoure l’ús del compost, explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis. L’ICAW es va iniciar al Canadà el 1995 i amb el temps s’ha anat estenent a altres països. Aquesta iniciativa  ha continuat creixent a mesura que més entitats, centres educatius i organitzacions s’hi van adherint.

El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbia de la matèria orgànica mitjançant el procés de compostatge, que reutilitzat en el sector agrícola, és una eina per a la millora de la fertilitat dels sòls i dels cultius. L’aplicació de compost aporta molts beneficis als nostres sòls, doncs incrementa la matèria orgànica, l’activitat biològica, la biodiversitat, millora la fertilitat, l’estructura i retenció hídrica, prevenint així la seva erosió i degradació i donant lloc a cultius més sans i rics en nutrients. El cicle de la matèria orgànica i l’aplicació al sòl del compost afavoreixen l’economia circular i la lluita contra el canvi climàtic.

A Valls, l'any 2021 s’han recollit de forma selectiva 1.567 tones de matèria orgànica i es duen a la planta de compostatge de l’Espluga de Francolí on es fa adob de qualitat a través d'un procés natural i s’obtenen 365,7 tones de compost.

                                                                                                                     

Vine a la deixalleria a buscar compost

Del 2 de maig i fins el 4 de juny, la ciutadania de Valls poden disposar del compost que es produeix a partir de la matèria orgànica que es recull de manera selectiva a la ciutat i que es porta a la planta de compostatge de l'Espluga de Francolí. Els interessats poden anar a la Deixalleria de Valls (c/ Basters, 11) i omplir un saquet amb compost. Els vallencs i les vallenques podran utilitzar-lo com a fertilitzant per al  jardí o els testos de les plantes. 

En acabar la campanya "Vine a la deixalleria a buscar compost", entre les persones que hi hagin participat, es sortejaran exemplars del llibre L’Hort Urbà, de Josep M. Vallès, on es donen unes pautes bàsiques per al cultiu d’hortalisses als balcons i terrasses. El relat ofereix informació sobre tot el que cal tenir en compte per a la instal·lació, maneig i planificació de l’hort i també indicacions per produir compost i de com controlar les plagues. També es sortejaran Boc’n’Rolls, uns porta entrepans sostenibles que permeten minimitzar les deixalles generades diàriament ja que substitueix el paper d’alumini o el film.                                                                                                                                                                                                                                                         Amb aquesta actuació, des de la Regidoria de Sostenibilitat i Serveis Ambientals de l’Ajuntament de Valls, es treballa per donar compliment amb l'Agenda 2030, concretament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 12 i 13.

220428setmanacompost                                                                                            

VALLS · 28 D’ABRIL DE 2022