L’Ajuntament de Valls millora el servei de recollida de l’oli usat de cuina amb nous contenidors i material de suport.

L’Ajuntament de Valls millora el servei de recollida de l’oli usat de cuina amb nous contenidors i material de suport.

> S’han instal·lat 5 contenidors a diferents punts de la ciutat i la població podrà passar a recollir bidonets o embuts per facilitar la recollida de l’oli usat

La Regidoria de Sostenibilitat i Serveis Ambientals de l’Ajuntament de Valls impulsa el servei de recollida de l’oli usat de la cuina de les llars per tal de fomentar la recollida selectiva d’aquest residu. La campanya comença aquest divendres 13 de maig amb l’entrada en funcionament dels nous contenidors de recollida d’oli usat de cuina i es podran passar a recollir els bidonets o embuts que facilitaran la recollida d’aquest residu.

El departament municipal s’ha fixat com a objectiu, d’acord amb la normativa europea, d’assolir el 30% de recollida selectiva d’oli usat de cuina l’any 2025. Això implica arribar a recollir 17.000 KgAl2021 a Valls es van recollir 5.700 Kg d’oli. S’estima que això representa només el 10% de tot l’oli que es produeix a la ciutat, deixant de banda els olis generats pels grans productors, com restaurants, bars, establiments de càtering, xurreries... que es gestionen a través de gestors autoritzats de residus.

Nous contenidors a la via pública

Per tal de millorar els resultats de la recollida d’oli usat de cuina s’han instal·lat 5 nous contenidors als carrers de Valls i Picamoixons. Els nous contenidors són de color taronja i se situen a prop de punts d’interès com escoles, aparcaments municipals, poliesportius, i supermercats, sempre al costat d’àrees de contenidors ja existents. D’aquesta forma es pretén apropar els contenidors a la ciutadania i així facilitar la separació d’aquest residu.

Concretament, els nous contenidors se situen al passeig President Tarradellas (davant del CEM El Fornàs); carrer Vallvera 19 (davant del supermercat Mercadona); a l’aparcament de l’Escorxador al carrer Cor de Maria; aparcament de l’Hort del Carme, i al carrer Sant Salvador de Picamoixons. Per altra banda, qui ho desitgi pot seguir portant l’oli usat de cuina directament a la Deixalleria de Valls (c/ Basters 11).

Campanya informativa

Per tal de donar a conèixer aquesta nova recollida, des de l’ajuntament es repartiran diversos materials per ajudar a separar l’oli. Aquests estan pensats per adaptar-se a les preferències de la ciutadania a l’hora de separar l’oli, les opcions entre les quals es podrà escollir són les següents. Per una banda, un bidó reutilitzable per tal de poder portar l’oli a la Deixalleria, de dilluns a divendres de 9 a 13 h i de 17 a 20 h, i els dissabtes de 9 a 13 h. O, per altra banda, un embut que facilita dipositar l’oli en una ampolla de plàstic. Quan aquesta està plena, cal tancar bé l’ampolla amb el seu tap original i dipositar-la a un dels nous contenidors de color taronja. 

Aquests materials es podran recollir a les oficines del Departament de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Valls (c/ Paborde 6) o bé a l’EMD de Picamoixons (c/ Sant Isidre, 3 - Edifici Ca l’Orga), de dilluns a divendres de 9 a 13 h.

Els olis usats de cuina (principalment l’oli d’oliva i de gira-sol, i altres com l’oli de coco, de colza, de soja, de palma i els greixos animals) es generen a les cuines de les llars al fregir, amanir o al consumir determinades llaunes de conserva (tonyina, musclos...). Es tracta de substàncies greixoses que no es barregen amb l’aigua. Per això, al llençar l’oli usat de cuina per l’aigüera, es contribueix a embussar les canonades ja que l’oli és molt viscós i es dificulta la depuració de l’aigua. També afavoreix que les canonades facin mala olor, ja que l’oli facilita el creixement de bacteris. Per altra banda, l’oli que arriba als rius crea una capa superficial de greix que hi dificulta la vida, ja que impedeix que l’aigua s’oxigeni. Cal destacar que un litre d’oli contamina fins a 40.000 litres d’aigua, una quantitat que equival al consum anual d’aigua d’una persona al seu domicili.

Aquest projecte s’ha dut a terme amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya. Amb aquesta actuació, l’Ajuntament de Valls, treballa per donar compliment amb l'Agenda 2030, concretament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 12 i 13.

VALLS · 11 DE MAIG DE 2022