Els centres educatius de Valls participen a la iniciativa “Fem neteja als torrents”

Els centres educatius de Valls participen a la iniciativa “Fem neteja als torrents”

> Es tracta d’una acció conjunta de les Escoles Verdes de Valls que va tenir lloc el 5 de maig, amb la que hi van participar més de 800 alumnes

> Es van recollir gairebé 800 quilos de residus

> L'empresa Griffith Foods de Valls també es va sumar a l'acció netejant un tram del camí de Vilafranca i va recollir 375 quilos de residus

La iniciativa “Let’s Clean Up Europe” és una acció comuna a tot Europa amb una llarga trajectòria, que s’organitza simultàniament a diversos indrets, per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.

Seguint aquesta línia, l’Àrea de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Valls, va organitzar una gran acció, que sota el lema «Fem neteja als torrents!», preveu netejar espais naturals de la ciutat. La iniciativa, va tenir lloc el passat dijous 5 de maig, i va mobilitzar els 11 centres educatius de primària i de secundària de la ciutat que formen part del Programa Escoles Verdes amb un total de 35 grups escolars i més de 800 alumnes de Valls. Aquest any l’alumnat que va participar al projecte va recollir un total de 772,705 quilos. Dels quals, 357,115 eren rebuig, 206,235 vidre, 164,97 envasos i, finalment, 44,385 paper.

A l’acció “Fem neteja als Torrents!” els grups participants van fer sortides de neteja en varis recorreguts, majoritàriament a l’entorn dels torrents de Valls, i també en alguns camins del municipi. L’alumnat de cada grup, proveït dels corresponents materials de seguretat i higiene (guants i sacs) van recollir selectivament els residus que troben durant el recorregut (llaunes i envasos, vidre, paper i altres) tot pesant els quilos recollits de cada fracció. També fotografien i documenten altres residus que no es poden recollir en aquesta acció, com la gran quantitat de tovalloletes humides que es poden veure en algunes localitzacions dels nostres torrents, o andròmines i residus de gran volum.

220511recollidaresidusgriffithfoods

Com a conclusió de la macroacció de neteja, durant tot el dia es va realitzar, al Pati, una acció col·lectiva de reflexió i de visualització dels residus recollits. Alhora, els serveis de neteja municipals van traslladar a aquest punt tots els residus recollits pels diferents grups, per tal d’agrupar-los en una acció de visibilització i denúncia dels mals hàbits d’una part de la ciutadania.

En arribar al Pati, els grups escolars van realitzar una activitat de reflexió, el resultat de la qual van penjar en uns expositors situats a la mateixa plaça. Aquestes reflexions dels infants i joves vallencs i vallenques van estar exposades al Pati al diumenge 8 de maig, per tal de que el conjunt pogués ser visitat per la ciutadania vallenca i servís també de punt de reflexió.

El principal objectiu de l’acció “Fem neteja als Torrents!” no és la realització de la neteja en sí, sinó la sensibilització dels i les escolars i de tota la ciutadania de la importància de tenir cura del nostre entorn i de la problemàtica que suposa l’abandonament de residus al medi. L’acte conjunt al Pati va voler ser un crit d’alerta i un punt de reflexió per tota la població que el va visitar,  per tal de millorar la conscienciació de tothom en el respecte de l’entorn del municipi.

Aquesta acció s’emmarca dins el Projecte Torrents, diverses accions realitzades, des de fa tres cursos, pels centres educatius de Valls, en col·laboració amb l’Àrea de Medi Natural de l’Ajuntament de Valls. Dins d’aquestes accions una de les més rellevants és la inclusió de tots els centres educatius en el https://www.google.com/url?q=http://www.projecterius.cat/front&source=gmail&ust=1652431117516000&usg=AOvVaw2qVJUQWPQtOkYkcEy_aUYE">Projecte Rius, dins el qual cada escola o institut es responsabilitza d’un dels 11 trams de torrent i els seus alumnes el visiten, almenys, dos cops l’any, per tal de realitzar-hi mesures relacionades amb la qualitat de l’aigua i de l’ecosistema de cada tram. Aquestes mesures s’envien a la plataforma de ciència ciutadana de Projecte Rius i són publicades en el web. Des dels serveis municipals es garanteix que els diferents trams de torrent visitats tinguin els accessos practicables i lliures de vegetació durant les visites escolars, cada primavera i cada tardor.

Per altra banda, l'empresa Griffith Foods, instal·lada al polígon industrial de Valls, també va participar en la iniciativa de Let's clean up Europe. Així, diumenge dia 8 de maig, van fer una acció de neteja a la zona del camí de Vilafranca, indret proper a la ubicació de l’empresa. La iniciativa, en la que hi van participar 40 membres de la plantilla, va servir per recollir un total de 375 quilos de residus. Entre aquests, hi havia 175 kg d'envasos, 40 kg de paper i cartró, 5 kg de vidre i 155 de resta.

 

VALLS · 12 DE MAIG DE 2022