Sant Joan a Valls es viurà en femení

Sant Joan a Valls es viurà en femení

Les formacions amb lideratge femení tenen un predomini en els camps musical i pirotècnic

S’ha creat una nova comissió de treball Per la Diversitat Funcional

Lucrecia, Els Catarres, Sara Roy, The Tyets, Maria Jaume, Joel Joan i Santa Salut són alguns dels noms destacats

La Flama del Canigó iniciarà la seva entrada en el Monument als Xiquets de Valls

La il·lustradora Pilarín Bayés nomenada Ambaixadora dels Xiquets de Valls

S’incorporen els balls de cavallets i de pastorets al seguici cerimonial adult

> Consulteu el programa

La Festa Major de Valls ha presentat el seu programa amb els actes centrals entre dilluns 20 i dissabte 25 de juny, i altres de previs des del divendres 17 i posteriors fins al diumenge 26. La dona creadora tindrà un pes molt destacat en la programació, en la qual s’han implicat les comissions així com el propi consistori. 

Després que ja s’anunciés que la imatge gràfica ha estat traçada per mans femenines, en concret per la vallenca Marina Barberà, fet que no succeïa des de l’any prepandèmic 2019, ara s’ha visibilitzat un cartell musical i pirotècnic amb una preeminent presència de la dona. Així, tota la programació musical professional de la plaça de l'Oli està integrada per grups amb lideratge femení. Les sis actuacions d’aquest espai són el concert de versions de Les Que Falta Band (dilluns 20); la cançó de la mallorquina Maria Jaume, que també passarà pel Primavera Sound (dia 21, coincidint amb el Dia Internacional de la Música); el soul impregnat de sonoritats africanes de les The Sey Sisters (dia 22); el nou disc de la vallenca Susannes (dia 23); el missatge LGTBIQ+ de la Maio (dia 24), i el rap de Santa Salut (dissabte 25).

D’altra banda, l'escenari principal comptarà amb sis bandes més amb lideratge femení de les deu formacions participants. Així hi prendran part el rock, punk, reggaeton i l'electrònica de les Tremenda Jauría, des de Madrid (dimarts 22). La revetlla de Sant Joan serà 100 % femenina amb els colors i ritmes caribenys de Lucrecia y su Orquesta, artista que ha acompanyat l’Alcaldessa Dolors Farré i la Regidora de Cultura Laia Castells en la presentació del programa; una de les darreres revelacions catalanes Sara Roy; el rap mesclat amb l'arrel de la valenciana Tesa; i per cloure la nit els ritmes de la dj vallenca Natàlia Exstasy. Els sons totalment ballables i festius de les valencianes Maluks completen la creació femenina divendres 24.

Algunes d’aquestes creadors, com la cubanocatalana Lucrecia o les ghanesocatalanes The Sey Sisters aporten altres valors afegits com que persones vingudes d’altres continents s’hagin arrelat a casa nostra i hi hagin desenvolupat les seves carreres professionals. Des d'aquí lluiten contra la injustícia, per la defensa dels drets humans i per transmetre esperança en el futur. 

Finalment, en aquest apartat femení els espectacles pirotècnics comptaran amb dues de les tres empreses liderades per dones. Així la tronada inaugural serà disparada per primer cop per una dona pirotècnica, concretament Reyes Martí, procedent de Borriana, al País Valencià. Cada any és l'encarregada d'executar la mascletà del dia internacional de la dona treballadora a la plaça de l'Ajuntament de València dins el programa de les Falles. Reyes Martí s'estrena a Valls.

També la Nit de Completes, l'Entrada de la Bandera de la ciutat a Sant Joan el matí del 24 de juny i l'Entrada de l'àliga a la plaça del Blat al final del Tomb el mateix 24 aniran a càrrec de Teresa Rey, d'Espectacles Rey, de Llanera de Ranes, l'empresa que l'any passat va disparar amb èxit el Piromusical de Sant Joan i que havia estat pionera femenina en els focs de la Nit de Completes vallenca.

220526SantJoan

Hort del Carme i Teatres

Altres artistes destacats participen al Sant Joan vallenc d’aquest 2022 tant en l’esfera musical com en la de les arts escèniques. Cal destacar que es consolida l’escenari principal a l’aparcament de l’Hort del Carme, estrenat la darrera Festa Major i que ofereix més garanties de seguretat i amplitud que el del Barri Antic, sense deixar d’estar a tocar al Centre Històric de la ciutat.

En ell també hi actuaran Els Catarres en la gira de presentació del seu darrer cd (Nit de Sant Joan); The Tyets amb la música urbana que fusiona trap i reggaeton en el trapeton (dia 22); el projecte més boig dels valencians Smoking Souls (també el 22); i els vallencs Figa Flawas. El cartell musical el completaran a l’escenari del Pati la Cobla Reus Jove, complint el seu 25è aniversari (dia 21), i l’Orquestra Rosaleda en format concert i en format ball (dia 23).

En l’apartat d’arts escèniques, la comèdia El gran comediant, de Joel Joan i Hèctor Claramunt, pujarà a l’escenari del Centre Cultural el dia 22, i la reposició de l’espectacle de dansa La Boda, coproduït per Adagi i la Fundació de les Decennals, ho farà al Teatre Principal dissabte 25.

 

Estrenes circenses

En l’apartat circense, La Circoteca ha elaborat una programació de caire familiar batejada com a Concerts Cirqueros que tindrà tres actuacions simultanejades amb tallers de circ, que se celebraran al Circ de Valls, ubicat al carrer Montserrat, al costat de La Circoteca en la zona del Portal Nou. En el mateix espai també han programat una sessió de circ social, adreçada als usuaris de la residències de gent gran Alba i Montserrat, una iniciativa innovadora i adreçada a un dels col·lectius més desfavorits.

 

Nova comissió Per la Diversitat Funcional

La celebració de Sant Joan també suma enguany una nova comissió Per la Diversitat Funcional, sorgida de les inquietuds i de les realitats de diferents vallenques i vallencs i acollida per l’Ajuntament. Per això, en aquest programa es veuran els primers brots d’una feina d’accions i de continguts que de ben segur creixerà amb noves aportacions. Es realitzarà una roda de premsa específica amb aquesta informació que s’aglutina dins el projecte titulat Fem Pinya.

 

Xiquets de Valls i seguici

Serà el primer Sant Joan des de 2019 en què tant les colles dels Xiquets de Valls com el seguici cerimonial torna als seus formats tradicionals, tal com ja van fer per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. En l'apartat casteller, l'Ambaixadora dels Xiquets de Valls serà la il·lustradora Pilarín Bayés, per haver il·lustrat la Petita Història dels Castellers, amb diverses edicions, així com haver incorporat aquesta temàtica en altres obres de la mateixa col·lecció i en altres treballs. L’Ambaixadora oficiarà el ritual del sorteig de la Diada de Sant Joan diumenge 19 a pocs dies de la cita castellera. 

En l'apartat del seguici, s'incorporen el ball de pastorets adult (fins ara només sortia a l'infantil) i el ball de cavallets, estrenat per les últimes Decennals. Per acord de la comissió del seguici, s'escurça el recorregut del Tombet del dia 25 per fer-lo més adient per a la canalla que hi participa. El correfoc es manté dissabte 25, per la qual cosa la cloenda del Sant Joan 2022 serà aquest mateix dia. La Santjoanera 2022 serà l’entitat Unió Anelles de la Flama, que compleix el 50è aniversari de la seva fundació. 

 

Nou punt d’entrada del Foc del Canigó

La Flama del Canigó arribarà al monument als Xiquets de Valls a la plaça de la Font de la Manxa enlloc del passeig Tarradellas. Des del monument farà cap, com és habitual, a la plaça del Carme i d'allí anirà a la plaça del Blat. 

En l'apartat d'espectacles pirotècnics, el Piromusical anirà a càrrec de la Pirotècnia Igual de Canyelles, fundada a Barcelona el 1880, que enguany fa 30 anys que va disparar els focs a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona’92.

 

VALLS · 26 DE MAIG DE 2022