Control biològic de plagues als parcs municipals i arbrat viari de Valls

Control biològic de plagues als parcs municipals i arbrat viari de Valls

L’Ajuntament de Valls aposta perla implantació progressiva dels tractaments de les plagues de l’arbrat viari i dels parcs municipals a través de mecanismes naturals i biològics. Enguany es tracten amés d’un centenar d'arbres amb un sistema biològic. Concretament, els tipus d’arbres i indrets on s’ha actuat majoritàriament són, per una banda, les 15 xitaples del carrer Galofre Oller i els 20 til·lers del carrer Prat de la Riba i els 10 Parc Barrau. Per altra banda, els til·lers de les places Jaume I, Vila Romana i Mainada, els exemplars que hi ha al carrer Sor Filomena Ferrer i els de l’Escola la Candela. A més, s’han tractat 20arbres de l'amor (Cercis siliquastrum) dels barris de Sant Josep Obrer i de la Colla Vella, del Pati i de les places de les Garrofes, del Portal Nou, del Carme i de l’Estació, i també els del Parc Barrau. 

El control biològic consisteix en la utilització d’organismes vius per controlar les poblacions d’un organisme que provoca molèsties o danys en l’espècie, contrarestant la plaga o aportant un reforç en les defenses de l’exemplar vegetal a tractar. S’utilitzen, depredadors, parasitoids microorganismes i nematodes, principalment.

La major de les plagues que es combaten amb control biològic són els pugons o àfids, En el cas de la ciutat de Valls, durant la campanya 2022, les espècies més afectades per àfids són: xitapla (Chitapla tashkentensis), xicaranda (Jacaranda mimosifiolia), til·lers (Tilia sp.), catalpes (Catalpa bignoinoides), roures (Quercus sp.) i la falsa acàcia (Robinia pseudoacacia).

L’insecte depredador que s'utilitza per combatre les plagues és la marieta de dos punts (Adalia bipunctata), una espècie autòctona i present a tot Europa, un coleòpter de la família dels coccinèl·lids. És un insecte que depreda els pugons tant en estat de larva com en estat adult, encara que no tots els estats de desenvolupament són iguals d’eficaços. Per altres espècies d'arbres viaris afectats per la psila del cercis (Cacopsylla puchellas'utilitza l’Anthocoris nemoralis, un heteròpter de la família Anthocoridae i gran depredador que poden atacar en tots els estadis de la plaga en tots els seus estats mòbils (ous, nimfes i adults ). El mètode de solta dels depredadors és a través d’unes caixes penjades als arbres que porten aliment pel primer dia, però després ja s’alimentaran dels pugons. 

 

VALLS · 26 DE MAIG DE 2022