Els Pressupostos Participatius 2022 de Valls assoleixen tots els objectius que s’havien fixat

Els Pressupostos Participatius 2022 de Valls assoleixen tots els objectius que s’havien fixat

> El 16,48% dels 1.165 vots totals va ser de joves de 16 a 25 anys

> De les sessions deliberatives col·lectives, van sorgir 11 de les 39 propostes que van anar a votació

El punt mòbil va recollir 580 vots, el 68,90% del total

220513CARTELL santjoanfestamajor

Els pressupostos participatius del 2022 han assolit tots els objectius inicials que s’havia fixat la comissió de seguiment, que és l’òrgan consultiu que fa l'avaluació continua de tot el procés. S’hi fan propostes de millora i, en aquest sentit, l’informe final de la regidoria de Participació, aprovat per aquesta comissió, constata que s'han aconseguit totes: ha millorat la participació, s’ha incrementat la participació del jovent i s’han fet sessions deliberatives temàtiques per aconseguir propostes sorgides de l’aportació col·lectiva. A més, l’enquesta de valoració final per part de la ciutadania li ha atorgat un 8 com a nota global de tot el procés. Els pressupostos participatius, doncs, segueixen creixent en tots els àmbits any rere any.

Així, els pressupostos participatius han aconseguit atreure més vots de la població jove i alhora ha estat determinant la presència al carrer d’un punt de votació mòbil, per registrar la xifra més alta de participació mai assolida: 1.165 vots (el 5,58% del cens de Valls). Aquestes són dues de les principals conclusions que es desprenen de l’informe de retorn dels pressupostos participatius que ha elaborat la regidoria d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat i que serveix per posar el punt i final a l’edició d’enguany. Un total de 192 vallencs i vallenques de 16 a 25 anys, que representen el 13,17% del cens d’aquesta franja d’edat, va participar en les votacions, de manera que dels 1.165 vots totals recollits a la ciutat, un 16,48% eren seus. Al mateix temps, les diferents franges d’edat també han incrementat els percentatges de participació respecte les anteriors edicions.

L’increment del vot jove es va veure afavorit per la presència d’un punt mòbil de votacions al davant dels instituts públics de secundària durant la darrera setmana d’abril, abans de tancar el termini de les votacions, que havia començat el 4 d’abril. La regidoria de Participació ha apostat enguany per fer pedagogia dels pressupostos participatius entre el sector de la població que pot votar de menys edat per anar inculcant la cultura de la participació en les noves generacions.

Al mateix temps, la presència al carrer del punt mòbil en diversos espais i dates durant el mes d’abril també va afavorir l’augment global de participació, ja que s’hi van recollir 580 vots (el 68,90% del total). La resta de punts de votació van ser el CEM el Fornàs (91 vots, 10.82%); la biblioteca (84 vots, 9,98%); vestíbul de l’Ajuntament (81 vots, 9,63%) i Vallsgenera (5 vots, 0,60%). Cal recordar que del total de 1.165 vots emesos, 841 (72,2%) van ser presencials en els diferents punts de votació, mentre que 324 (27,82%) van ser de ciutadans que van optar per votar on-line a través de la web municipal (85,40%) o mitjançant l’aplicació mòbil App Tràmit (14,60%).

Les dades de l’informe elaborat per la regidoria indiquen que van votar un 59% de dones i un 41% d’homes i que les persones majors de 65 anys, amb un 21,12% del total dels vots, va ser el col·lectiu més participatiu a les urnes, seguit de la franja de 46 a 55 anys (18,11%) i la de 56 a 65 anys (17,08%). En conjunt, cal recordar que l’índex de participació va assolir enguany el 5,58% del cens, per sobre del 4,45% del 2019, fins ara l’edició que havia estat més participativa. Per zones de residència, els veïns i veïnes de Sant Josep Obrer, Abat Llort, Mossèn Martí, passeig dels Caputxins i la Xamora van ser les més participatives.

A l’abril, la ciutadania va escollir entre 39 propostes presentades pels vallencs i vallenques i que havien estat validades pels serveis tècnics municipals. Inicialment, abans de la validació tècnica, n’hi havien 123 de presentades (l’any 2019 havien sigut 55). D’aquestes 123, 39 es van validar, 30 es van agrupar, 20 eren projectes municipals ja previstos i tan sols 34 es van desestimar per diversos motius. El 64,71% de les propostes vàlides van sorgir de sessions deliberatives col·lectives i el 26,42% eren individuals.

Durant el novembre de 2021, es van celebrar sessions deliberatives sobre el Centre Històric, urbanisme, mobilitat i medi ambient, salut i esports, cultura, educació i oci, i serveis públics, dinamitzades per especialistes en participació ciutadana, que van servir per recollir algunes de les propostes col·lectives que han format part dels projectes a votació. Així doncs, del total de 17 propostes presentades a través de les sessions deliberatives, se’n van validar 11, incloent-hi les 4 propostes del Centre Històric seleccionades d’entre les 6 presentades. A més, dels tres projectes finalment guanyadors, un va ser definit precisament en una sessió deliberativa d’urbanisme, medi ambient, mobilitat i serveis públics.

 

ELS PROJECTES GUANYADORS

Com ja es va donar a conèixer a primers de maig, la creació d’un circuit de salut i la millora de l’enllumenat públic als barris del Fornàs i les Comarques van ser les propostes més votades en l’edició dels pressupostos participatius d’enguany. A més, com a novetat la ciutadania també podia votar de manera específica per un bloc de propostes a desenvolupar en el centre històric. En aquest apartat, el projecte que va obtenir major nombre de vots va ser la rehabilitació d’habitatges per destinar-los a lloguer social.

En concret, els projectes guanyadors del 2022 van ser:

 

> Circuit de salut. Amb un pressupost de 7.000 euros, aquesta proposta contempla incorporar una nova ruta als itineraris de Camins Saludables de Valls. En concret, el nou circuit de salut unirà el parc del Mas Miquel fins a la zona de l’Skate Park al Fornàs.

> Millora de l’enllumenat als barris del Fornàs i les Comarques. La proposta, amb un pressupost de 170.000 euros, preveu la renovació de l’enllumenat als carrers Alt Camp i Vall d’Aran del Barri de les Comarques, així com la modernització de l’enllumenat al carrer Francesc Gumà i Farran del barri del Fornàs.

Centre Històric: habilitar habitatges per destinar-los a lloguer social. Amb un pressupost estimat de 62.500 euros, la proposta més votada en l’apartat de projectes per al Centre Històric és la rehabilitació d’habitatges per destinar-los a lloguer social.

 

VALLS · 31 DE MAIG DE 2022