La Festa Major de Sant Joan de Valls estrena nova comissió per la diversitat funcional

La Festa Major de Sant Joan de Valls estrena nova comissió per la diversitat funcional

> La iniciativa es basa amb el projecte Fent Pinya, impulsat per la Fundació Ginac i que rep el suport de l’Ajuntament de Valls

La celebració de la Festa Major de Sant Joan de Valls suma enguany la nova comissió participativa Per la Diversitat Funcional, sorgida de les inquietuds i de les realitats de diferents vallenques i vallencs i acollida per l’Ajuntament. Per això, en el programa d’aquest Sant Joan es veuen els primers passos d’un seguit d’accions i de propostes que de ben segur creixeran amb noves aportacions.

La iniciativa està impulsada per la Fundació Ginac, amb la col·laboració de diverses entitats del territori amb les quals s'ha format el grup de treball 'Fent Pinya', amb la col·laboració del Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva de Valls (PLACI) i la Regidoria de Cultura. El grup està format per persones amb diversitat funcional i famílies, ciutadania sensible, professionals de la Fundació Ginac i responsables tècnics del PLACI. La comissió té la voluntat de perdurar més enllà de la festa major per seguir avançant amb la resta de festes de la ciutat, perquè les persones amb diversitat funcional no siguin meres espectadores sinó que puguin participar-hi de manera activa tant en les comissions de l’Ajuntament com a les entitats.

220614Santjoan

Garantir una Festa Major inclusiva és una de les novetats de l’edició 2022, i que ha de contribuir a assolir una participació ciutadana en què no hi hagi exclusions derivades de la diversitat funcional. Per això, aquesta nova comissió ha dissenyat un seguit de mesures i accions. L’esforç per la millora contínua implica que les persones amb diversitat funcional puguin prendre part dels actes programats, assegurant unes festes cada cop més accessibles per a totes i tots.  D’aquesta manera, es posen en marxa les següents mesures:

- Un intèrpret de llengua de signes facilitarà la comprensió dels continguts de la proclamació de l’Ambaixadora dels Xiquets de Valls, del sorteig de l’ordre de la Diada de Sant Joan, de la Santjoanera i del Conte de la Festa Major.

- S’ha editat un versió del programa de la Festa Major amb el sistema de lectura braille, disponible a l’Oficina de Turisme del carrer de la Cort 3.

- Es reservaran ubicacions específiques per a les persones amb diversitat funcional als concerts de l’aparcament de l’Hort del Carme, de la plaça de l’Oli, a la Plaça dels Alls al Tomb i el Tombet, i a la Plaça del Blat durant l’actuació de la geganta Frida en l’acte de la tronada,al Centre Cultural i al Teatre Principal.

- S’instal·laran wc adaptats a les places del Blat, Oli, Pilar Prim, el Pati i aparcament de l’Hort del Carme.

- El programa s’ha adaptat per facilitar-ne la comprensió a totes les persones. A través de textos acompanyats de pictogrames temàtics que els descriuen, es permet a les persones amb dificultats lectores o de comprensió, per motius d’edat, formació, dificultats amb l’idioma o necessitats concretes, accedir-hi de manera més fàcil al contingut.

- Visibilitat a través del Conte de la Festa Major i de la participació de la geganta Frida, la primera geganta inclusiva que està adaptada perquè pugui ser portada per persones en cadira de rodes, sordes i cegues, la tarda del dia 20 de juny, a la Plaça del Blat.

Des de la comissió Per la Diversitat Funcional s’ha treballat per fer visible que totes les persones tenim capacitats, habilitats i talents per participar i contribuir en la millora de Valls, tot col·laborant en fer accessibles les festes i actes públics de la ciutat.

VALLS · 14 DE JUNY DE 2022