Valls promou la convivència i la cohesió social al centre històric amb activitats de lleure i de promoció del barri

Valls promou la convivència i la cohesió social al centre històric amb activitats de lleure i de promoció del barri

>  El programa ‘El barri es mou’, que es va iniciar a l’estiu a la pista esportiva de Sant Francesc, continua tots els dissabtes pel matí
Neix el projecte ‘Històries de vida’ per plasmar en format audiovisual les històries i vivències del veïnat
Es programaran projeccions del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) en tres espais del Barri Antic
 
12092022
 

 

El servei municipal de mediació i dinamització comunitària als barris, impulsat pel Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva de Valls (PLACI) i coordinat per l’entitat Vincle, impulsa activitats de lleure i de promoció del Centre Històric amb l’objectiu de promoure-hi la convivència i la cohesió social. En aquesta línia, aquest estiu ha tingut lloc a la pista esportiva del carrer Sant Francesc una acció de dinamització esportiva per a joves: ‘El barri es mou’. Ha registrat una mitjana de participació diària de 14 joves al juliol i 10 a l’agost. Es va començar a principis d’estiu oferint un espai d’oci cada dijous, divendres i dissabte, de 17:30 a 20:30 h, fins a finals d’agost, i ara al setembre continua fent-se únicament els dissabtes d’11:00 a 14:00 h.

Hi han participat infants i joves del barri que no disposaven de cap altra alternativa de lleure. Les activitats més extraordinàries han propiciat que les famílies del barri tinguessin una alternativa d'oci de qualitat a prop de les seves llars per poder compartir amb la resta de comunitat, i la participació d'aquestes ha estat molt positiva.

Aquest cicle respon als objectius de dinamització de l’espai públic. El servei de dinamització comunitària als barris té com a objectiu afavorir espais de convivència i cohesió social i promoure la participació activa, la interculturalitat i el treball en xarxa als barris. Concretament, el nou cicle ‘El barri es mou’ que ara té continuïtat promou la xarxa comunitària i la dinamització dels espais públics al Centre Històric. S’hi realitzen diverses activitats multi-esportives i de lleure com el bàsquet, el futbol, el voleibol o el tir amb arc, entre molts d’altres.

L’acció sorgeix d’un procés coordinat de treball amb el grup motor de centre històric, format per les associacions de veïns del Barri Antic i el Portal Nou, Comunalitats de Valls, el Cau i l’Associació Islàmica, i amb la col·laboració tècnica de la regidoria d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat junt amb les regidories de Joventut, Afers Socials i Educació.

D’altra banda, en la mateixa línia que aquest programa, el servei de mediació i dinamització posarà en marxa properament el nou projecte ‘Històries de vida’, que neix per promoure el barri i la seva gent. Es volen plasmar, en formats audiovisuals de pocs minuts de durada, les històries i vivències que hi ha darrere del Centre Històric, donar veu a aquelles persones que hi viuen o hi han viscut i així poder mostrar a tota la ciutat i el seu entorn territorial la cara amable i històrica del barri. La primera càpsula audiovisual es preveu difondre-la abans que acabi l’any.

Finalment, el servei de mediació i dinamització portarà a Valls el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC). Enguany, encara en dates per concretar, es programaran tres projeccions en tres espais del Barri Antic: la plaça de la Zeta, la pista del carrer Sant Francesc i la plaça de les Garrofes. El FICAC és un certamen que vol contribuir a la construcció d’una societat catalana antiracista, intercultural i cohesionada utilitzant el cinema i la cultura com una eina de transformació social i apropant a l’audiència les cinematografies africanes per trencar prejudicis.

Servei de mediació i dinamització comunitària

La creació del servei de mediació i dinamització comunitària s’emmarca en les accions del Pla Estratègic del Barri Antic aprovat el 2019, amb l’objectiu d’impulsar un projecte comunitari que contribueixi a la millora de la convivència i la cohesió social al territori. El projecte s’inicia el novembre de 2021 i contempla dues línies de treball complementàries: el servei de mediació comunitària i el servei de dinamització comunitària als barris.

La mediació és un procés de resolució de conflictes relacionats amb la convivència en que les persones, de forma voluntària, busquen acords que permetin gestionar les seves diferències per mitjà del diàleg, acompanyades per una persona mediadora imparcial i en un entorn de respecte mutu i confidencial. La dinamització és un servei per afavorir espais de convivència i cohesió social i promoure la participació activa, la interculturalitat i el treball en xarxa als barris. Actualment s’ha iniciat la intervenció al Centre Històric amb l’objectiu de desenvolupar-la a altres barris.