La campanya "A la pica ni una mica", de foment de la recollida selectiva d'oli de cuina usat, arriba als barris perifèrics de Valls

La campanya "A la pica ni una mica", de foment de la recollida selectiva d'oli de cuina usat, arriba als barris perifèrics de Valls

> S'instal·larà un punt informatiu als barris de l'Alt Camp, Bon Sol, Pisos de Clols i les cases de la Colla Vella

> La campanya «RECICLOLI, A la pica, ni una mica» vol conscienciar sobre la necessitat de fer la separació d'aquest residu i portar-lo als contenidors de color carbassa que hi ha a la ciutat o bé a la Deixalleria

La setmana passada es va iniciar amb èxit la campanya informativa sobre la recollida de l'oli usat de cuina, «RECICLOLI, A la pica, ni una mica». L’acció ha començat pels barris Alt Camp i de les Cases de la Colla Vella on s'ha instal·lat un punt informatiu durant uns dies i s'ha distribuït al veïnat embuts i bidons per a poder efectuar la separació de l'oli a casa. Els resultats de la campanya són bons, doncs s'han pogut distribuir més de 40 bidons i 34 embuts, destinats a separar l'oli de cuina usat. També des les dependències municipals de Picamoixons han fet aquesta campanya.

Les restes de l’oli usat a les cuines de les llars vallenques es pot portar, per una banda, a la deixalleria de la ciutat, i, per altra banda, als 5 contenidors fàcilment identificables pel seu color carbassa instal·lats en punts estratègics. Aquests concretament estan ubicats a: barri del Fornàs, passeig Tarradellas - plaça President Companys; carrer Vallvera, a la zona propera a la plaça de la Creu; pàrquing de l’Escorxador, davant el col·legi Cor de Maria; pàrquing Hort del Carme, a la plaça del Carme, i al carrer Sant Salvador de Picamoixons.

Properament s’instal·laran 6 contenidors més per apropar la recollida a la ciutadania i incrementar les quantitats recollides i assolir els objectius de qualitat. Les noves ubicacions previstes són als carrers: Alt Camp-camí del Bosc; Josep M. Casas Homs; Francesc Català i Roca, a la zona de l’estació d’autobusos; Prat de la Riba, proper al poliesportiu Joana Ballart; Oller i Rabassa, i Eladi Homs, davant la zona comercial. 

L'oli de cuina és un producte molt utilitzat a les llars, generalment és oli d'oliva, de gira-sol i d'altres llavors. Quan esdevé residu cal tenir cura ja que pot provocar contaminació al medi aquàtic, problemes al clavegueram i dificultats a les depuradores. A més és un residu que es pot valoritzar obtenint nous productes , principalment biodièsel.

Segons dades de l’«Estudi de generació de residu d’oli vegetal a Catalunya i establiment d’objectius de recollida selectiva» realitzat l'any 2021, a Catalunya s’estima una generació de 2,5 litres per persona i any, això equival a 2,25 Kg per persona i any. En conseqüència, la generació estimada el 2021 a Valls és de 56.734 Kg, dels quals s’està recollint 5.613 Kg, aquesta dada suposa el 9,9% del total. Aquesta quantitat és similar a la de molts altres municipis catalans, si bé d’acord amb la normativa europea es planteja com a objectiu assolir el 30% de recollida selectiva l’any 2025. Això implica arribar a recollir 17.020 Kg.

20220831 112545

En base a la informació dels estudis, també es coneix que tant l'oli industrial com el comercial (bars, restaurants i altres productors) s'està recollint en quantitats elevades i cal centrar l'estratègia en la recollida de la producció domèstica. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Valls augmentarà les properes setmanes el nombre dels característics contenidors de color carbassa, destinats a la recollida d'oli de cuina usats i seguirà fent campanya perquè s'utilitzin aquests contenidors i/o es vagi a la Deixalleria a dipositar aquest residu amb la finalitat de fer una gestió correcta.

VALLS · 15 DE SETEMBRE DE 2022