La pinya dels Xiquets de Valls i el campanar de Sant Joan són els protagonistes de la imatge gràfica de la fira de Santa Úrsula d’aquest any

La pinya dels Xiquets de Valls i el campanar de Sant Joan són els protagonistes de la imatge gràfica de la fira de Santa Úrsula d’aquest any

> Els vallencs Medir Cucurull i Xavier Cendrós de l’Aparador Estudi Creatiu, autors de la imatge gràfica

> La pinya, base del món casteller, i el campanar de Valls, que celebra 125 anys, protagonitzen el cartell de la tornada a la normalitat de Santa Úrsula

220921SantaUrsula

El cartell de la Fira de Santa Úrsula de 2022 és obra de Medir Cucurull i Xavier Cendrós membres de l'Aparador Estudi Creatiu, situat al rovell de l'ou del Centre Històric de Valls, la plaça de l’Oli. La imatge proposada, d'aparença senzilla, obre un discurs propi, ric i interpretatiu, basat en els elements de la seves principals activitats: l'arquitectura i la fotografia.

La pinya, el fonament de qualsevol construcció castellera, hi apareix com a protagonista. Una pinya metafòrica, fruit del pi pinyoner, tintada amb els colors de les dues colles vallenques, el vermell de la Colla Joves Xiquets de Valls i el rosat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, tal i com se situen a la plaça del Blat per les diades. Santa Úrsula, a Valls, és sinònim de castells. I és damunt d'aquesta pinya imprescindible que la ciutat ha estat testimoni de les fites més excepcionals del món casteller.

A la imatge, sobre aquest fonament, en pla zenital, també s'hi situa la planta del campanar de Sant Joan de Valls. Una nova perspectiva d'aquest emblemàtic monument que, enguany, celebra els 125 anys de la seva inauguració. L'Aparador ens força, per primera vegada, a mirar avall, enlloc d'alçar el cap, per admirar el campanar més alt de les esglésies parroquials de Catalunya.

La proposta de l'Aparador és una suma de Patrimoni, en majúscules. Patrimoni Immaterial de la Humanitat, Patrimoni Cultural, Patrimoni Arquitectònic. Una suma que multiplica els valors de la ciutat, font d'orgull, i que ens fa únics i exclusius al món. Sobre la pinya, el més alt. El cartell de l'Aparador ens proposa un joc: el joc de les interpretacions que puguin sorgir d'aquesta imatge. Un joc que ens activarà la imaginació i una mirada diferent dels fets i paisatges més quotidians.

220921SantauRSULA2 

Els creatius

L'Aparador Estudi Creatiu neix el 2014 arrel de la trobada entre L'Aparador Arquitectes (fundat el 2012) i Medir Cucurull Fotografia. S'hi desenvolupen diferents projectes: exposicions, espais efímers, intervencions artístiques, murals on en moltes ocasions es difuminen els límits de l'arquitectura, el disseny, la fotografia i les diferents activitats on col·laboren els membres de L'Aparador Estudi Creatiu.

2014 – Disseny i muntatge d'exposició de Fra Josep de la Concepció a l'Institut d'Estudis Vallencs.

2016 – Disseny i muntatge de la instal·lació l'exposició sobre la vida i obra del músic vallenc Robert Gerhard a l'Institut d'Estudis Vallencs.

2018 – Instal·lació artística pel Centenari de la Biblioteca Popular de Valls.

2018 – Col·laboració al disseny de l'Aula Gerhard a l'Institut d'Estudis Vallencs.

2018 – Instal·lació SILENCI al Convent de les Arts d'Alcover dins del cicle Parlem Contemporani.

2019 – Disseny del tríptic-llibret de presentació de l'Aula Gerhard.

2020-21– Acció artística durant el febrer del 2021 i posterior exposició Les Decennals que mai van poder ser(Juntament amb Edu Vidiella).

2022 – Disseny i muntatge de l'exposició Un tomb de festa. De carnaval a la Candela a la Biblioteca Popular de Valls durant les Decennals 2021+1.

2022 - Disseny i muntatge de l'exposició Un tomb més al pati de Sant Roc a l'Institut d'Estudis Vallencs durant les Decennals 2021+1.

2022 – Disseny i muntatge de l'escenografia de l'Òpera La Flauta Màgica dirigida per Roger Padullés i Bàrbara Flores estrenada per les Decennals 2021+1.

 

També, des del 2016, han estat col·laborant amb l’organització i el disseny de les edicions de Florits. Art al Barri, de l'Associació de veïns del Centre històric de Valls i des del 2019 també amb una intervenció mural anual. A partir del 2017 comencen a dissenyar i produir una línia de marxandatge sota la marca OLI molt vinculada als esdeveniments festius de Valls: el seguici popular vallenc, la calçotada, els castells o diferents elements de la cultura i el patrimoni de Valls. 

VALLS · 21 DE SETEMBRE DE 2022