Valls projectarà pel·lícules del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya en tres espais del Centre Històric

Valls projectarà pel·lícules del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya en tres espais del Centre Històric

L’activitat serà gratuïta i se celebrarà els dies 6, 7 i 8 d’octubre a les places de la Zeta i de les Garrofes i a la pista esportiva del carrer Sant Francesc

> L’objectiu és promoure la convivència i la cohesió utilitzant el cinema com a eina de transformació social per trencar prejudicis

220927Cinema

La regidoria d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat de l’Ajuntament, per mitjà del servei de mediació i dinamització comunitària, portarà a Valls el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC). Del 6 al 8 d’octubre, s’han programat quatre projeccions gratuïtes en tres espais del Centre Històric: les places de la Zeta, de Sant Francesc i de les Garrofes. Amb el lema ‘Àfrica a la pantalla’, el FICAC és un certamen que vol contribuir a la construcció d’una societat catalana antiracista, intercultural i cohesionada utilitzant el cinema i la cultura com una eina de transformació social i apropant a l’audiència les cinematografies africanes per trencar prejudicis.

El cinema de ficció i documental, com a producte cultural, és una eina ideal per a la difusió de valors i de coneixement en les societats contemporànies. Des de l'any 2017, un grup d'entitats africanistes (Wiriko, Africaye, Cehda i el Centre d'Estudis Africans i Interculturals de Barcelona) varen forjar el Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona (FICAB) que s'ha anat celebrant entre 2018 i 2021. Després de diverses edicions a Barcelona, s'ha plantejat esdevenir un festival de país amb projeccions a diversos municipis catalans, amb la col·laboració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i Valls s’hi ha sumat en l’inici d’aquesta nova etapa itinerant.

En un context europeu on afloren i es refermen els relats xenòfobs i racistes i els discursos polítics que contribueixen a exacerbar les diferències socials, culturals i econòmiques, el FICAC vol posicionar-se com una eina per reforçar la cohesió social i crear ponts d'entesa i reflexió, també com per generar sinergies, a través de la cultura i del cinema, amb el continent africà i també amb la seva diàspora. 

A Valls, la primera projecció es farà el dijous 6 d’octubre a les 20:00h a la plaça de la Zeta. Es tracta del film del 2019 ‘We exist’, del director Lucien Segura, que relata la vida als camps de refugiats de la Mediterrània. El divendres 7 d’octubre a les 20:00h a la pista del carrer Sant Francesc, es podrà veure la pel·lícula també del 2019 ‘Manoliño Nguema’, sobre la vida a Guinea Equatorial, del director Antonio Grunfeld. Finalment, l’endemà dissabte 8 d’octubre a les 20:00h a la plaça de les Garrofes, s’hi projectaran dues pel·lícules més: ‘Astel’ (2021), del senegalès Ramata-Toulaye Sy, i ‘La petite vendeuse du soleil’ (1998), del també senegalès Djibril Diop Mambèty.

El servei municipal de mediació i dinamització comunitària als barris, impulsat pel Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva de Valls (PLACI) i coordinat per l’entitat Vincle, impulsa activitats de lleure i de promoció del Centre Històric, com és el cas del festival FICAC, amb l’objectiu de promoure-hi la convivència, la cohesió social, la participació activa, la interculturalitat i el treball en xarxa. En aquesta línia, els dissabtes d’11:00 a 14:00 h a la pista esportiva del carrer Sant Francesc, es porta a terme l’acció de dinamització esportiva per a joves ‘El barri es mou’.

Així mateix, el servei de mediació i dinamització també posarà en marxa properament el nou projecte ‘Històries de vida’, que neix per promoure el barri i la seva gent. Es volen plasmar, en formats audiovisuals de pocs minuts de durada, les històries i vivències que hi ha darrere del Centre Històric, donar veu a aquelles persones que hi viuen o hi han viscut i així poder mostrar a tota la ciutat i el seu entorn territorial la cara amable i històrica del barri. La primera càpsula audiovisual es preveu difondre-la abans que acabi l’any.

220927CARTELL festivalcinemaafrica

Servei de mediació i dinamització comunitària

La creació del servei de mediació i dinamització comunitària s’emmarca en les accions del Pla Estratègic del Barri Antic aprovat el 2019, amb l’objectiu d’impulsar un projecte comunitari que contribueixi a la millora de la convivència i la cohesió social al territori. El projecte s’inicia el novembre de 2021 i contempla dues línies de treball complementàries: el servei de mediació comunitària i el servei de dinamització comunitària als barris.

La mediació és un procés de resolució de conflictes relacionats amb la convivència en que les persones, de forma voluntària, busquen acords que permetin gestionar les seves diferències per mitjà del diàleg, acompanyades per una persona mediadora imparcial i en un entorn de respecte mutu i confidencial. La dinamització és un servei per afavorir espais de convivència i cohesió social i promoure la participació activa, la interculturalitat i el treball en xarxa als barris. Actualment s’ha iniciat la intervenció al Centre Històric amb l’objectiu de desenvolupar-la a altres barris.

VALLS · 27 DE SETEMBRE DE 2022