Valls obre inscripcions al seu primer projecte d’habitatge social cooperatiu

Valls obre inscripcions al seu primer projecte d’habitatge social cooperatiu

>La cooperativa Sostre Cívic, amb la col·laboració de l’Ajuntament, recupera un edifici en desús per oferir una alternativa d’habitatge estable i no especulatiu a la població de Valls

>L’edifici consta de 13 habitatges en règim cooperatiu de cessió d’ús, i s’ha rehabilitat en clau energètica per afavorir l’autoconsum i aprofitar tota l’energia produïda

>5 de les vivendes es destinaran prioritàriament a col·lectius específics que tenen especial dificultat en accedir a l’habitatge: jovent, gent gran i famílies monoparentals

22105habitatge

Aquest matí representants de l’Ajuntament de Valls i de la cooperativa Sostre Cívic han presentat un nou projecte d’habitatge cooperatiu al municipi: un edifici de nova construcció, en desús i fins aleshores propietat d’una entitat financera, que s’ha rehabilitat per posar-lo a disposició a preu de cost per a la població de Valls.

La presentació a mitjans de comunicació s’ha fet a la plaça Jaume I, just davant de l’edifici del projecte. Es tracta d’un immoble construït el 2009 i acabat de reformar que consta de 15 habitatges.13 d’aquests són habitatges cooperatius d’entre 39 i 86 m2 en règim de cessió d’ús i qualificats de protecció oficial. Els habitatges restants i l'escala B de l’edifici pertanyen a l'Ajuntament de Valls i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

Durant la roda de premsa, Jordi Cartanyà Benet, primer tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat de l’Ajuntament de Valls ha destacat la importància de disposar a Valls d’un projecte d’habitatge cooperatiu com aquest, que posa l’accent en les necessitats socials, i ha explicat que en els propers anys la tipologia d’habitatge cooperatiu anirà creixent perquè és un model que respecta i garanteix el dret a l’habitatge de les persones. Així mateix, el regidor ha exposat que des de l’Oficina Local d’Habitatge es treballa per dotar la ciutat d’habitatge assequible per a les persones a partir de la gestió de pisos cedits i d’altres de titularitat municipal, que en els propers mesos es veuran incrementats.

Recuperar patrimoni en desús per garantir el dret a l’habitatge

Els habitatges es gestionaran sota el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús: un model a cavall entre la propietat i el lloguer, en què la tinença de l’immoble pertany a la cooperativa i les veïnes que en són sòcies participen i gaudeixen d’un dret d’ús indefinit, transmissible i a un preu estable. En el cas del projecte de Valls, les quotes d’ús dels habitatges són aproximadament d’entre 230 i 550€, i les sòcies han de fer una aportació inicial parcialment retornable de màxim 4.200€.

A més, amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge digne als col·lectius més vulnerables que el mercat immobiliari deixa fora, 5 dels 13 habitatges es destinaran preferentment a persones menors de 35 anys, famílies monoparentals i majors de 65 anys. També 2 dels habitatges seran gestionats per la Mesa d’Emergència de la Generalitat i l’Ajuntament de Valls i seran assignats als perfils que tramita el departament de Serveis Socials. És el segon projecte d’aquest tipus, combinant habitatge cooperatiu i serveis socials, que existeix a Catalunya. Palafrugell va ser la experiència pionera que es va posar en marxa fa poc menys de mig any. En aquest sentit, el coordinador del projecte i tècnic de la cooperativa Sostre Cívic ha explicat que impulsant aquests acords “recuperem patrimoni privat i ja construït que estigui en desús per tornar a l’habitatge la seva funció social des d’una gestió col·lectiva, de vocació pública i no-especulativa”.

El pressupost total de la promoció, sumant els costos d’adquisició i la rehabilitació, ha estat de 1.500.000 €, finançats íntegrament amb un préstec hipotecari de l’Institut Català de Finances de la Generalitat de Catalunya i amb una aportació subvencional de 60.000 € de l’Ajuntament de Valls.

Calendari i incorporacions

Avui s’ha presentat la campanya per trobar persones interessades, que es preveu que puguin entrar a viure a l’edifici durant el mes desembre d’enguany. Els habitatges es destinaran preferentment a la població de Valls, tot i que també s’hi poden inscriure persones d’altres municipis de Catalunya, que entraran al projecte en el cas que quedin habitatges vacants. Per a tots els habitatges, les usuàries hauran de complir requisits de protecció oficial.

El període d'inscripcions al projecte s’obre des d’avui 5 d’octubre fins el 13 de novembre, i durant la campanya es realitzaran tres sessions informatives i una visita a l’edifici oberta a totes les persones interessades:

VALLS · 5 D'OCTUBRE DE 2022