Santa Úrsula consolida el model de festes inclusives a Valls amb les noves accions de la Comissió "Fem pinya" per la diversitat funcional

Santa Úrsula consolida el model de festes inclusives a Valls amb les noves accions de la Comissió "Fem pinya" per la diversitat funcional

La Fira de Santa Úrsula de Valls ampliarà l’experiència de la passada Festa Major de Sant Joan en favor de la inclusivitat. La comissió participativa «Fem Pinya» ha continuat desenvolupant mesures i accions per gaudir d’unes festes més accessibles que s’aplicaran ja per aquesta Santa Úrsula amb l’objectiu de millorar l’experiència de les persones amb diversitat funcional i de les que, fora d’aquest col·lectiu, puguin tenir altres tipus de dificultats.

 221017

El programa d’actes imprès s’ha adaptat a la Lectura Fàcil per afavorir-ne la comprensió. Així, a través de textos acompanyats de pictogrames temàtics que descriuen les activitats de la fira, la Lectura Fàcil permet a les persones que puguin tenir dificultats lectores o de comprensió per motius d’edat, formació, idioma o altres necessitats concretes, accedir d’una manera més fàcil al contingut del programa d’actes. A la vegada, s’han incorporat al programa un seguit d’àudios als que es pot accedir de manera senzilla a través de codis QR. Aquests àudios anuncien els diferents dies de les festes per tal que la informació pugui arribar a qualsevol persona amb dificultat visual.

De la mateixa manera, una intèrpret de llengua de signes facilitarà la comprensió dels continguts dels actes d’inauguració de la Fira de Santa Úrsula (divendres 21 d’octubre), la tertúlia amb els caps de colla (dissabte 22) i també la festa de cloenda de la Fira (diumenge 23). També s’han reservat ubicacions específiques per a les persones amb diversitat funcional degudament senyalitzades a les places i carrers. A més, s’ha previst la instal·lació de WC adaptats a les places de l’Oli, del Pati i del Museu Casteller durant Santa Úrsula.

Novetats per Santa Úrsula

Com a novetat, per primera vegada en les seves 40 edicions, la Cursa Popular de Santa Úrsula serà també inclusiva i el circuït estarà adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i serà apte per a cadires de rodes. També està previst habilitar un recorregut especialment curt per a persones amb necessitats especials i, en cas de necessitat, s’habilitaran dreceres per reduir encara més la distància de la cursa. També com a novetat, la tradicional fira d’atraccions a l’esplanada del Fornàs tindrà els anomenats «Moments tranquils» sense música (d’11 a 13h i de 17h a 18h) per facilitar que els infants i persones sensibles al soroll hi puguin participar amb major normalitat.

L’objectiu de totes aquestes iniciatives és promoure la participació ciutadana a les festes de Valls de manera plena, fent-les més accessibles i evitar exclusions derivades de la diversitat funcional. Des de la comissió «Fem Pinya» es treballa per fer visible que totes les persones tenim capacitats, habilitats i talents per participar i contribuir en favor de la ciutat, tot col·laborant en fer accessibles les festes i actes públics de la ciutat.

La iniciativa de la comissió «Fem Pinya» va néixer impulsada per la Fundació Ginac, amb la col·laboració de diverses entitats del territori, el Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva de Valls (PLACI) i la Regidoria de Cultura. El grup està format per persones amb diversitat funcional i famílies, ciutadania sensible, professionals de la Fundació Ginac i responsables tècnics del PLACI.