L’Ajuntament de Valls activa una nova campanya per promoure el reciclatge d’envasos de vidre a establiments d’hostaleria i restauració

L’Ajuntament de Valls activa una nova campanya per promoure el reciclatge d’envasos de vidre a establiments d’hostaleria i restauració

> Es lliuraran cubells gratuïts amb la finalitat de facilitar la separació dels residus de vidre als establiments

>S’informarà al sector sobre l’obligatorietat de separar els residus d’envasos de vidre tal com recull la legislació vigent

> La campanya reforçarà les accions de sensibilització a l’hostaleria i la restauració, que genera el 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús

L’Ajuntament de Valls posa en marxa una nova campanya informativa adreçada als establiments d’hostaleria i restauració amb l’objectiu de facilitar-los el reciclatge dels residus de vidre. La iniciativa arrenca aquest mes d’octubre i permetrà comunicar-se amb els establiments del sector –principalment bars, cafeteries i restaurants– amb la finalitat d’informar-los sobre la correcta separació dels residus d’envasos de vidre i recordar-los les obligacions que tenen els establiments comercials en matèria de gestió de residus. 

En aquest sentit, es farà incidència en el compliment de la normativa vigent que disposa l’obligatorietat de separar en origen els residus. Per això, aquesta campanya vol donar continuïtat a les accions que s’estan realitzant en els darrers anys, on es realitzen visites per verificar si els establiments fan una correcta separació dels residus d’envasos de vidre que generen. A la vegada, la campanya també vol potenciar la dotació d’infraestructures per facilitar la separació i el transport dels residus d’envasos de vidre fins al contenidor. Per això, gràcies a la col·laboració amb l’entitat sense ànim de lucre Ecovidrio, es lliurarà de forma gratuïta als establiments que ho sol·licitin cubells de diferents capacitats en funció del volum de residus que generin. 

Aquesta campanya s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament de Valls i Ecovidrio d’impulsar mesures adreçades a fomentar la recollida selectiva de residus municipals. La Unió Europea s’ha fixat un nivell de recollida selectiva del 50% dels residus i a Valls s’ha assolit el 47,18% de recollida selectiva. A més, pel 2025 l'objectiu establert serà ja del 55% i per aquest motiu cal reforçar les accions de foment de la recollida selectiva.

El sector de l’hostaleria i la restauració genera gairebé el 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús que es comercialitzen a tot l‘Estat, de manera que és un sector clau per a la consecució dels objectius de reciclatge. Per això, aconseguir el compromís dels professionals del sector i consolidar hàbits sostenibles ha de contribuir a una millora significativa en la lluita contra el canvi climàtic.

 

2022, Any Internacional del Vidre 

L’ONU ha declarat el 2022 com a l’Any Internacional del Vidre. Aquest material ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la humanitat i ha estat decisiu en el funcionament i l’evolució de l’arquitectura, l’automoció, els articles per a les llars i els envasos. Avui és un element essencial en sectors claus com el de l’energia, la biomedicina, l’agricultura, l’electrònica, la informació i les comunicacions, l’òptica o el sector aeroespacial, entre d’altres.

Mereix una menció especial el paper que ha jugat en la batalla contra la pandèmia global de la COVID-19, actuant com a envàs contenidor de les vacunes a conseqüència de les seves característiques de resistència a temperatures extremes i a diferents graus de pH i acidesa. Fent referència a l’envàs de vidre i en un context d’emergència climàtica i necessitat d’una transició a una economia més circular, és especialment destacable com a material natural, circular i 100% reciclable d’envàs a envàs. 

 

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. El 1997, després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus d’Envasos i la posada en marxa de les seves operacions el 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al que tenen accés tota la ciutadania. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge. La tasca d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d’alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre a l’hostaleria, mobilitzar a la ciutadania a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l’eco-disseny dels envasos.

Durant les últimes dues dècades el sistema d’Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d’un 31,3% l’any 2000 al 79,8% l’any 2019, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD). El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge dels envasos és una activitat que recolza el compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima. 

 

VALLS · 19 D’OCTUBRE DE 2022