El campanar de Valls se sotmetrà el 2023 a obres de restauració de les diferents patologies que afecten el cos superior del monument

El campanar de Valls se sotmetrà el 2023 a obres de restauració de les diferents patologies que afecten el cos superior del monument

> El projecte de rehabilitació es concentra principalment en el sanejament i protecció de l’estructura metàl·lica i la restauració de la pedra en diferents zones de la part alta del campanar

> La Comissió Ciutadana Pro-restauració de l’Església de Sant Joan impulsarà la campanya de mecenatge per a la recollida de fons econòmics en la que l’Ajuntament ja ha confirmat la seva participació

> El campanar més alt de Catalunya enguany ha complert els 125 anys d’història i està declarat, junt amb l’església del segle XVI i l’entorn històric de Sant Joan, Bé Cultural d’Interès Nacional, màxima categoria de protecció patrimonial

 

El campanar de Valls s’haurà de sotmetre a unes importants obres de restauració per reparar els danys que els estudis culminats enguany han posat al descobert al cos superior del monument. Els treballs de rehabilitació obligaran a mantenir tancat l’accés al públic a l’esvelta torre de l’església arxiprestal de Sant Joan que, amb els seus 74 metres d’alçada, és el campanar parroquial més alt de Catalunya i emblema arquitectònic de la ciutat de Valls. Les obres de restauració que impulsarà la Comissió Ciutadana Pro-restauració de l’Església de Sant Joan s’iniciaran el 2023 i culminaran el mateix any.

El projecte de rehabilitació, amb un pressupost estimat d’entre 900.000 i un milió d’euros a l’espera del projecte executiu definitiu, es concentrarà a la part superior del campanar, en concret a partir del pla de campanes, a la cota 40 metres. La Comissió Ciutadana ha anunciat l’obertura d’una campanya de mecenatge i recollida de fons econòmics que amb l’aportació de ciutadania, empreses i institucions ha de fer possible el finançament de les obres de restauració.

D’aquesta manera, se seguirà la fórmula que ha permès que la ciutat de Valls hagi anat recuperant durant les quatre últimes dècades els diferents elements de l’església arxiprestal, joia arquitectònica de la ciutat del segle XVI i que, junt amb el campanar aixecat el segle XIX i tot l’entorn històric de Sant Joan està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, màxima categoria de protecció patrimonial. L’Ajuntament de Valls ja ha confirmat la seva participació a la campanya i contribuirà econòmicament en el projecte impulsat per la Comissió Ciutadana per a la rehabilitació del campanar.

221107 Campanar conveni

Els punts claus de la restauració

En els últims anys s’han efectuat diversos estudis tècnics sobre les patologies que afecten el campanar. Ja l’any 2020 es van efectuar obres de manteniment i reparació al monument. En paral·lel, la comissió va encarregar nous estudis complets sobre l’estat arquitectònic del campanar que confirmen les patologies, primer del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat a través de la Universitat Politècnica de Catalunya i, aquest 2022, per part dels arquitectes Joan C. Gavaldà i Jordi J. Romera.

En base a les dades d’aquests treballs, l’equip d’arquitectes està ultimant el projecte de rehabilitació, principalment de l’estructura metàl·lica de la part alta del campanar de Valls. Així, s’aplicarà una nova protecció a tots els elements metàl·lics de la zona superior del monument, també a les estructures que són inaccessibles amb una protecció catòdica, mètode electroquímic per a la prevenció i control de la corrosió. A la zona del pla de campanes, a partir de la cota de 40 metres, s’efectuarà el sanejament dels elements metàl·lics ocults o encastats a la pedra, que se substituiran per acer inoxidable o bé es protegiran amb mètodes anticorrosius. A més, també s’ha previst la restauració dels ampits, mainells i brancals dels grans i característics finestrals del campanar, en una zona, el pla de campanes, que també s’impermeabilitzarà amb la instal·lació de nou paviment.

Continuant amunt, a partir de la cota 53, s’actuarà també a la zona del tronc-piràmide superior del campanar. En concret, aquí se substituiran els perfils originals per peces inox, mentre que la pell exterior de pedra d’aquesta zona es rejuntarà i s’hi aplicarà un revestiment impermeable. A la torreta superior, es desmuntarà la barana per a poder sanejar i protegir elements metàl·lics ocults, mentre que al cos metàl·lic que corona el campanar es netejarà, es protegirà i es substituirà el parallamps.

221107 Campanar visita

Imatge de la ciutat

Precisament, les principals línies de les obres de rehabilitació que s’efectuaran les presentarà Joan C. Gavaldà, un dels arquitectes redactors del projecte, durant la conferència “Un campanar per al segle XXI”, el proper 15 de novembre a la Sala Sant Roc, en el marc del cicle de conferències que ha organitzat l’Institut d’Estudis Vallencs per commemorar els 125 anys d’història del monument.

El campanar, un giny de pedra i ferro, va ser inaugurat el 20 d’octubre de 1897 coincidint amb la Fira de Santa Úrusla, després de dos anys, vuit mesos i divuit dies de la col·locació de la primera pedra per la festivitat de la Candela, el 2 de febrer de 1895. El campanar de Sant Joan el va projectar Francesc P. Villar i Carmona que va dissenyar una torre d’estil neogòtic per seguir la línia arquitectònica de l’església, en una obra que va anar a càrrec del vallenc Joan Oller Sans.

El finançament de la construcció del campanar va ser possible gràcies a una deixa benèfica de la família Martí Bonifàs i el seu marmessor, Albert Dasca Olivé, va ser l’encarregat d’aportar les 124.949 pessetes que va costar l’obra. El campanar de Valls, que es va aixecar més amunt del previst inicialment en el projecte per superar el de la Prioral de Sant Pere de Reus, és el més alt de Catalunya, la imatge més singular de la ciutat i gran atalaia sobre les comarques del Camp de Tarragona.

Aquestes no seran les primeres obres d’importància que s’efectuen al campanar per a la seva restauració. Els treballs realitzats per la Comissió Ciutadana i les aportacions econòmiques de molts vallencs i vallenques ja van assegurar el monument, amb la seva consolidació i rehabilitació, en especial de la pedra, mitjançant un treball laboriós que es va iniciar l’any 1984 i que es va allargar fins a la dècada dels noranta del segle passat.

VALLS · 7 DE NOVEMBRE DE 2022