Benvingut Nadal, benvinguda il·lusió

Benvingut Nadal, benvinguda il·lusió

> La llum del Nadal arribarà a la plaça del Blat de la mà del personatge Estel, de la Fàbrica de les Il·lusions, i els Nans, el Fumera i la Banda del Gínjol l’escamparan per tota la ciutat

Les celebracions de Nadal incorporen «K de Karrer», el nou cicle de música itinerant pel centre històric i comercial

> El Parc de Nadal torna al Kursaal com a gran aposta d’oci per als infants

> El Tió, el Fumera, l’Home dels Nassos, la Fàbrica de les Il·lusions i l’arribada dels Reixos, altres al·licients de les festes

> Consulteu el programa

221116 Campanya Nadal Reixos2

La llum del Nadal arribarà el 25 de novembre i enguany amb una protagonista d’excepció. L’Estel, el personatge que cada any obre les portes de la Fàbrica de les Il·lusions i en dona la benvinguda als infants, serà l’encarregada d’encendre l’enllumenat ornamental de Nadal, amb un espectacle a la plaça del Blat. A partir d’aquí, una cercavila amb els Nans i el Fumera, acompanyats per la Banda del Gínjol escamparà la llum de l’Estel en el primer dia de les festes per tot Valls, que lluirà prop de 400 motius ornamentals repartits per 55 carrers i places de la ciutat.

Aquesta serà la benvinguda ben especial a uns dies de celebracions amb un programa divers, ple de tradicions i actes, com el Mercat de Nadal, els concerts corals de nadales, el pessebre monumental, l’exposició del Grup de Nadal d’Artistes, els Pastorets al Principal, la Sibil·la, l’Home dels Nassos, el Fumera, el Parc de Nadal o Ses Majestats els Reis d’Orient, els «Reixos» com s’anomenen més popularment a Valls. Com a novetat, en destaca enguany un cicle de música itinerant batejat com «K de karrer» que s’estrena el 23 de desembre amb la sortida de l’Estel pels carrers del centre històric i comercial acompanyat pel grup de música tradicional: Tarotes de l’Estel. El «K de karrer» continuarà amb dies successius, el 24 de desembre amb la Mitja Cobla del Camp i Punt de Malura, el 27 amb Sound de Secà, el 29 amb Basin Dixie Street band i, el 4 de gener, amb Blu’s i la mitja cobla Lligabosc.

També entre les novetats sobresurt el canvi d’emplaçament del Parc de Nadal que, del 28 al 30 de desembre, tornarà a la Sala Kursaal, amb més espai per acollir els inflables, jocs, música, contes i una multitud de tallers nadalencs. La plaça Pilar Prim, davant la Biblioteca Carles Cardó, acollirà el tió a càrrec de la Colla Gegantera la Pessigolla, en un dels actes més concorreguts del Nadal a Valls. Ja al nou any, la Fàbrica de les Il·lusions obrirà les seves portes a la seu històrica de la Cooperativa Agrícola, de nou plena de màgia amb un espectacle participatiu i familiar de llum, música i colors. Els secretaris i secretàries dels Reixos hi estaran preparant les joguines que repartiran la matinada del 5 de gener, recollint les cartes i ordenant-les per tenir-ho tot a punt.

Les festes del Nadal a Valls comptaran també amb l’il·lusionisme i humor del Mag Lari (18 de desembre). Amb una trajectòria de 25 anys dalt dels escenaris de mig món, el popular mag regalarà el seu nou espectacle amb molt de regust nadalenc, sempre espectacular i sempre diferent. El mag-showman és un dels grans noms de l’il·lusionisme mundial, amb una estètica polida, brillant i plena d’humor

221116PROGRAMA nadalavalls

Tradicions arrelades

La ciutat s’omplirà de tradicions nadalenques, amb tot d’altres cites en el calendari que ja han esdevingut clàssiques. Així, l’església arxiprestal de Sant Joan tornarà a acollir, la Nit de Nadal, la representació i ritual del Cant de la Sibil·la, que pregonarà l’adveniment de Jesucrist i la fi del món. El dia abans, el 23 de desembre, el mateix temple de Sant Joan acollirà l’estrena del Messies de Händel participatiu, en la que serà la primera de les representacions -en aquest cas la part de la peça dedicada a l’advent i el Nadal -, d’un concert amb música de l’Orgue de Valls i les veus d’un cor de cantaires format per vallenques i vallencs, solistes com Roger Padullés (tenor), Júlia Farrés (soprano), Tanit Bono (mezzosoprano), dirigits per Xavier Pastrana, en una producció dels Amics de la Música.

Entre les cites tradicionals d’aquests dies serà el Mercat de Nadal que inclou la Fira d’aviram viu -l’única del Camp de Tarragona d’aquesta tipologia –, al centre històric de Valls, els dies 17 i 18 de desembre, en una jornada en la que destaca també el Mercat d’Art Jove. El Fumera, un altre dels personatges del Nadal a la ciutat, també serà protagonista amb cercaviles pels barris i carrers de Valls durant les festes. I, a partir de Sant Esteve, arriben al Teatre Principal els populars Pastorets que alçaran el teló amb la primera de les sessions programades per les festes. La tradició pessebrista també destaca durant les celebracions, amb el pessebre monumental que es podrà visitar a l’oficina de turisme, mentre que el pessebre municipal estrenarà emplaçament enguany, en concretat, a l’espai històric dels arcs medievals de la plaça del Museu Casteller.

La Nit de Reixos i la Cavalcada clouran les festes. Al matí del dia 5 de gener, amb l’obertura del campament reial, l'última oportunitat per dipositar les cartes a la Bústia dels Reixos. Ja al vespre, a la plaça de l’Estació acollirà l’inici de la cavalcada que recorrerà tota la ciutat per acabar al Pati on l’alcaldessa, Dolors Farré, lliurarà als Reixos les claus de la ciutat que obre totes les llars vallenques.

La programació de Nadal compta amb la participació de nombroses entitats, col·lectius i agents culturals de Valls: AE Claret, Amics de la Música, Ardit Produccions, Associació Afuma, Associació per la Cavalcada de Reis, Biblioteca Carles Cardó, Cambra de Comerç i Indústria, Campaners de Valls, Agrupament Escola i Guia Verge de la Candela el Cau, Centre Cívic de Valls, Colla Gegantera la Pessigolla, Comerç de Valls, Consorci per la Normalització Lingüística, Cooperativa Agrícola, Coral Infantil Cors Alegres, El Vallenc, Escola Municipal de Música Robert Gerhard, Església Evangèlica, Fem Pinya, Grup de Nadal d’Artistes Vallencs, Grup Loren, Grup de Teatre Principal, Gasco Joguines, Infinity Dansa, Institut d’Estudis Vallencs, Joventuts Musicals de l’Alt Camp, Lluïsa Vives Joguets, Museu de Valls, Parròquia de Sant Joan Baptista, Unió Anelles de la Flama, Valls Centre Històric, Valls Jove.

 

VALLS · 16 DE NOVEMBRE DE 2022