El Museu de Valls presenta una nova col·lecció permanent i una imatge renovada el 17 de desembre

El Museu de Valls presenta una nova col·lecció permanent i una imatge renovada el 17 de desembre

>És la primera vegada que el Museu de Valls disposa d’una col·lecció permanent, que amb el títol De Jaume Huguet a Robert Gerhard. L'aportació de Valls al món de l'art proposa un recorregut per la història de l’art i de la ciutat del s. XV al s. XX

>El dissabte 17 de desembre es reinaugura el Museu de Valls després d’una etapa de reformes i ampliacions de nous espais

>En aquesta nova etapa, el Museu estrena també nou logotip, xarxes socials i un web que veurà la llum properament

>La mostra està formada per més de 120 peces de 14 artistes i s’inaugurarà el 17 de desembre. Inclou noms com Jaume Huguet, la nissaga dels Bonifàs, Anselm Nogués, Francesc Galofre Oller, Francesc Guasch Homs o Pere Català Pic

221216MdV

Foto: Ajuntament de Valls | Pere Toda

El Museu de Valls es reinaugura el proper dissabte 17 de desembre després d’una fase de reformes i ampliacions amb nous espais. En aquesta nova etapa, es presenta per primera vegada una col·lecció permanent, que comptarà amb 120 peces i portarà per títol De Jaume Huguet a Robert Gerhard. L'aportació de Valls al món de l'art. Es tracta d’un recorregut per l’obra de diversos artistes vallencs que van des de Jaume Huguet (s. XV) a Robert Gerhard (s. XX). La mostra ha estat comissariada pel director del Museu de Valls, Jordi París. 

L’acte d’inauguració tindrà lloc a les 12h del migdia del dissabte 17 i comptarà amb la presència de la Consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga; Sònia Hernández Almodóvar, Directora General de Patrimoni Cultural; Dolors Farré, Alcaldessa de Valls, i Laia Castells, presidenta del Museu de Valls i regidora de Cultura. A partir de llavors, la visita serà oberta al públic amb entrada gratuïta en l’horari habitual del Museu. 

Una nova imatge per al Museu

El Museu de Valls enceta dissabte una nova etapa que es veurà reflectida també en un canvi en la imatge corporativa. El nou logotip del Museu ha estat ideat per l’estudi de disseny Bildi Grafiks, de Sant Joan de Mediona. Partint de la definició del mot Museu (Lloc on es guarden i s’exposen col·leccions d’obres d’art, d’història natural, d’objectes d’interès, curiositats, etc., amb finalitat cultural), el disseny busca un espai (els claudàtors) i hi col·loca Valls a dins (la V). Els dos elements formen una M de Museu.

221215Museu

El Museu compta des d’aquest mes amb nous perfils a les xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram) i properament estrenarà una nova pàgina web. 

 

Un passeig per la història de l’art a través de cinc segles i 120 objectes

Per primera vegada, el Museu de Valls disposa d’una col·lecció permanent: De Jaume Huguet a Robert Gerhard. L'aportació de Valls al món de l'art. El nexe comú entre els artistes representats en aquesta mostra és el seu lloc naixement, Valls, i viatja des del segle XV al segle XX a través de 120 objectes. Cada àmbit s'introdueix amb un breu text sobre la ciutat, i seguidament es parla dels artistes del període històric en què es situen.

La col·lecció permanent representa la culminació d'una tasca que el Museu de Valls ha dut a terme els darrers 30 anys i que ha posat en relleu diversos artistes vallencs que han ampliat el seu reconeixement no només a Valls, sinó a nivell nacional i en alguns casos, internacional. Aquesta mostra permanent agrupa molts dels artistes que s’havien mostrat en les exposicions temporals prèvies.

A part d’obres del fons del Museu, compta amb obres del MNAC, del MUHBA, del Museu Diocesà de Tarragona, del Museu de Sitges, del Museu de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, de la Diputació de Tarragona i de dues col·leccions particulars.

En aquest sentit el discurs s'estructura en les diverses èpoques artístiques. El primer àmbit es titula Entre el gòtic i el renaixement. Jaume Huguet, el primer vallenc universal, i inclou obres de Jaume Huguet (Valls 1412(?)- Barcelona 1492). En aquest bloc, el visitant podrà veure per primera vegada les grans bigues policromades de principis del segle XV de l'antic convent del Carme que el Museu va salvaguardar i que s'han restaurat recentment. 

El segon apartat és La ciutat del Barroc i la nissaga dels Bonifàs,  amb l’obra de quatre escultors de generacions diferents de la família Bonifàs: Lluís Bonifaci (Tolosa/Marsella ? - Riudoms 1697), Lluís Bonifaci Sastre (Barcelona 1683- Valls 1765),  Lluís Bonifàs (1730-1786) i Francesc Bonifàs (1735-1806). També es fa referència al compositor Mossèn Jaume Casellas (Valls 1690 - Toledo 1764). 

Es continua amb l’apartat que es titula De l'esclat a la decadència de la ciutat. Els artistes del vuit-centsque inclou obres de Francesc Guasch Homs (Valls 1861- Barcelona 1923), Bonaventura Casas Pàmies (Valls 1861- Barcelona 1907), Anselm Nogués (Valls 1864- Barcelona 1938), i Francesc Galofre Oller (Valls 1864- Barcelona 1942). Precisament, d'aquest últim artista, ocupa un lloc destacat a l'exposició permanent el Bòria Avall, el quadre de grans dimensions (5metres d'ample x 3 d'alçada), una de les peces emblemàtiques del fons del Museu. 

Finalment, trobem La generació prodigiosa (segle XX), amb obra de l’arquitecte  Cèsar Martinell (Valls 1888- Barcelona 1973), fotografia de Pere Català Pic (Valls 1889- Barcelona 1971), pintura i joieria de Jaume Mercadé (Valls 1889- Barcelona 1967) i música de Robert Gerhard Ottenwaelder (Valls 1896- Cambridge 1970).

221215Museu2

Foto: Ajuntament de Valls | Pere Toda

Unes obres que permeten ampliar el Museu de Valls

El Museu de Valls es reinaugura després de dur-se a terme les obres que han permès l’ampliació del Museu i que ha representat, des de l'any 2021 fins ara, una inversió pública de 538.000 euros amb el finançament del departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de Valls. Les obres s'han concentrat sobretot a la primera planta de l'edifici, espai que s'ha guanyat per a la nova exposició permanent amb la que el Museu enceta aquesta nova etapa. A més, en altres plantes de l'equipament, la inversió ha permès millorar també les condicions de conservació i emmagatzematge del fons artístic, així com l'accessibilitat per al visitant als diversos espais. El Museu ja prepara noves actuacions de millora, programades a partir de l'any vinent, amb una inversió estimada de 200.000 euros més a les plantes segona i tercera.

Informació pràctica

Horaris 

Dimarts de 5 a 8 de la tarda 

De dimecres a dissabte d'11 a 2 i de 5 a 8 de la tarda 

Diumenges i festius d'11 a 2 del migdia 

Dilluns tancat

 

On som

Passeig dels Caputxins, 18 

43800 Valls 

Contacta amb nosaltres 

977 60 66 54 

680 65 34 72 (Jordi París)

www.museudevalls.cat 

 

VALLS · 15 DE DESEMBRE DE 2022