> La cercavila de la vigília agafa protagonisme amb l’estrena de la marxa de la Bandera per commemorar els seus cent anys
> Per primera vegada es podran veure els dos últims carros restaurats: un de 8 botes i també un carruatge fúnebre rèplica del que realitzava els enterraments a Valls
> Els Tres Tombs de Sant Antoni comptaran amb la històrica col·lecció de carros de la Societat de Sant Antoni: els de 3 i 4 bocois i el petit i gran de traginers
> Per segon any s’aplicarà el nou protocol de benestar i qualitat animal elaborat per la Coordinadora de Tres Tombs de Tarragona
Els Tres Tombs de Sant Antoni de Valls, uns dels més multitudinaris de Catalunya i declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat, se celebraran el 14 i 15 de gener. Amb tota l’essència que ha convertit en única la celebració vallencagràcies a la millor col·lecció de carros històrics, la bellesa i espectacularitat del seu recorregut pel cor del nucli antic i el fet que obrin ritualment el calendari dels Tres Tombs a Catalunya, la 44a edició de la festa arriba carregada de novetats.
Així, del programa en destaca la cercavila de la vigília que agafa encara més protagonisme amb la commemoració del centenari de la bandera de la Societat de Sant Antoni de Valls, entitat organitzadora dels Tres Tombs. La històrica bandera de l’antiga societat es va estrenar el 17 de gener de 1923. Coincidint amb aquesta efemèride, a la vigília dels Tres Tombs de 2023, el dissabte 14 de gener, se celebrarà la cercavila que ja el 2022 va canviar de format per retornar-la al seu origen, sentit i rituals històrics però que ara, amb la commemoració del centenari, agafarà major pes i simbolisme amb l’estrena de la marxa especial per la bandera que ha compost per a l’ocasió la Cobla Momentània i que s’interpretarà per primera vegada a la plaça del Blat.
Com a nota curiosa, aquesta cercavila de la vigília referenciada per primer cop l’any 1899, coincidirà enguany amb el fet que el 1923, també fa 100 anys, la “serenata” es va realitzar a la plaça del Blat per primera vegada ja que, fins aleshores, havia estat costum fer-ho davant la casa de l’alcalde. Aquell any però l’alcalde era fora i es va optar per fer la “serenata” a la plaça del Blat, amb tal acollida per part del públic que en els anys següents s’acabaria interpretant sempre davant la Casa de la Vila.
La gran festa, el diumenge 15 de gener
Els Tres Tombs seran el diumenge 15 de gener, amb una celebració que arrencarà a les 11.30h des del barri del Fornàs i que s’endinsarà pel Centre Històric amb diversos punts d’interès, en especial el pas espectacular de cavalls, carros i carruatges per la plaça del Blat i l’estret i complicat retomb amb el carrer Major. En aquesta ocasió a més, com a novetat, es podran contemplar dos carros històrics de gran bellesa que s’estrenaran en aquests Tres Tombs de Valls.
El primer serà el carruatge fúnebre de la col·lecció de Cal Xolo, adquirit a un antiquari de Barcelona just fa un any. Aquesta peça ha estat sotmesa a un procés de restauració íntegra per convertir-la en una rèplica de l’últim carruatge fúnebre que va haver-hi a Valls i que es va utilitzar fins als anys seixanta del segle passat. Es tracta d’un carruatge únic i singular en el qual des de cal Xolo s’ha treballat intensament per restaurar-lo i poder-lo estrenar a Valls. La segona novetat serà un carro de 8 botes, propietat de Daniel Bové, soci de la Societat de Sant Antoni que, també després d’una llarga restauració, es veurà per primera vegada en els Tres Tombs de Valls.
Dues estrenes de pes que s’afegeixen a la col·lecció de carros històrics de la Societat de Sant Antoni que, amb peces tan singulars com els carros de 3 i 4 bocois i els carros de traginers petit i gran, fan tant especials els tres tombs de Valls. La festa, amb carros i cavalls d’arreu de Catalunya i Castelló, es converteix en un viatge en el temps, quan els traginers eren els encarregats de tot el transport de mercaderies. En aquests tres tombs a més, el bloc de recreació històrica que encapçalen la bandera i el penó, seguit de la figura de Sant Antoni i els 25 carros tradicionals de mercaderies i passatgers, tancaran la marxa.
D’altra banda, per segon any consecutiu, s’aplicarà el protocol de benestar i qualitat de la Coordinadora de Tres Tombs de Tarragona. Aquest protocol gira al voltant de tres eixos principals -el benestar, la tradició i la qualitat- i entre els requeriments fixats hi figura l’obligatorietat que tots els èquids compleixin rigorosament la normativa de benestar, que el conjunt de participants vagin vestits com correspon o que els guarniments es mostrin en la seva màxima esplendor, entre d’altres. Una part important d’aquest document és també la de la recreació històrica, punt en què els Tres Tombs (que són en definitiva un museu vivent i itinerant) volen ser un reflex fidel del transport de mercaderies i passatgers a Catalunya fins a meitats del segle passat, tot permetent al públic transportar-se a l’època on el pas del temps el marcava el pas del cavall i les agències de transport, i on els carreters i els tractants tenien un paper clau en el nostre dia a dia. Un altre dels requeriments d’aquest manual, i que s’aplicarà estrictament durant els Tres Tombs vallencs, és l’obligació d’inscriure’s formalment per tal de poder-hi participar (al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) i està reservat el dret d’admissió.
La llarga tradició dels Tres Tombs de Valls
El calendari festiu anual de Valls s'inicia sempre amb els Tres Tombs, que se celebren el diumenge anterior al dia 17 de gener, jornada dedicada a Sant Antoni Abat, que és quan tenien lloc antigament. Els Tres Tombs vallencs són uns dels més concorreguts de Catalunya i tenen uns trets característics que els fan únics i els diferencien de la resta: la millor col·lecció de carros de treball (entre els que destaquen els dos carros de traginers de la Societat de Sant Antoni), la bellesa del seu recorregut quan s’endinsa al cor de la ciutat i el fet que obrin ritualment el calendari dels Tres Tombs, essent-ne els més matiners. Tot i que la primera constància documental de la celebració dels Tres Tombs a Valls la trobem referenciada l’any 1879, es creu que com a mínim ja es devien celebrar des del segle XVIII, moment en què les mules adquiriren un gran predomini en les tasques del camp i del transport en la represa econòmica catalana.
La celebració va tenir els seus alts i baixos en el temps i va acabar per desaparèixer el 1968. Uns anys més tard, entre el 1974 i el 1975, el Xolo i el Pons recuperen els Tres Tombs a Valls, un fet que donà peu l’any 1979 que un grup d’amics s’organitzessin formalment per recuperar la festivitat. Així, el 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornarien a recórrer Valls, en el que seria la primera edició de la represa.
PROGRAMA D’ACTES TRES TOMBS DE SANT ANTONI ABAT 2023 DE VALLS
> Dissabte 14 de gener
-
17:30h: església Sant Antoni, repic tradicional de campanes a càrrec dels Campaners de Valls
-
18:00h: Plaça del Carme, cercavila de la bandera.
Recorregut: Plaça del Carme, C/ del Carme, Carrer Carnisseria, Carrer Major i Plaça del Blat.
-
18:30h aproximadament: Arribada a la plaça del Blat. Estrena de la marxa de la Bandera en commemoració dels 100 anys de la bandera de l'antiga Societat de Sant Antoni Abat i concert a càrrec de la Cobla Momentània.
-
Una vegada finalitzat el concert, seguirà la cercavila que comptarà, a partir de la plaça del Blat, amb la participació de la Mulassa de Valls.
Recorregut: Plaça del Blat, Carrer la Cort, Plaça del Pati, Carrer d’en Bosc, Carrer Sant Antoni, carrer Major, Carrer del Carme i plaça del Carme.
> Diumenge 15 de gener
-
8:00h: esmorzar dels participants
-
11:30h: inici dels tradicionals Tres Tombs
-
13:00h benedicció a l'església Sant Antoni
-
14:00h Pas pel carrer major
1r Tomb
Francesc Gumà, Rafael de Casanovas, Molls de l’estació, Crta. Del Pla, Font de la Manxa (recte per davant de l’antic banc de Valls), Jaume Huguet, Muralla del Castell, Muralla Sant Francesc, Muralla del Carme, Portal Nou.
2n Tomb
Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, Crta. De Montblanc, Font de la Manxa (davant D4), Jaume Huguet, Muralla del Castell, Plaça Sant Francesc, Sant Antoni, Carnisseria, Pl. Garrofes, Tomàs Caylà, Portal Nou (Pel carrer Sant Antoni no hi passen els carros grans que seguiran per la muralla).
3r Tomb
Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, Crta. de Montblanc, Font de la Manxa (davant D4) Jaume Huguet, Plaça 1 d’octubre, Pati, Carrer de la Cort, Carrer Major, Carrer Carnisseria, Tomàs Calyla, Muralla Sant Antoni, Jaume Huguet, per davant del banc de Valls, Carretera del Pla i arribada als Molls de l’estació
El Cartell dels Tres Tombs de Valls té com a protagonistes el carro gran de traginers amb la seva guarnició i portat pel “jovent” com a símbol del relleu generacional en el si de la Societat de Sant Antoni.
VALLS · 19 DE DESEMBRE DE 2022