Els Teatres de Valls aposten més que mai pel talent creatiu vallenc en una temporada amb els muntatges més actuals de l’escena catalana

Els Teatres de Valls aposten més que mai pel talent creatiu vallenc en una temporada amb els muntatges més actuals de l’escena catalana

> Marta Arjona (cinema), Èlia Pérez (circ), Elisenda Nadal (dansa), Gerard Marçal (espectacle musico-cinematogràfic), el GTP amb un Escape Room, Carlota Batalla (dansa), Eva Vives (teatre) i Jordi Caps, guanyador de Got Talent, posen l’accent de territori vallenc

> La nova temporada surt per primera vegada dels Teatres i conquereix els carrers amb muntatges a la plaça de les Escudelles, a la sala gòtica del refugi antiaeri i als arcs del celler del Paborde i als de l’Hort del Tondo

> Josep M. Pou, Clara Segura, Rosa Renom, Cristina Genebat, Marta Marco, Lluís Villanueva i l’exTricicle Carles Sans, alguns dels actors i actrius destacats de la programació

> Consulteu la programació completa 

Els espectacles teatrals més actuals del moment, amb grans noms de l’escena catalana com Josep M. Pou, Clara Segura, Rosa Renom, Cristina Genebat, Marta Marco, Lluís Villanueva o l’exTricicle Carles Sans es combinen amb una nova temporada dels Teatres de Valls que, més que mai, aposta per la marca Territori Creatiu Vallenc. Una temporada també amb una important novetat: per primer cop, els Teatres de Valls surten del seu propi escenari i conquereixen amb diversos espectacles carrers i places de la ciutat, amb muntatges a la plaça de les Escudelles o en espais patrimonials com la sala gòtica del refugi antiaeri, als arcs medievals del celler del Paborde o als de l’antic safareig de l’Hort del Tondo.

Entre els noms de Territori Creatiu Vallenc destaca la diversitat de disciplines, des del cinema, el circ, el teatre, la dansa i també la màgia. En aquest últim cas, el mag de Bràfim Jordi Caps, guanyador de l’última edició de Got Talent, presenta el nou espectacle “Momentum” el 21 de juny, en plena Festa Major de Sant Joan, amb altres il·lusionistes com Charlie Mag, Raúl Black, Edgard i Sebastián Dethise, en una proposta que combina humor, emoció i risc, però també per descobrir la màgia de les petites coses de la vida. Abans però del muntatge de Jordi Caps, la programació està farcida de propostes de creadors de Valls. La primera serà Marta Arjona amb la preestrena del curtmetratge documental “En(re)cordar” (4 de març) que dona veu a una de les poques catalanes, la vallenca Rosa Barrufet de Cal Blanco, que manté encara viu l’ofici d’encordar cadires. 

230112presentacioteatres

Talent vallenc i en femení

Ja al març, destaca el cicle al voltant de la commemoració del Dia de la Dona Treballadora. Així, l’11 de març, les historiadores vallenques Aida Sànchez i Pilar Vives ens guiaran per una ruta que posarà en valor els col·lectius de dones invisibilitzades al llarg de la història, en un recorregut que ha d’acabar a l’antic safareig dels arcs de l’Hort del Tondo, situats a l’actual aparcament del Barri Vell. En aquest espai singular, el muntatge de teatre i música creat per la també vallenca Eva Vives reivindicarà els rentadors i donarà veu a mares i àvies, visions femenines amb molt per dir. El cicle continuarà ja el dia 12 de març, en aquest cas amb la “Iaia”, una proposta multidisciplinar de Mambo Project per reconstruir i reviure els records de les nostres àvies.

El circ també parlarà en femení i amb accent vallenc amb Èlia Pérez, creadora i intèrpret junt amb Sabrina Catalán del muntatge de circ “Masa Madre” (25 de març), en preestrena al Teatre Principal. Un projecte que neix d’una necessitat personal de parlar de les nostres realitats, de dones que es fan grans i que inevitablement es veuen físicament i socialment preparades per a ser mares.

A l’abril, la programació salta durant dos dies, l’1 i el 2, a la sala gòtica del refugi antiaeri de la plaça del Blat, amb “724 forats”, un espectacle músico-cinematogràfic ideat pel vallenc Gerard Marçal i dramatúrgia de Marc Chornet que s’instal·la a l’espai de la memòria històrica de Ca Sagarra. El 14, 15 i 16 d’abril, el GTP estrena “Assassinat al Principal”, un escape room per a grups reduïts i 20 sessions per descobrir l’autor d’un assassinat perpetrat durant una funció al coliseu vallenc.

El maig serà el torn per la dansa, també amb propostes amb accent vallenc. La primera serà Carlota Batalla que forma part de IT Dansa, en un projecte pedagògic de l’Institut del Teatre de Barcelona (5 de maig), mentre que la també ballarina de Valls Elisenda Nadal dirigeix “El gos perdut” (el 6 de maig a la plaça de les Escudelles i el 7 de maig als arcs del Celler del Paborde), un univers poètic i metafòric sobre el destí dels humans, la llibertat, la dependència, la soledat i el món dels excessos.

230112gosperdut

 

Estrenes del millor Teatre català

El primer dels plats forts de la programació teatral de la propera temporada serà però ja aquest gener i tindrà com a protagonista l’exTricicle Carles Sans que, dirigit pel polifacètic José Corbacho, estrena “Per fi Sol!” al Centre Cultural. Sans pujarà a l’escenari, aquest cop sol, en una comèdia on desvetllarà secrets, anècdotes i, com diu ell, alguna de les moltes “batalletes” viscudes durant tots els anys de carrera professional.

Ja inclòs com un dels tres muntatges de l’abonament de teatre, destaca “La Trena”, el proper 25 de febrer, amb Cristina Genebat, Clara Segura, Marta Marco i Carlota Olcina en el repartiment. A partir de la novel·la de Laetitia Colombani, “la Trena” és un clam a l’esperança i la il·lusió, la història de tres dones que, tot i haver nascut en continents molt dispars, comparteixen un poderós desig de llibertat.

Josep Maria Pou i Rosa Renom són dos dels protagonistes de “El Pare” que arribarà al Centre Cultural el proper 18 de març sota la direcció de Josep M. Mestres. Un muntatge colpidor sobre la vida de l’Andreu, culte, sorneguer i tossut que, als seus 76 anys, està perdent la memòria, es resisteix a acceptar cap mena d’ajuda i comença a dubtar no només dels seus éssers estimats, sinó també de la seva ment i de les seves pròpies vivències. El tercer dels espectacles en abonament serà per a la comèdia “Quant temps em queda?” amb en Lluís Villanueva, Betsy Túrnez, Marta Bayarri i David Vert. Descobrirem les peripècies d’en Pere per complir la seva llista de coses boges que vol fer abans de morir: deixar la feina, fer la volta al món, fer un trio, passejar-se despullat pel Passeig de Gràcia i, sobretot, assegurar-se que la seva dona sigui feliç quan ell falti.

El 14 de maig, la Sala Trono portarà al Principal «Les bones intencions» amb Míriam Iscia i Joan Negrié en una comèdia fresca i divertida, per compartir riures i comprovar que, per molt que ens ho proposem, el camí de les bones intencions i fer les coses bé, a vegades es fa llarg o no arriba mai. El Teatre Principal, i copresentat amb els Am ics de la Música de Valls, també acollirà el concert dels Ministers of Pastime (15 de juny), un ensemble de joves especialitzat en música dels segles XVII i XVIII, una cita ineludible pels amants de la música barroca.

230112ELPARE

Abonament familiar

La programació familiar té també un lloc més que destacat en la nova temporada. Els muntatges de l’abonament per a púbic familiar arrenca l’11 de febrer al Teatre Principal amb la reversió del conte “En Joan sense por i la casa encantada”de la companyia la Roda Produccions, una divertida i terrorífica aventura amb fantasmes, monstres, malediccions i també rialles a dojo. El 4 de març serà el torn per pujar a escena a “La princesa en texans” de la Companyia Sgratta, un muntatge per trencar els estereotips de sempre de les històries de dracs, princeses i cavallers. El tercer espectacle familiar en abonament serà per a “La Motxilla de l’Ada” de Teatre al Detall, l’1 d’abril, perfecte per alliberar motxilles feixugues i enterrar definitivament vells estereotips de gènere que encara perduren. I l’últim dels muntatges familiars, «Univers» d’Engruna Teatre (13 de maig) es convertirà en una vivència única en un viatge evocador i immersiu a l’espai.

Venda d’entrades i abonaments

La venda d’entrades soltes i els abonaments de teatres i espectacles familiars s’inicia el proper 18 de gener a partir de les 10h a través del portal web municipal www.valls.cat i també, presencialment, a les taquilles del Teatre Principal. A taquilles es mantindrà fins el 28 de gener l’horari ampliat de 12h a 14h i de 18h a 20h. A partir de l’1 de febrer, les taquilles obriran en el seu horari habitual, els dimecres no festius de 18h a 21h i els divendres no festius de 12 a 13.30h. A través de la web municipal, es podran adquirir les entrades i abonaments les 24 hores del dia.

VALLS · 12 DE GENER DE 2023