La Nit de Castells aplegarà a Valls una àmplia representació de les colles per a premiar la represa

La Nit de Castells aplegarà a Valls una àmplia representació de les colles per a premiar la represa

>Prop de 60 colles han confirmat ja la seva presència a la Nit de Castells, que se celebrarà dissabte dia 4 a Valls i que premiarà la temporada de la represa.

>L’acte servirà per a saludar també la nova temporada, que tot just comença a arrencar, i per a que els dirigents de les colles –els que continuen i els nous– puguin compartir experiències i sensacions en el que és la principal trobada de caràcter social del món casteller.

>Gairebé 60 colles han confirmat la seva assistència a la cita, que serà retransmesa també per les TV locals.

La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells, en organització conjunta amb l’Ajuntament de Valls i TAC 12, i enguany celebra la setzena edició. L’organització està enllestint els darrers detalls de la trobada i avui tancarà definitivament el nombre d’assistents, que se situarà al voltant de 300 persones, entre presidents i caps de colla, agents culturals, representants institucionals i patrocinadors.

La temporada 2023 farà 25 anys dels castells de 10 i la recuperació dels desfolrats. I això serà visible en una Nit de Castells, que escenificarà l’aposta col·lectiva i generalitzada del món casteller per tirar endavant, tot i el sotrac que va representar la Covid. En l’escenari hi haurà una lluna de notables dimensions, que il·lustrarà els somnis castellers de les colles i la seva voluntat de mirar amunt.

L’espectacle serà de caire fonamentalment televisiu, produït per TAC 12 i La Xarxa, i conduït pels periodistes Carles Cortés i Aina Mallol. La gala, que començarà a les 21h, es podrà veure en directe per les televisions locals de Catalunya.

10 premis amb 7 jurats. La Nit lliurarà deu premis, que permetran reconèixer moments estel·lars del 2022, colles que hi han triomfat, imatges, plaça, iniciatives i, com cada any, una trajectòria castellera. Tots els premis són sorpresa, llevat del Baròmetre concedit a les colles que han pujat un pis amb castell descarregat i que enguany tenen els Castellers de Sarrià, per haver estrenat amb els castells de 7. 

Els jurats dels premis són el Consell Assessor de la Revista Castells (Trajectòria, Plaça i Iniciativa social), la pròpia Revista Castells (Ambaixador), els cronistes castellers (Moment de la temporada), les colles de gamma extra (Colla de la temporada), la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres (Descarregat), l’equip casteller de TAC 12 (Imatge de la temporada) i les colles amb més gamma en cada categoria, així com les que han pujat de pis (Baròmetre). La pluralitat de jurats permet recollir diferents visions i valoracions sobre el que ha estat la temporada 2022.

Premis de la XVI Nit de Castells

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat per la Revista Castells. 

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi a una iniciativa social. Premia una iniciativa en funcionament destinada a projectar i reforçar el món casteller. Atorgat per la Revista Castells.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que pels seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

Premi Imatge de la temporada TAC 12 – La Xarxa. Premia una imatge representativa de la temporada pel seu impacte, singularitat o identitat. Atorgat per TAC 12 i La Xarxa.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric i les més completes en cada categoria. Patrocinat per Estrella Damm.

Premis Especial Nit de Castells. Premia un fet rellevant del món casteller pel seu impacte, transcendència o valor.

 

VALLS · 1 DE FEBRER DE 2023