> Els equips sanitaris, la canalla del món casteller i els 30 anys de gamma extra, i els 25 dels castells de 10 i sense folre també han estat reconeguts
> El Centre Cultural de Valls ha acollit una Nit de Castells, que ha tingut com a principals protagonistes al pilar de 9 amb folre, manilles i puntals dels Castellers de Vilafranca, als Moixiganguers d’Igualada, a la TAP i al casteller reusenc Quim Vilafranca. 300 persones han assistit a l’acte, que han emès també 27 televisions locals d’arreu de Catalunya i que ha recordat els 30 anys de gamma extra i els 25 de castells de 10 i desfolrats.
La setzena edició de la Nit de Castells –una iniciativa de la Revista Castells, organitzada conjuntament amb l’Ajuntament de Valls i TAC 12– ha deixat uns premis repartits entre colles de diferents nivells i territoris, a més d’altres referents vinculats al món casteller. Els equips mèdics i sanitaris, la canalla, la Fundació Pau Casals, els Minyons de Terrassa, els Castellers de Mollet, els Castellers de Sarrià, els Castellers d’Esplugues i els Margeners de Guissona també han recollit guardons.
La gala ha començat lliurant el Premi Especial, que enguany ha reconegut els 30 anys de gamma extra i que han recollit Pep Forn i Núria Serra dels Minyons de Terrassa. Eren, respectivament, president i sisena, quan la colla de la camisa malva va fer el primer 2de9 amb folre i manilles de la història, el novembre de 1993. Durant l’acte també s’ha commemorat els 25 anys de castells de 10 i desfolrats, que, precisament, és el motiu del dossier central de l’Anuari Castells, editat per la Revista Castells i repartit entre tots els assistents.
El casteller Quim Vilafranca, membre fundador dels Xiquets de Reus, ha guanyat el Premi a la Trajectòria “per la seva intensa dedicació a la colla, des del compromís, la discreció i l’ambició”. Ha estat el moment culminant de la gala. L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i l’editor de la Revista Castells, Santi Terraza, han lliurat aquest reconeixement –atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells– a un dels castellers de referència a Reus, que ha estat ovacionat pels assistents.
Dues colles han estat doblement premiades: els Castellers de Vilafranca i els Moixiganguers d’Igualada. Els vilafranquins han guanyat un dels premis que admetien menys discussió enguany, el Moment casteller de la temporada, pel pilar de 9 amb folre, manilles i puntals coronat a la passada diada de Tots Sants. El igualadins han guanyat el premi Colla de la temporada, concedit a una colla que no és de gamma extra. És la segona vegada que reben aquesta distinció, després que el 2018 ja la guanyessin. A més, totes dues colles han estat distingides en la nova categoria dels Baròmetre Casteller a les colles més completes en cada gamma, pel seu repertori en els castells de 9 i de 8 respectivament.
Els Castellers d’Esplugues (per la gamma de castells de 7) i els Margeners de Guissona (per la de 6) han estat les altres dues guanyadores de gamma dels Baròmetre. També han recollit premi els Castellers de Sarrià, per haver pujat el seu nivell històric un pis.
Una altra de les colles protagonistes han estat els Castellers de Mollet, que han rebut el premi descarregat, lliurat per la Coordinadora de Colles Castelleres a una colla que hagi destacat per seguretat i projecció alhora.
També ha estat premiada la Tarraco Arena Plaça, amb la distinció Plaça de la temporada, “per haver estat escenari el 2022 de dues diades que van mostrar la recuperació dels castells, tant des d’un punt de vista tècnic i de resultats com social”.
La Nit també ha tingut dos premis corals, a més del de la gamma extra: el premi a una iniciativa social, concedit a l’equip mèdic i sanitari del Pius Hospital de Valls pel seu compromís en la represa castellera, i el d’Imatge de la temporada –lliurat per TAC 12–, que ha estat per a la canalla. Representants de les dues colles dels Xiquets de Valls han pujat a recollir el guardó.
El premi Ambaixador Castells ha estat per a la Fundació Pau Casals, amb motiu del 50è aniversari de la mort del mestre, sempre compromès amb el fet casteller.
La Nit de Castells ha estat conduïda pels periodistes Carles Cortés i Aina Mallol i produïda per TAC 12 i La Xarxa. 27 televisions de tot Catalunya han emès l’espectacle, que es pot recuperar en el portal de La Xarxa. Presidents, caps de colla i altres dirigents de gairebé seixanta colles han assistit a l’acte, així com altres representats de col·lectius i organismes culturals. També hi han estat presents alcaldes i regidors dels ajuntaments de Tarragona, Vilafranca, el Vendrell, Terrassa, Reus, Mollet, Torredembarra i la Bisbal.
PREMIS DE LA XVI NIT DE CASTELLS
Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat per la Revista Castells.
Quim Vilafranca, casteller dels Xiquets de Reus, per la seva intensa dedicació a la colla, des del compromís, la discreció i l’ambició.
Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.
Fundació Pau Casals, en commemoració amb els 50 anys de la mort del mestre Pau Casals, una figura universal estretament vinculada als castells.
La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat per la Revista Castells.
Tarraco Arena Plaça per haver estat escenari el 2022 de dues diades que van mostrar la recuperació dels castells, tant des d’un punt de vista tècnic i de resultats com social.
Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
Moixiganguers d’Igualada, per haver aconseguit mantenir el seu alt nivell d’abans de l’aturada i haver recuperat i, fins i tot, estrenat els castells.
Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.
Pilar de 9 amb folre, manilles i puntals carregat pels Castellers de Vilafranca a la diada de Tots Sants, per haver suposat una nova fita històrica dels castells.
Premi a una iniciativa social. Premia una iniciativa en funcionament destinada a projectar i reforçar el món casteller. Atorgat per la Revista Castells.
Als responsables dels equips mèdics i sanitaris, pel seu compromís i esforç en la represa dels castells i haver-se implicat en l’organització dels plans que van avalar la recuperació dels assaigs i actuacions.
Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que pels seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.
Castellers de Mollet, que el 2022 han signat la seva millor actuació en dues ocasions, han estrenat castells i només han caigut un cop.
Premi Imatge de la temporada TAC 12 – La Xarxa. Premia una imatge representativa de la temporada pel seu impacte, singularitat o identitat. Atorgat per TAC 12 i La Xarxa.
La canalla del món casteller, en un any de represa, per tornar-los la il·lusió, les aletes i els somriures.
Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric i les més completes en cada categoria. Patrocinat per Estrella Damm.
- Colles que guanyen pis: Castellers de Sarrià
- Colla més completa de castells de 9: Castellers de Vilafranca
- Colla més completa de castells de 8: Moixiganguers d’Igualada
- Colla més completa de castells de 7: Castellers d’Esplugues
- Colla més completa de castells de 6: Margeners de Guissona
Premis Especial Nit de Castells. Premia un fet rellevant del món casteller pel seu impacte, transcendència o valor. Atorgat per la Revista Castells.
30 anys de gamma extra (recullen: Minyons de Terrassa)
Consulteu la retransmissió de la Nit de Castells.
VALLS · 4 DE FEBRER DE 2023