L’escola de música presenta la 10ª Xilofonada Poètica

L’escola de música presenta la 10ª Xilofonada Poètica

>El dimecres 22 de febrer de 2023 a les 6 de la tarda i al Centre cultural municipal tindrà lloc el concert de la 10ª Xilofonada Poètica que l’escola de música presenta amb la participació de setze escoles de primària de Valls i comarca

>La Xilfonada Poètica és un projecte liderat des de l’escola de música amb una clara voluntat de servei a la comunitat educativa de Valls i comarca. El projecte, iniciat el curs 2013-14 a l’escola de música, es va obrir primer a la ciutat i, després, a la comarca, per tal que els escolars de cicle mitjà puguin viure des de dins un projecte musical i social de gran magnitud

>El projecte, que es prepara amb un any d’antel·lació, inclou els materials i la formació a les escoles que hi participen, així com tota l’organització tant del concert com dels diferents assajos que porten a terme

La idea de la Xilofonada Poètica és utiltizar uns poemes i versionar-los per tal que es puguin cantar i acompanyar d’instrumental Orff, uns instruments de tècnica a l’abast de tots els alumnes i que les escoles disposen a l’aula i, a la vegada, que aquests alumnes participin de l’experiència concertística que significa cantar junts amb més de 300 alumnes. Aquest doble interès, el treball a l’aula i el concert, és la base del projecte amb un interès constant de l’escola de música de compartir el coneixement musical, tant a través dels diferents professors que hi intervenen com amb la perspectiva de crear materials musicals nous i posar-los a l’abast dels centres. Aquest exercir la capitalitat comarcal és també una idea intrínsica al projecte, que afavoreix que nens que no estudien a l’escola de música per motius diversos (socials, culturals, físics o econòmics) puguin participar del fet musical. Per això el projecte té abast comarcal, per afavorir que qualsevol nen pugui beneficiar-se del projecte.

Les escoles participants en aquesta edició són Baltasar Segú, La Candela, Eladi Homs, Enxaneta, Eugeni d’Ors, ZER Atzavara (Alió, Bràfim, Vilabella i Nulles), ZER El Francolí (La Masó, La Riba i Picamoixons), Joan Plana de Puigpelat, Mare de Déu del Roser de Vallmoll, Bernardí Tolrà de Vila-rodona, Les Comes de Rodonyà i Escola municipal de músicaRobert Gerhard de Valls, amb més d’una dotzena d’especialistes de música que han estat fent un treball impecable des del passat mes de setembre i dels diferents tutors d’aula que ajuden a consolidar el treball de forma transversal. 

El projecte presenta cada any un material nou, a partir d’un llibre de poemes diferent, precisament per aportar nous materials i enriquir els recursos dels mestres de música de primària. En aquesta ocasió, el llibre de poemes és Abecedari de cel i terra, de Vanesa Amat, il·lustrat per Judit Piella i amb música de Rosabel Bofarull. Les dues autores han confirmat l’assistència al concert i en acabar el recital signaran llibres al vestíbul del teatre. Aquest contacte amb els autors també és una constant del projecte i ho és en la doble línia: acostar les persones creadores als nens i donar a conèixer la relectura musical dels poemes als autors.

En les altres edicions s’ha treballat a partir dels llibres Serpentines de versos, de Joana Raspall; Poemes dibuixats, de Montse Ginesta; Llibre dels oficis, de Tomàs Lluc; Des de la finestra, de Lola Casas; Tan petita i ja saps... de M. Mercè Marçal; Abecedari poètic, de Salvador Comelles; Zoo de paraules, de Ramon Besora; Les oques van descalces, de Ramon Besora i Abecedari de cel i terra, de Vanesa Amat.

 El projecte, que s’ha divulgat en diferents àmbits acadèmics com el Departament de pedagogia musical de l’ESMUC o els departaments de música de les universtats de Girona i Rovira i Virgili entre d’altres, s’ha traslladat també en l’àmbit editorial. Des de fa uns anys, es pot trobar al mercat el material musical de les dues primeres edicions que han publicat Publicacions de l’Abadia de Montserrat i La Musca, respectivament. Això ha ajudat a difondre encara més aquesta iniciativa que, actualment es treballa en aules de música de diferents escoles de primària i de música del país.

 En el concert d’aquest desè aniversari hi haurà una petita sorpresa amb la col·laboració de diferents alumnes instrumentistes de violí, viola, violoncel, flauta travessera, clarinet, saxo i guitarra elèctrica. Són joves alumnes adolescents que, en el seu moment, van participar d’una Xilofonada Poètica i ara seran a l’escenari amb el seu instrument. L’acompanyament musical anirà a càrrec de Jaume Pinyol, percussió, i Rosabel Bofarull, piano, tots sota la direcció de Pol Berlinches.

 230208Xilofonada2

L’entrada al concert és lliure.