«En(re)cordar» curtmetratge documental de dansa de Marta Arjona

«En(re)cordar» curtmetratge documental de dansa de Marta Arjona

El curtmetratge es preestrena a JCA Cinemes de Valls el proper dissabte 4 de març a les 20.00h

230221EnrecordarMartaArjona

En(re)cordar és el títol de la nova producció audiovisual de la vallenca Marta Arjona. Fa un any va començar a treballar en el projecte, que ha tingut el suport de la Diputació de Tarragona i de l’Ajuntament de Valls, i al setembre va iniciar la gravació. La preestrena del curtmetratge serà el proper dissabte 4 de març als JCA Cinemes de Valls. L’accés és amb invitació que es pot recollir al mateix cinema a partir de dimecres 22 de febrer, de 17:15h a 22:00h.

Fins ara, Arjona havia dirigit diverses produccions de videodansa i aquesta és la seva primera incursió en el format del curtmetratge documental que codirigeix junt amb la seva mare, Maite Blasco.

En(re)cordar és un curtmetratge que dona protagonisme a l’ofici d’encordar cadires de forma manual. Aquesta és una tècnica que s’ha tramès de pares a fills, que acostumen a fer els homes i que està en perill d’extinció.

A través de la imatge, la veu i el moviment, es narra la història d’una de les poques persones del país que encara es dedica a encordar cadires: la vallenca Rosa Barrufet. Ella porta a les espatlles les cordes de tres generacions que a través de la botiga familiar amb més de 170 d’història, Cal Blanco, han anat traspassant aquest ofici com un llegat de pares a fills. La seva història té un lligam molt especial amb la cultura popular, especialment, amb la història castellera.

El pare de la Rosa era Ramon Barrufet, que va ser una figura clau en la recuperació dels castells a Valls després del franquisme. Aquesta trajectòria es va truncar a la Bisbal del Penedès el 15 d’agost de 2002, quan a Barrufet li va caure a sobre un cinc de vuit de la Joves de Valls estant a la pinya. A causa de la caiguda, va quedar tetraplègic molt jove. La seva filla Rosa tenia 14 anys.

El documental es divideix en tres parts. La primera és la infància, amb la Rosa mirant com es fan els culs de cadira, després ve l’adolescència, amb l’accident del pare, i la tercera i última és la maduresa, quan tira endavant el negoci familiar.

 

VALLS · 21 DE FEBRER DE 2023