Últims dies per veure l’exposició dels Català

Últims dies per veure l’exposició dels Català

L’exposició «Els Català, fotògrafs d’un segle» que es pot veure al Museu de Valls tanca les seves portes el proper diumenge dia 26 de febrer

Fins ara ja hi han passat gairebé 1.600 persones per veure aquesta mostra sobre els diversos membres de la família Català

L’exposició, comissariada pel també fotògraf Andreu Català, fill de Francesc Català-Roca, proposa un acostament a la trajectòria de la nissaga de fotògrafs, a través dels fons conservats a l’ANC i el COAC, en el marc de la commemoració del naixement del fotògraf Francesc Català-Roca i del seu germà, Pere Català i Roca. 

L’exposició, produïda pel Museu d'història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), permet endinsar-nos en l’ingent llegat de Pere Català i Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca, tres fotògrafs d’una mateixa nissaga i màxims exponents de la fotografia a Catalunya. A més, la mostra posa de relleu la figura de Maria Àurea Català, que també va treballar en el negoci familiar. 

Pere Català i Pic (1889-1971), la seva filla Maria Àurea (1920-1993) i els seus fills Francesc (1922-1998) i Pere (1923-2009) van néixer a Valls i el 1931 es van traslladar a Barcelona, on van romandre fins al final de les seves vides. Diverses circumstàncies adverses van truncar els estudis dels tres fotògrafs, però el seu tarannà inquiet i l’afany de coneixement van forjar una formació autodidacta. Van treballar incansablement i l’atzar va portar els tres fotògrafs a ser testimonis o, fins i tot, protagonistes d’alguns dels fets i de les fites més rellevants de la història i la cultura catalanes del segle XX. Maria Àurea Català, formada a la Llotja, participà, com a retocadora, en l’aventura fotogràfica al costat del pare i els germans. 

L'exposició formada per més de cent-cinquanta imatges, es presenten a les dues sales del Museu de Valls. Aquesta selecció fotogràfica pretén convidar a trobar punts comuns entre els autors i a reflexionar lliurement sobre l’extraordinària capacitat comunicativa i evocativa de la fotografia. Les imatges seleccionades per a l’exposició s’han organitzat en sis espais que responen a diversos àmbits de treball: el territori, el patrimoni i l’arquitectura, la cultura popular i l’esfera social, el retrat, la fototècnia i la publicitat i, finalment, la innovació. 

 

VALLS · 22 DE FEBRER DE 2023