L'Ajuntament presenta als Feder el projecte de creació del parc fluvial de Valls per recuperar els torrents de la ciutat

L'Ajuntament presenta als Feder el projecte de creació del parc fluvial de Valls per recuperar els torrents de la ciutat

L'Ajuntament presenta als Feder el projecte de creació del parc fluvial de Valls per recuperar els torrents de la ciutat
La Junta de Govern de l’Ajuntament de Valls ha aprovat sol·licitar als fons Feder finançament per a la creació d’un parc fluvial que recorreria tots els torrents de la ciutat. L’avantprojecte que el consistori vallenc presentarà als fons comunitaris preveu una inversió estimada d’1.875.000 euros, en el que representa un pas decisiu per abordar la recuperació de la flora i fauna dels torrents, obrir-los a la ciutat i a l’oci en natura per a tots els vallencs i, a la vegada, incorporar la singularitat paisatgística i mediambiental d’aquesta gran xarxa verda també com un atractiu turístic.

La proposta contempla la creació d’una ruta verda que recorreria els aproximadament 11,5 quilòmetres dels torrents del Sant Pou, de la Xamora, de la Farigola i del Catllar. L’anomenada Via dels Torrents està dissenyada per aconseguir que els torrents deixin de ser un obstacle natural per a la ciutat. Així, amb la nova via s’obririen aquests espais a Valls i es facilitaria gaudir de la natura i de la singularitat paisatgística, de flora i fauna que ofereixen. A la vegada però, l’avantprojecte destaca la importància de fer compatible aquesta obertura a la ciutat amb la protecció i millora del seu paisatge i patrimoni natural singular..

La Via dels Torrents consistiria en un vial apte per a vianants i ciclistes, amb tres àrees principals d’accés des d’on es podria iniciar el recorregut, amb informació i indicatius relatius a la visita i amb l’opció també de llogar bicicletes. A més d’aquests tres punts principals d’accés, la Via dels Torrents es connectaria amb carrers i camins en molts altres punts, per millorar la connectivitat amb la ciutat i el seu entorn i facilitar així un accés còmode.

Tres grans àrees verdes

En el recorregut pel Parc Fluvial, es contemplen tres grans zones verdes que, en total, sumarien prop de 20 hectàrees. Aquests tres parcs s’ubicarien a l’àrea del Prado -a la confluència entre els torrents del Sant Pou i la Xamora-, a la batejada com la dels Tres Molins -al sud de Valls, en la unió dels torrents del Catllar i la Farigola- i, finalment a l’àmbit de l’actual Parc del Mas Miquel que ampliaria la seva superfície actual per abastar des de la zona esportiva del Vilar fins a tocar de la plaça de Sant Francesc.

L’estratègia de l’ordenació proposada en l’avantprojecte consisteix en reservar el calaix fluvial essencialment per a la restauració dels sistemes naturals i disposar per a l’ús públic les vores i marges. Els tres parcs estarien connectats per la Via dels Torrents, però a la vegada posarien en valor aspectes singulars de cadascun d’ells. Així, per exemple, al Parc del Prado comptaria amb una balconada paisatgística en una terrassa elevada entre el carrer del Prado i el torrent que oferiria una magnífica vista de l’església i el campanar de Sant Joan. Amb el desenvolupament d’aquesta zona, podria representar també un primer pas per a la restauració i adequació del patrimoni industrial i hidràulic de les construccions situades al marge dret del torrent de la Farigola ocupat per velles fàbriques.

L’Àrea dels Tres Molins, per la seva banda, tindria com a principal argument el patrimoni relacionat amb els usos de l’aigua, en especial pels antics molins hidràulics. Per últim, el de l’àmbit de l’actual Mas Miquel, s’ampliaria en una actuació que permetria una balconada paisatgística que oferiria al visitant una gran panoràmica del nord-est de Valls.

Recuperar el caràcter fluvial dels torrents

La proposta té també com a objectiu prioritari la recuperació del caràcter fluvial i dels sistemes naturals dels torrents. Així, es contempla en l’avantprojecte la millora de la qualitat de les aigües i la restauració progressiva de la dinàmica hidrològica i de les comunitats vegetals i el que representen com a pulmó verd de Valls, i a la vegada tota la riquesa com a reserva per a la fauna que habita els torrents.

També s’indicarien i es destacarien els nombrosos elements patrimonials, des d’antigues construccions, fonts i molins, jaciments arqueològics propers i les centenàries xarxes de regs i rescloses, com una part important de la història de la ciutat i que són, en el seu conjunt, símbol també del valor que han tingut els torrents per a Valls.

Centre d’Interpretació Turística

La proposta també preveu que els torrents siguin un atractiu que s’incorpori a l’oferta turística de Valls. Així, addicionalment a les actuacions descrites, es preveu aprofitar una edificació existent al parc del Mas Miquel coneguda com el Refugi per, després, adequar-lo i rehabilitar-lo, com a Centre d’Interpretació dels Torrents. Aquest espai seria el punt de partida de rutes i incorporaria elements museogràfics dels diferents eixos vertebradors del Parc Fluvial, amb una àrea d’informació al visitant, una zona audiovisual i exposició permanent al voltant de la flora, fauna i patrimoni dels torrents.

Des del Centre d’Interpretació, el visitant podria contractar rutes guiades o llogar material o bicicletes per recórrer la Via dels Torrents. Les rutes podrien girar al voltant de quatre conceptes principals com l’esport, la natura, el patrimoni industrial i la gastronomia i estarien oportunament senyalitzades. Així, hi hauria rutes de descoberta de la natura, del patrimoni industrial o circuïts de salut i esport com també una ruta dedicada a la gastronomia i als productes de l’horta de Valls, en especial el calçot.

Avantprojecte resultant dels diferents estudis realitzats

El conjunt de propostes que recull l’avantprojecte de Parc Fluvial que ara l’Ajuntament presentarà als Feder és el resultat dels diferents estudis realitzats en els últims anys, començant pel mateix Pla d’Ordenació Urbana Municipal. A més, té en compte les propostes del consell de participació ciutadana per a la regeneració dels torrents i els estudis sectorials com el Projecte Urbanístic dels Torrents de Valls, l’estudi de viabilitat per a la creació d’un circuït ciclable pels torrents o el projecte de recuperació ecològica i paisatgística de l’espai fluvial.

Descarregar plànols

16 de juny de 2016