La Colla Vella cedeix la copa i el faixí d'honor guanyats al primer Concurs de Castells de Tarragona de 1932

La Colla Vella cedeix la copa i el faixí d'honor guanyats al primer Concurs de Castells de Tarragona de 1932

> Els dos objectes històrics es conservaran i s’exposaran al Museu Casteller de Catalunya

20230302 CollaVella

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha cedit a l’Ajuntament de Valls la copa de guanyadors i el faixí d’honor del primer Concurs de Castells de Tarragona, celebrat l’any 1932 a la plaça de Braus. El contracte de cessió en comodat l’han signat avui l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i el president de la Colla Vella, Albert Pedret, acompanyat pel cap de colla de l’entitat, Albert Martínez, Josep M. Poblet, el casteller més veterà de la junta de l’entitat, i Núria Pons, tresorera de la colla.

La copa, lliurada per la Generalitat de Catalunya, i el faixí d’honor del Concurs han estat conservats al llarg d’aquests 91 anys pels castellers i castelleres de la Colla Vella, dos objectes històrics que s’exposaran al Museu Casteller de Catalunya. El concurs de 1932 té una gran rellevància en la història del fet casteller. Així, tot i que el 1902 hi havia hagut un primer precedent amb la celebració al Parc de la Ciutadella de Barcelona de l’anomenat Concurs Regional dels Xiquets de Valls, el de 1932 a la plaça de Braus de Tarragona va tenir lloc en un moment d’expansió del món casteller, amb l’aparició de noves colles a Tarragona i el Vendrell que se sumaven als Xiquets de Valls.

A Tarragona, el 2 d’octubre de 1932 i amb la presència d’entre 8.000 i 10.000 aficionats segons les cròniques, hi van actuar la Colla Vella i la Colla Nova de Valls i també la Vella i la Nova dels Xiquets de Tarragona. La Colla Vella de Valls seria la guanyadora del Concurs descarregant el tres de set, el tres de set aixecat per sota, el dos de set, el quatre de set amb el pilar i el pilar de cinc. Aquest primer concurs és recordat també per la participació del músic vendrellenc Pau Casals, gran aficionat als castells i que exercí de president d’un jurat format també per Amadeu Martorell, Martí Güell, Bonaventura Olivé, Francesc Blasi i Vallespinosa i Jaume Mercadé.