L’Escola de Música presenta l'estrena d'una nova cantata

L’Escola de Música presenta l'estrena d'una nova cantata

L’Escola Municipal de Música Robert Gerhard presenta la dotzena edició de la cantata que tindrà lloc diumenge 26 de març a les 12:30h al Centre Cultural Municipal de Valls. El concert aplegarà un cor infantil amb més de cent-cinquanta alumnes del centre d’entre 4 i 7 anys i estaran acompanyats per un petit grup de cambra d’alumnes adolescents.

La cantata que es presenta en aquesta ocasió és l'estrena «d'El llop, l'ànec i el ratolí», de Rosabel Bofarull a partir del conte de Mac Barnett. Aquesta cantata estava prevista d'estrenar just quan va esclatar la pandèmia i se n'ha posposat la seva estrena fins a dia d'avui. Aquests dos últims anys, i atesa la incertesa permanent durant els mesos d'hivern, es va preferir repetir una altra cantata de les que l'escola ha anat estrenant i guardar aquesta estrena per oferir-la quan els temps fossin del tot propicis.

D'aquesta manera, el projecte es manté tal i com es va crear ara fa dotze anys i que s'ha consolidat al llarg dels anys: un procés importantíssim del treball del dia a dia a l'aula, amb les cançons pensades per a nens molt petits, on el joc és constant i la dinàmica de treball és molt àgil, i una posada en escena dalt de l'escenari, aprenent el que significa oferir un concert davant d'un públic sempre entregat.

Els alumnes del cor són nens que participen del programa Música i Moviment i d'Iniciació, els més petits de l'escola. Alguns d'aquests alumnes reben les sessions a l'escola i d'altres ho fan a les escoles de primària amb qui l'escola de música manté una col·laboració amb les AFA's per tal de facilitar l'aprenentatge dins el propi centre com una activitat extraescolar. Aquest curs l'escola ofereix el programa MiM a les escoles Enxaneta, Cor de Maria, La Candela, Eugeni d'Ors, Vedruna i Baltasar Segú.

Per altra banda, els alumnes que acompanyaran instrumentalment la cantata són un petit grup de cambra format per corda, vent i percussió. Estaran acompanyats al piano per la professora Rosabel Bofarull, que és també l'autora de les lletres i la música de les cançons que sonaran. 

La direcció musical anirà a càrrec del professor Pol Berlinches.

El projecte cantata va néixer el curs 2011-12 amb l'estrena de la cantata «El petit avet». Successivament, i salvant els dos últims anys, cada curs s'ha estrenat una obra, la composició de la qual recau en aquesta professora, i que presenta un doble interès: d'una banda, es vol donar als alumnes un material atractiu sempre vinculat a un àlbum il·lustrat, que els nens poden tenir i que permet treballar la part musical lligada al conte i a les il·lustracions que l'acompanyen; i de l'altra, incrementar la literatura musical per als més petits, en un projecte singular on les composicions estan pensades per un cor concret i un grup instrumental específic. Aquest model s'ha mantingut al llarg dels anys i és una aposta consolidada del centre. Les cantates estan formades per vuit cançons que s'intercalen al conte i que, en el concert, compten també amb la col·laboració d'un parell de narradores, que en aquesta ocasió seran dues mares del centre.

Algunes d'aquestes cantates es poden escoltar arreu del país, com el concert que oferirà l'escola de música de Torroella de Montgrí, que ara mateix prepara una versió per a veu i dansa de la cantata «L'arbre vell», o el Conservatori de Terrassa, que oferirà la cantata «En Pere i el bosc», a partir del conte de Jaume Cabré, amb una orquestra de professors formada pels instruments més minoritaris, com l'arpa, l'oboè, el clavecí, la flauta de bec, la trompa, el contrabaix i l'acordió. El fet que les cantates tinguin vida pròpia més enllà de l'escola, amb un l'interès per aquests materials no para de créixer, encara dona més sentit al projecte.

L'aposta de l'escola, és, doncs propiciar un esdeveniment musical que té interès com a espectacle final però també pel treball diari a l'aula a la vegada que brinda l'oportunitat de treballar de forma transversal en un dels concerts en el que hi ha implicats més docents del centre.

 

 

VALLS · 9 DE MARÇ DE 2023