El Pius Hospital promou el programa concòrdia per a la donació de sang de cordó umbilical

El Pius Hospital promou el programa concòrdia per a la donació de sang de cordó umbilical

> L’any 2022 el Servei de Ginecologia i Obstetrícia va recollir 62 unitats, un èxit tant per nombre com per qualitat de les mostres

> La sang de cordó pot curar leucèmies i immunodeficiències, facilita la realització de transplantaments i impulsa la investigació clínica i biològica

El Pius Hospital de Valls participa en el programa cooperatiu interterritorial Concòrdia per a la donació de sang de cordó umbilical. El centre sanitari vallenc promou entre les gestants la donació i l’any 2022 va aconseguir recollir 62 unitats, tot un èxit tant pel nombre com per la qualitat de les mostres, destaquen el cap de la Unitat de Ginecologia i Obstetrícia i la llevadora, el Dr. Joan Vilà i Montse Bach respectivament. 

Les cèl·lules obtingudes de la sang de cordó s’utilitza en trasplantaments per aconseguir la curació de malalties com la leucèmia, els limfomes o altres alteracions de la medul·la òssia. A més, permet promoure la investigació clínica i biològica cooperativa sobre la sang de cordó umbilical. El Banc de Sang i Teixits (BST), referència internacional en cordó umbilical, lidera el programa Concòrdia i recull i processa les donacions de prop de cinquanta maternitats, en un programa en el que participen els departaments de Salut de Catalunya, Balears, Aragó, Navarra, Extremadura, Cantàbria i el principal d’Andorra. En l’actualitat, el Banc de Sang de cordó umbilical del BST és el segon més important d’Europa i el tercer del món, amb 2.000 unitats que han servit per realitzar transplantaments a més de 30 països.

 

Una sang que pot tornar a donar vida

Les 62 donacions de l’any 2022 al Pius Hospital han estat destinades per a diferents usos. Així, 35 han estat dipositades al biobanc per a promoure noves teràpies i la investigació mèdica, 19 unitats per a hemocomponents i 8 s’han incorporat al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) per a poder ser utilitzades per a transplantaments. En aquest sentit, la sang de cordó posseeix unes característiques que la fa única, ja que conté cèl·lules mare amb capacitat per generar noves cèl·lules sanguínies per tractar malalties malignes greus de la medul·la òssia com la leucèmia o altres tipus de càncer. A més, es poden obtenir components de la sang com el plasma o les plaquetes que, en l’actualitat, es fan servir com a tractament a úlceres i inflamacions oculars.

 

Des del Servei de Ginecologia i Obstetrícia del Pius agraeix l’interès creixent en el programa Concòrdia i la participació, any rere any, de més gestants. Quan es dona sang de cordó umbilical es contribueix a salvar vides, en un acte de solidaritat altruista que pot ajudar a infants amb malalties greus. A la vegada, per tal de millorar el coneixement sobre aquest producte biològic únic, el BST també promou la recerca mitjançant projectes d’investigació sobre els usos terapèutics i mèdics de la sang de cordó.

 

Preguntes freqüents:

 

Com es realitza la donació?

La tècnica per a la donació és molt senzilla. Després del part, es col·loca el recent nascut pell amb pell amb la mare esperant més d’un minut abans de realitzar el pinçament de cordó, tal i com recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). D’aquesta manera s’afavoreix la transferència de sang entre la mare i el bebè.

 

Qui participa en la recollida de sang del cordó?

Els sanitaris de l’equip de guàrdia que assisteix el part (ginecòleg/a, llevadora i infermeria), el zelador responsable del trasllat de la mostra i els tècnics de laboratori que realitzen les tasques d’emmagatzematge i trasllat al Banc de Sang i Teixits.

 

Qui pot donar sang de cordó?

  • Ser major d’edat en el moment del part.

  • Hàbits de vida saludables.

  • No patir cap malaltia infecciosa potencialment transmissible a través de la sang.

  • No antecedents familiars de malalties potencialment transmissibles.

  • No hàbits tòxics.

 

Què fa el BST amb les mostres obtingudes?

  • La sang de cordó serà utilitzada per qualsevol malalt que la requereixi, d’acord amb les indicacions mèdiques i el grau de compatibilitat i adequació als requeriments cel·lulars.

  • La donació és altruista i anònima.

  • La sang de cordó podrà ser utilitzada amb finalitats d’investigació quan no sigui adequada per a ús terapèutic.

  • El Banc de Sang i Teixits s’encarrega de processar, conservar i analitzar la sang per a que pugui ser utilitzada amb les millors garanties de seguretat.

  • Les unitats de cordó com la del BST es posa a disposició de malalts de qualsevol lloc del món que necessiti un trasplantament.

VALLS · 28 DE MARÇ DE 2023