Valls se suma a la Setmana Internacional del Compost

Valls se suma a la Setmana Internacional del Compost

> Durant tot el mes de maig la ciutadania de Valls que vagi a la Deixalleria podrà recollir un sac de compost gratuït i entrar en un sorteig de Boc'n Rolls i d'ampolles de vidre reutilitzables

La Setmana Internacional del Compost (ICAW - International Compost Awareness Week) és una iniciativa que se celebra en diferents països cada any per informar i promoure l’ús del compost (adob per a les plantes), explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis. Se celebra del 7 al 13 de maig de 2023 i el lema d'enguany és “Sòls sans i aliments més saludables...Compost!”.

El compost és molt útil perquè aporta molts beneficis als nostres sòls, contribueix a l’increment de la matèria orgànica, l’activitat biològica, la biodiversitat, millora la fertilitat, l’estructura i retenció hídrica, prevenint així la seva erosió i degradació. El cicle de la matèria orgànica i l’ús del compost afavoreixen l’economia circular i la lluita contra el canvi climàtic. El compostatge es pot dur a terme en compostadors domèstics o comunitaris, a petita escala o en grans instal·lacions. Aquest procés proporciona un recurs (compost), sent una opció ecològicament responsable i sostenible per a gestionar els nostres residus orgànics. El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbia de la matèria orgànica recollida selectivament a les ciutats i a través del procés de compostatge, que reutilitzat en el sector agrícola i en jardineria, és una eina per a la millora de la fertilitat dels cultius i dels sòls. 

A Valls, l'any 2022 s’han recollit 1.238 tones de matèria orgànica i es porten a compostar a la planta de compostatge de l'Espluga de Francolí i a través d'un procés natural se'n fa compost (adob), se n’obtenen 371 tones de compost, útil per a l’horta i jardins.

Durant tot el mes de maig la ciutadania de Valls que vagi a la Deixalleria (c/ Basters, 11) podrà recollir una mostra de compost gratuïtament i informació sobre el procés de compostatge així com de les activitats futures sobre autocompostatge que està preparant l'Ajuntament de Valls. Entre els usuaris de la Deixalleria que recullin la mostra de compost i deixin les seves dades es farà un sorteig de Boc'n Rolls i d'ampolles de vidre reutilitzables. Amb aquesta actuació l’Ajuntament de Valls treballa per donar complir amb l'Agenda 2030, concretament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 12 i 13.

230425compost

VALLS · 25 D’ABRIL DE 2023