El Museu de Valls incorpora noves peces de Vicenç Rodes per donació de la família Domínguez Elias

El Museu de Valls incorpora noves peces de Vicenç Rodes per donació de la família Domínguez Elias

El Museu de Valls ha rebut en donació, el dijous 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, tres noves obres que venen a incrementar el fons del museu format per més de cinc mil peces. Les tres noves peces són obra del pintor Vicenç Rodes vinculat a la ciutat de Valls pel casament de la seva filla Júlia amb l'hereu de la família Moragas. La donació l'han fet els germans Joan i Emma Domínguez Elias. 

La donació es compon de tres retrats al pastel, de meitats del segle XIX. Dues de les peces estan realitzades sobre paper i una sobre seda, un suport que utilitzaven pocs artistes per la seva dificultat i per la complexitat de la seva conservació. 

230518MuseudeValls

Cal recordar que el museu ja té a la seva col·lecció diverses obres d’aquest artista nascut a Alacant. Concretament dos pastells i dos olis, adquirits en els últims anys, i un conjunt de dotze dibuixos i un pastell, rebuts en donació l’any 2021 per part dels descendents de la família Moragas.

Els tres retrats que ara s’incorporen al museu, com d’altres que ja té el museu, són estudis preparatius per altres obres realitzades pel mateix artista. Unes peces molt interessants per veure la manera de treballar de l'artista. D’altra banda aquestes obres venen a completar el conjunt d’obres del museu d’aquest artista valencià, tant vinculat a la nostra ciutat. 

En la seva llarga trajectòria Vicenç Rodes (Alacant 1783- Barcelona 1858) va destacar com un gran retratista. Des de la seva instal·lació a Barcelona, l’any 1820, va ser el pintor reclamat per tota la burgesia barcelonina del moment. El seus retrats van omplir les estances de les cases de les grans famílies de Barcelona, en un moment de ple creixement econòmic d’aquesta classe social. Retrats a l’oli o al pastel, o retrats en miniatura, són tècniques que va conrear, i en les quals va excel·lir, especialment en els retrats al pastel. 

 

VALLS · 18 DE MAIG DE 2023