El servei d'Urologia del Pius Hospital de Valls implanta un nou tractament amb làser que permet intervencions de pròstata mínimament invasives

El servei d'Urologia del Pius Hospital de Valls implanta un nou tractament amb làser que permet intervencions de pròstata mínimament invasives

> La nova tècnica evita incisions abdominals, redueix el risc de complicacions i els pacients poden ser donats d’alta només dos dies després de la intervenció
 
> Aquest nou tractament s’impulsa en el marc del conveni establert entre els serveis d’Urologia del Pius i l’Hospital Joan XXIII de Tarragona
 
230530piushospitalurologia1
 
El servei d’Urologia del Pius Hospital ha incorporat recentment un làser d’Holmi d’alta potència que ha permès donar un salt qualitatiu en el tractament dels pacients que pateixen hiperplàsia benigna de la pròstata (HBP), en un nou procediment quirúrgic que s’ha implantat en el marc del conveni de col·laboració que manté el centre sanitari vallenc amb l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. La hiperplàsia o engrandiment de la pròstata té una alta incidència entre la població, especialment entre els pacients de més edat, i presenta uns símptomes molt molestos que afecten la vida personal, laboral i social.
 
Es calcula que amb la nova tècnica l’Hospital de Valls podrà intervenir a més d’un centenar de pacients a l’any el que permetrà cobrir no tant sols la demanda de les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà sinó també atendre les llistes d’espera d’altres territoris. La intervenció quirúrgica amb l’ús del làser d’Holmi -tècnica per a l’extracció d’una part de la pròstata anomenada també HoLEP- presenta nombroses avantatges. Així, es pot resoldre l’obstrucció amb cirurgia mínimament invasiva, s’evita incisions abdominals i es redueix el risc de complicacions.
 
D’aquesta manera, la majoria de pacients poden ser donats d’alta de l’Hospital sense sonda, aproximadament als dos dies de la intervenció, quan amb la cirurgia tradicional havien de romandre ingressats entre 5 i 7 dies. Aquest tractament permet atendre els pacients amb hiperplàsia benigna, una malaltia causada pel creixement de la pròstata que, tot i no ser cancerosa, és l’afecció prostàtica més freqüent entre la població. Els seus símptomes són molt molestos i afecta la qualitat de vida del pacient que o bé té dificultats per orinar o bé sent la necessitat d’haver de fer-ho molt sovint o amb urgència, sobretot a les nits amb el que això dificulta el seu descans. A més, la hiperplàsia pot acabar provocant lesions o infeccions a la bufeta o als ronyons.
 
La malaltia es pot tractar amb medicació però, en els casos amb símptomes més severs, es recomana una intervenció quirúrgica per extirpar una part de la pròstata. Entre els tractaments quirúrgics més nous destaca el de l’enucleació prostàtica amb làser d’Holmi que ara s’ha implantat al Pius. Amb aquest procediment, a través de la uretra i sense la necessitat de practicar una incisió abdominal, es pot extirpar gairebé qualsevol pròstata, independentment de la seva mida i amb un risc de sagnat i complicacions molt més baix que amb les intervencions quirúrgiques tradicionals.
 
Aquesta tècnica va ser descrita per primera vegada el 1998 per Peter Gilling i en l’actualitat està acceptada i recomanada per les principals associacions urològiques internacionals per al tractament de pròstates amb un volum superior a 50 cc. En concret, utilitzant l’energia del làser d’Holmi, el cirurgià pot separar l’adenoma prostàtic o tumor benigne de la càpsula que el rodeja i, posteriorment, triturar aquest teixit prostàtic i extreure’l per la mateixa uretra.
 
Els resultats funcionals del HoLEP són excel·lents i amb menor número de complicacions i estada hospitalària. Entre d’altres avantatges, l’energia làser és capaç de coagular els vasos sanguinis i, en conseqüència, el sagnat de la intervenció és mínim. Això permet que el postoperatiu sigui molt més lleu per al pacient i de fet, la majoria d’ells, poden ser donats d’alta al cap de dos dies, menys de la meitat de temps que amb la cirurgia tradicional.
 
El risc de necessitar una transfusió de sang o de requerir una revisió quirúrgica per sagnat és molt baixa, estimada en menys de l’1%. A la vegada, també és molt baix el risc de presentar incontinència d’orina permanent després de l’operació i a la vegada s’ha demostrat que el HoLEP no altera la qualitat de l’erecció.
 
Conveni entre el Pius i l’Hospital Joan XXIII
Aquesta nova tècnica implantada al Pius Hospital s’emmarca en el conveni de col·laboració entre el centre sanitari vallenc i l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Els serveis d’urologia dels dos hospitals actuen funcionalment com una unitat, amb un mateix cap de Servei i en el que tots els professionals desenvolupen la seva tasca als dos centres. Això ha permès millorar la qualitat assistencial, amb millor expertesa dels professionals i protocols comuns, i a l’hora maximitzar les sinergies. L’acord amb l’Hospital Joan XXIII per als serveis d’urologia, vigent des de 2018, ha permès ampliar la cartera de serveis de l’Hospital de Valls incorporant noves tècniques com la uretroscòpia rígida i flexible o les uretroplàsties complexes, entre d’altres.