Valls recupera el corpus central històric de la Festa Major per Sant Joan 2023

Valls recupera el corpus central històric de la Festa Major per Sant Joan 2023

Les propostes més lúdiques començaran el dimarts 20 de juny, amb el pregó a la plaça del Blat, espectacles familiars i el concert de Les Que Faltaband a la plaça de l’Oli

La festa major ja escalfarà motors amb tot un seguit d’actes previs el cap de setmana anterior

> Els actes tradicionals engegaran el divendres 23 de juny, amb la proclamació del SantJoaner, la sortida de l’àliga al balcó i la Tronada

> El programa ha volgut aflorar el talent vallenc en diverses disciplines, amb l’atleta olímpica Marta Galimany com a pregonera, la pallassa Pepa Plana com a Ambaixadora dels Xiquets de Valls o els músics Mariona Escoda i Figa Flawas a l’escenari principal de l’Hort del Carme, entre d’altres

> La plaça del Blat, el 23 a la nit després de la sortida de Completes amb els castells a l’antiga, i el 24 al migdia amb la Diada de Sant Joan, tornarà a acollir els Xiquets de Valls al Km. 0 del món casteller

>Consulteu el programa

 230531Santjoanvalls

El Sant Joan vallenc se celebrarà entre dimarts 20 i el diumenge 25 de juny, en una Festa Major que enguany recupera plenament el corpus central històric. Al llarg de la història, la Festa Major de Sant Joan ha viscut nombroses transformacions. La imprescindible necessitat d’anar modernitzant la celebració per adequar-la als temps actuals ha acabat desdibuixant l’essència de la tradició més ancestral, que, tanmateix, ha perviscut o s’ha anat recuperant edició rere edició. És per aquest motiu que, en aquesta ocasió, amb un treball conjunt amb la Comissió del Seguici Cerimonial, s’ha volgut recuperar el sentit del corpus central històric de la festa, sense deixar de banda les incorporacions més actuals.

En aquest sentit, la programació s’ha estructurat en dos blocs: el primer, del 20 al 22 de juny, amb les propostes més actuals, de caire familiar i lúdic; el segon, del 23 al 25 de juny, amb els actes més tradicionals que conformen les arrels de la Festa Major. Aquesta nova distribució ha permès, així mateix, renovar la graella amb múltiples aportacions.

 

Propostes familiars i lúdiques

El primer bloc s’inicia amb una d’aquestes novetats: el pregó. Un pregó que anirà a càrrec de l’atleta olímpica Marta Galimany que, conversant amb l’actor Pau Ferran, ens descobrirà les sensacions, records i anècdotes personals que li genera la Festa Major. Itineràncies, petada de globus, circ, música, màgia, contes, sardanes, els diables petits, el xumet de l’os i molts més elements ompliran els carrers de la ciutat durant aquests tres primers dies.

Una altra de les cites que s’incorpora en aquesta edició és una tarda de tots els balls parlats en els espais que els són més propis: les places. Així, a la tarda del 22, el ball de pastorets infantil, el ball de pastorets, el ball de gitanes, el ball de vells i el ball de diables aniran de plaça en plaça amb els seus versots i els cants satírics que els caracteritzen. Al vespre, als Arcs del Celler del Paborde, serà el torn de la representació completa de la moixiganga.

 

La vessant històrica

El segon bloc festiu engega el 23 de juny al matí amb l’enramada de la creu de Sant Joan Baptista i un dels reconeixements més emblemàtics de la Festa Major: la proclamació del Santjoaner. El seguiran alguns dels actes més tradicionals, com la sortida de l’àliga al balcó, l’oneig de la bandera, la Tronada, amb els valencians de la Pirotecnia del Mediterráneo, el tritlleig de campanes i el tomb de vigília dels gegants de la Ciutat, entre d’altres. També serà el dia de l’arribada de la Flama del Canigó per encendre les fogueres de Valls i comarca. Les Completes en honor de Sant Joan, amb l’acompanyament del seguici cerimonial, seran un altre dels plats forts de la jornada, en un dels esdeveniments més característics i emotius de la Festa Major vallenca, que acabarà amb la cascada de llum, els focs d’artifici i els castells a l’antiga a la plaça del Blat.

Les matinades i la diana dels trabucaires desvetllaran els més romancers el dia del patró de la ciutat. En aquesta jornada s’hi incorpora una altra de les novetats d’aquest any: per primera vegada, se celebrarà una tanda de lluïment de les danses del seguici cerimonial a la plaça del Blat. El repic manual de campanes, l’Ofici, les balladetes de la imatgeria i el bestiari del seguici i la diada castellera completaran el bloc del matí, que continuarà a la tarda amb el Tomb del Poble i que finalitzarà amb una segona tanda de lluïment de les danses, l’entrada de la bandera de la ciutat, la ballada de l’àliga i l’enlairament de focs d’artifici.

El diumenge serà el torn del vot del poble a la Mare de Déu del Lledó, amb els gegants de la Ciutat. A la tarda, el Tomet, amb el seguici petit, omplirà carrers i places, i al vespre es tancarà, amb la moixiganga, la capelleta votiva de Sant Joan. El correfoc, amb encesa al Pati, i l’espectacle piromusical al Fornàs, a càrrec de la pirotècnia Estalella, clouran la Festa Major d’enguany.

 

Els espais

Per aquesta edició de la Festa Major s’han habilitat tres espais de concert: el principal, l’aparcament de l’Hort del Carme; la plaça de l’Oli i el Pati.

Els concerts de l’aparcament de l’Hort del Carme començaran el dijous 22 de juny a la nit, amb Lal’ba, la Fúmiga, Julieta i Incendi. La nit de la revetlla l’escenari l’ocuparan la Companyia Elèctrica Dharma, 31 FAM, Coco i DJ Trapella. El 24 a la nit serà el torn de Mariona Escoda, Lildami, Figa Flawas i DJ Turu.

La plaça de l’Oli acollirà un concert de músiques del món (19 de juny) i les actuacions de Les Que Faltaband (20 de juny), Maria Jaume (21 de juny), Xabier Aburruzaga (22 de juny), Mushkaa i els DJ Pep Sànchez, DJ Serra i DJ David FL (23 de juny), Mazoni (24 de juny) i Murmur (25 de juny). La plaça també acollirà el Concert de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard, el 21 de juny, i diversos concerts vermut i cafès concert durant els dies de la Festa Major.

Finalment, el Pati, serà l’escenari del Concert de Festa Major, el 23 de juny, amb l’Orquestra Costa Brava que, a la nit, oferirà també el ball de revetlla. L’endemà a la nit, el Grup Loren oferirà el ball de Festa Major.

 

El talent de casa

Valls, i per extensió l’Alt Camp, han estat bressol de personatges de referència en l’àmbit internacional pel seu caràcter innovador, la seva ciència, la seva valentia i la seva vàlua. Protagonistes d’una àmplia amalgama d’àmbits que, des de les seves arrels, han situat Valls al món i han projectat tota la seva excel·lència.

Avui, ara, també comptem amb nombrosos talents locals que han destacat notablement a escala nacional i internacional. Al programa d’enguany hem volgut fer aflorar una part important d’aquestes persones de talent que han posat els seus noms i cognoms en múltiples disciplines: artística, esportiva, literària, creativa… Marta Galimany, Pepa Plana, Mercè Modol, Jordi Caps, Mariona Escoda, Figa Flawas, i molts d’altres, tenen un espai destacat a la graella de programació.

Així mateix, els espais museístics de la ciutat acolliran mostres que posen en valor vallencs il·lustres com Jaume Huguet, Francesc Galofre Oller o Robert Gerhard.

 

 

Casa de la Festa i actes previs

 El primer avís que s’acosta la Festa Major serà l’obertura de portes de la Casa de la Festa, el divendres 2 de juny, on es podran veure els elements festius del seguici cerimonial que romandrà oberta de dilluns a diumenge fins el 18 de juny.

Els actes previs de la Festa Major, del 16 al 19 de juny, aplegaran nombroses propostes de diverses entitats, amb assajos públics d’elements del seguici festiu, competicions esportives, concerts i moltes altres activitats.

Les més rellevants seran la 24a Trobada de Gegants de Valls el 17 de juny a la tarda i la proclamació de l’Ambaixadora dels Xiquets de Valls i el sorteig de l’ordre d’actuació de les colles castelleres el dia 18 de juny al migdia.

 

Una festa inclusiva

Com en les darreres cites festives, s’ha treballat amb la Comissió Fem Pinya per la diversitat funcional per fer que Sant Joan sigui una Festa Major inclusiva. En aquest sentit, s’han adoptat un seguit d’actuacions amb aquest propòsit, com la narració del programa amb àudios a través de codis QR; una intèrpret de llengua de signes en actes com la proclamació de l’Ambaixadora dels Xiquets de Valls, el pregó de Festa Major o la representació dels balls parlats.

També es farà la reserva d’ubicacions específiques per a les persones amb diversitat funcional degudament senyalitzades a les places i carrers i s’instal·laran WC adaptats a l’aparcament del carrer dels Mossos d’Esquadra (entorn plaça de l’Oli), a l’aparcament de l’Hort del Carme, al Pati i a la plaça del Museu Casteller de Catalunya.

 

VALLS · 31 DE MAIG DE 2023