Entra en vigor la declaració d'alerta de sequera decretat per l'ACA

Entra en vigor la declaració d'alerta de sequera decretat per l'ACA

> Valls, junt amb tots els municipis que s'abasteixen d'aigua procedent del riu Ebre a través del Consorci d'Aigües de Tarragona
> Ha passat aquest dimarts dia 13 de juny al nivell d'alerta per sequera declarada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya
> La declaració del nivell d'alerta per sequera no comporta, en cap cas,  interrupcions en el subministrament d'aigua de boca, però sí mesures i limitacions per reduir el consum d'aigua
230613ACA
 
> Fonts ornamentals.
Prohibit omplir fonts ornamentals, llacs artificals i elements d'ús estètic de l'aigua. Només es permet utilitzar aigua als llacs que facin de suport vital de vida aquàtica.
 
> Reg de jardins i zones verdes.
De 20 h a 8 h. Regar amb la dotació mínima indispensable, no pot superar els 450 m3/ha/mes i evitar regar si plou. Els jardins particulars es poden regar, com a màxim, dos dies a la setmana: els habitatges amb numeració parella o sense numeració poden regar els dimecres i els dissabtes; i els que tinguin numeració senar, els dijous i els diumenges.
 
> Neteja
Prohibida a particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànigues d’aigua per arrossegar la brutícia. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, amb galleda i esponja o amb sistemes de neteja d’alta pressió. Els serveis municipals han de realitzar la neteja amb la mínima despesa d’aigua indispensable i prioritzar l’ús d’aigua no potable.
 
> Eliminació de pols a l'aire
Prohibida la utilització d’aigua per eliminar pols i matèria en suspensió a l’aire
 
> Granges
Limitació d’ús d’aigua en granges destinat a l’abeurament i neteja d’animals i del recinte. 
 
> Neteja de vehicles
Limitació de la neteja de vehicles només per a:
• Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat amb sistema de recirculació d’aigua.
• Neteja amb esponja i galleda.
• Neteja de vehicles fora d’establiments comercials per mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals (transport de menjar, d’animals, de medicaments, ambulàncies, vehicles mèdics i de residus).
 
> Omplir piscines
Limitació d’ús d’aigua per omplir piscines només per a: 
• Reompliment parcial i indispensable de piscines amb sistema de recirculació de l’aigua per reposar pèrdues d’aigua, neteja de filtres i garantir la qualitat sanitària.
• Primer ompliment de piscines de nova construcció. 
• Ompliment de piscines desmuntables amb capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants en centres educatius. 
• No s’apliquen limitacions a piscines d’aigua de mar.
 
> Limitació del consum d'aigua
D'altra banda, a partir d’avui, des d’un punt de vista municipal, el decret de l’ACA obliga l’Ajuntament a limitar el volum d’aigua que es destina a l’abastament de la població, que en cap cas “no poden superar una dotació màxima equivalent de 250 litres per habitant i dia”. En el cas de Valls però, el consum mitjà es troba ja per sota d'aquest llindar i per tant no es preveuen limitacions en aquest sentit.
Els usos que no son d’aigua de boca també es veuen afectats, ja que el decret de l’ACA determina que les següents activitats han de reduir obligatòriament el seu consum: reg agrícola (25%), ramaderia (10%), indústria (5%), usos recreatius (5%) i usos recreatius que impliquin el reg (30%).
 
VALLS · 13 DE JUNY DE 2023