Valls obrirà el 8 de setembre el Museu Casteller de Catalunya, un museu únic i innovador per descobrir els castells i viure una tradició que és patrimoni de la humanitat per la UNESCO

Valls obrirà el 8 de setembre el Museu Casteller de Catalunya, un museu únic i innovador per descobrir els castells i viure una tradició que és patrimoni de la humanitat per la UNESCO

>A partir de l’1 d’agost es podran reservar entrades ja per a Món Casteller, el nou equipament cultural i turístic situat a tocar de la plaça del Blat, Km0 del fet casteller

>La museografia combina patrimoni i modernitat amb muntatges audiovisuals i immersius per endinsar-se al món de les emocions i valors castellers

>Sorteig per Instagram d’entrades gratuïtes per als que vulguin ser les primeres persones a visitar el nou museu

La ciutat de Valls obrirà al públic el divendres 8 de setembre Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya que s’aixeca al bell mig del Centre Històric i a tocar de l’emblemàtica plaça del Blat, Km0 del fet casteller. L’estrena del museu s’ha fet coincidir en el marc dels actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya que d’altra banda acull també una de les actuacions tradicionals del calendari casteller vallenc. A més, per celebrar l’obertura del museu, Valls acollirà activitats culturals i lúdiques obertes a tota la ciutadania i a tot el món casteller.

El nou equipament cultural i turístic vol ser un referent museístic del món dels castells i un espai obert per a la interpretació i promoció del fet casteller, en un projecte que impulsen de manera conjunta l’Ajuntament de Valls, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. En els 2.800m2 del museu, el visitant s’endinsarà en un centre museístic i d’experiències singular i innovador per sentir i viure les emocions dels castells i descobrir a la vegada els valors i tot el que envolta el fet casteller, una tradició única amb més de dos segles d’història i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. 

El recorregut museogràfic destaca per la utilització d’audiovisuals i muntatges immersius i sensorials que situen el nou equipament com un centre obert per a la interpretació del fenomen casteller amb un relat que vol arribar a tot tipus de públics. Així, el discurs museogràfic inclou diversos nivells de lectura, amb continguts rics i amplis que satisfaran als visitants més entesos i també al públic més neòfit, amb audiovisuals per sentir les emocions i valors que envolten el fet casteller i fer del recorregut pel museu una experiència per gaudir amb infants o amb la família.

 230727Museu2

D’aquesta manera, el Museu Casteller combina el rigor propi d’un centre d’interpretació cultural amb innovadors recursos narratius de naturalesa més immersiva que buscaran activar el públic i convidar-lo a seguir descobrint els valors, la màgia i l’espectacularitat dels castells. Per aquest motiu, es combinen diferents moments d’intensitat, que transiten entre l’emoció i la raó, entre els espais vivencials i interpretatius per tal de transformar la visita en tota una experiència d’emocions i d’aprenentatge. El recorregut es converteix així en un diàleg suggerent que combina patrimoni i modernitat amb l’objectiu de posar en valor les arrels del fet casteller i alhora la projecció de futur d’una tradició declarada el 2010 Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

 

Espai educatiu

El museu obrirà portes el 8 de setembre ja amb una àmplia proposta d’activitats educatives orientades tant a públic familiar com a visites de grups escolars. Totes les activitats educatives estaran enfocades al coneixement del món casteller, des del seu context com a patrimoni cultural i tradicional català i a la vegada Patrimoni de la Humanitat fins a l’experiència de ser un casteller o castellera. L’objectiu és fer de les activitats experiències on els diferents grups escolars puguin incorporar al seu bagatge personal els aprenentatges adquirits al museu. 

 

L’edifici del museu

L’edifici de Món Casteller, obra del guardonat arquitecte Dani Freixes, s’aixeca en un nou espai que la ciutat de Valls ha guanyat i que uneix les històriques i emblemàtiques places porxades del Blat i de l’Oli, al cor del Centre Històric. El fris blanc de la façana, les grans parets de vidre que obren l’espai al visitant i un gran pati circular de 9 metres de diàmetre del que s’enlaira una torre de llum de 15 metres d’alt són alguns dels elements identitaris del nou edifici. 

 

Compra d’entrades i descomptes

A partir del proper dia 1 d’agost s’activarà la plataforma online de venda d’entrades a través del portal web del museu (www.museucasteller.cat). L’entrada general per visitar el Museu Casteller és de 8,80€, però s’apliquen diferents descomptes amb entrades a meitat de preu (4,40€) a joves d’entre 12 i 17 anys, famílies monoparentals o nombroses, posseïdors del Carnet Jove o Carnet Cultura Valls i estudiants. 

També es poden beneficiar de descomptes els majors de 65 anys i grups a partir de les 10 persones, amb entrades a 6,60 euros. L’entrada és gratuïta per a infants de 0 a 11 anys, així com aturats o persones amb discapacitat.

Entre els serveis que ofereix el Museu Casteller també es pot reservar la visita guiada a l’exposició permanent (suplement de 3,30 euros). Totes aquestes entrades i serveis, incloses les gratuïtes, s’han de reservar prèviament a la visita a través de la mateixa web del Museu Casteller.

 

Sorteig d’entrades a través d’Instagram

Per als que vulguin ser dels primers a estrenar i descobrir el nou Museu Casteller es podrà participar en un sorteig per aconseguir alguna de les 75 entrades dobles gratuïtes que donaran dret a realitzar la visita la primera setmana d’obertura. Es podrà participar al sorteig des del 27 de juliol i fins el proper 7 d’agost a través del compte d’Instagram de Museu Casteller. Les persones guanyadores podran accedir gratuïtament al Museu Casteller durant la primera setmana d’obertura, entre el 8 i el 15 de setembre. 

 

 

VALLS · 26 DE JULIOL DE 2023