Valls celebra aquest cap de setmana l'obertura del Museu Casteller de Catalunya amb activitats al carrer

Valls celebra aquest cap de setmana l'obertura del Museu Casteller de Catalunya amb activitats al carrer

>El programa dels dies 8, 9 i 10 de setembre suma sinergies amb la Festa Major del Centre Històric de Valls organitzada per les associacions de veïns del Barri Antic i del Portal Nou

>La plaça del Museu serà l’epicentre d’una àmplia programació familiar amb xanquers, contacontes, instal·lacions gegants de jocs de bales i tallers castellers, d’origami o pintacares

>La Mulassa, el Ball de Bastons o la presentació de la nova colla sardanista infantil «Ocells del Bosc», protagonistes també de les activitats

>Prèviament a l’entrada en funcionament del Museu Casteller el proper dia 8 de setembre, a partir de demà divendres dia 1 la plaça s’obre ja als vianants de manera permanent

> Consulteu la programació

230831 Museu Casteller1

La ciutat de Valls celebrarà l’obertura de Món Casteller-Museu Casteller de Catalunya el proper divendres 8 de setembre amb un cap de setmana sencer d’actes populars i familiars al carrer. L’estrena del museu, que coincideix amb els actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya i l’actuació castellera tradicional de les colles dels Xiquets de Valls a la plaça del Blat del dia 10, conflueix també amb la Festa Major del Centre del Històric. Per aquest motiu, els actes programats per l’obertura del Museu Casteller sumen també activitats de la festa major en col·laboració conjunta amb les associacions de veïns del Barri Antic i del Portal Nou.

El Museu Casteller obrirà portes la tarda del divendres 8 i des d’aquell mateix moment ja hi haurà activitats a la plaça de l’equipament que, durant tot el cap de setmana, serà l’epicentre de la programació. Així, a partir de les 17.30h, obriran la festa els Joglars de la Bota, amb una cercavila de xanquers que convidaran a tothom a apropar-se fins a la plaça on ja hi seran els Xics de Xurrac, els primers castellers de fusta de la història en una proposta ideada per la companyia Tombs Creatius. La plaça s’omplirà d’instal·lacions perquè els més petits i les famílies puguin posar a prova el seu equilibri, força, estratègia i atenció, tot jugant amb aquesta peculiar colla dels Xics de Xurrac. El primer dia d’obertura clourà el programa d’activitats la Mulassa de Valls, a partir de les 19h, amb la que serà la primera actuació de la més «guapa» a la plaça del Museu Casteller.

El dissabte dia 9 de setembre a les 10.30h obrirà el programa d’activitats el taller d’Origami Experience, de Circ de Jocs, on tota la família podrà descobrir l’art de doblegar el paper per fer figures espectaculars. I després d’experimentar amb el paper, serà el torn de jugar al popular joc infantil de bales o caniques, amb una instal·lació gegant muntada expressament per a la festa. Ja al vespre del dissabte, a les 19.30h, es presentarà oficialment la nova etapa de la colla sardanista infantil Ocells del Bosc de Valls que, després de 50 anys de la seva estrena, enguany aprofitant l’avinentesa, la Colla Pessigolla de Valls recupera juntament amb la Societat Coral Aroma Vallenca, al so de cobla i també amb nova vestimenta.

Finalment el diumenge dia 10 a les 10.30h, els Joglars de la Bota tornaran a la plaça del Museu Casteller amb un taller de pintar cares per convertir als més menuts amb animals o tot tipus de personatges. Seguidament, serà el torn dels Contes Jugats amb el contacontes Ulldistret que farà posar a tota la família a la pell de diferents personatges en un joc per a tothom. La jornada matinal clourà amb el taller i posterior Ball de Bastons de l’Associació Cultural Verge de la Candela de Valls, en un diumenge que coincideix ja al vespre amb els actes tradicionals de la Diada Nacional que se celebren a la plaça del blat, amb el Cant dels Segadors i la tradicional actuació castellera a càrrec de la Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Vella dels Xiquets de Valls.

 

230831 Museu Casteller

Demà divendres, obertura de la plaça

D’altra banda, demà divendres dia 1 de setembre, a una setmana justa de l’obertura del Museu Casteller del dia 8, s’obrirà als vianants la plaça que acull l’equipament. D’aquesta manera, el Museu Casteller es prepara ja per a la seva obertura, com a nou equipament cultural i turístic que vol ser un referent museístic del món dels castells i un espai obert per a la interpretació i promoció del fet casteller.

A més dels actes d’obertura al setembre, també a l’octubre i coincidint amb la Fira de Santa Úrsula de Valls, el Museu Casteller celebrarà activitats populars obertes a la ciutadania i a totes les colles castelleres del país. El Museu Casteller és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Valls, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. El projecte ha permès crear un centre museístic i d’experiències singular i innovador al cor del Centre Històric i a tocar de l’emblemàtica plaça del Blat, Km0 del fet casteller. Al nou Museu Casteller el visitant podrà sentir i viure les emocions dels castells i descobrir a la vegada els valors i tot el que envolta el fet casteller, una tradició única amb més de dos segles d’història i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. La venda d’entrades està habilitada a través del portal web del museu www.museucasteller.cat.

 

VALLS · 31 D’AGOST DE 2023