L’Espai Jove de Valls ofereix acompanyament i inserció laboral a joves amb patiment emocional i/o problemàtiques de salut mental lleu a través del programa Ocell de Foc del Tarragonès i Alt Camp

L’Espai Jove de Valls ofereix acompanyament i inserció laboral a joves amb patiment emocional i/o problemàtiques de salut mental lleu a través del programa Ocell de Foc del Tarragonès i Alt Camp

>El projecte Ocell de Foc, promogut per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives busca impulsar iniciatives de suport emocional, formatives i laborals per als i les joves, en el marc de l'economia social.

Ocell de Foc és un programa de la Generalitat de Catalunya que a través d’una xarxa formada per 22 nuclis i més de 300 entitats, té l’objectiu d’atendre a 40.000 joves d'entre 16 i 30 anys amb  problemàtiques de salut mental, amb l’objectiu de millorar el seu benestar emocional i qualitat de vida i assolir la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu.

A les comarques del Tarragonès i l’Alt Camp, despleguen el programa Ocell de Foc TAC les Fundacions Ginac, Casa Sant Josep, Bonanit i l’Associació Egueiro de Valls, amb l’objectiu d’atendre a un mínim de 2.000 joves al llarg dels dos anys de programa. 

L’Espai Jove de Valls es suma al projecte com a punt de trobada, per tal d’oferir als i les joves de Valls un espai on fer xarxa, informar-se dels recursos i oportunitats del territori, exposar les seves idees i crear una comunitat, per donar resposta a les necessitats derivades de l’atur juvenil i de l’abandonament prematur dels estudis, que sovint està associat a un deteriorament en la salut mental dels i les joves, a possibilitats més grans de patir desocupació de llarga durada, a tenir salaris baixos o condicions de feina precàries, entre altres.

Els i les tècniques del programa Ocell de Foc TAC estaran disponibles a l’Espai Jove de Valls els dilluns en horari de 10h  a 12h i de 16h a 18h, així com al telèfon 695290610, als correus electrònics Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i a l’Oficina Jove Tarragona (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.  dimarts i dijous de 16.30 a 19 h). 

El projecte Ocell de Foc ofereix, a través del suport a les entitats socials de territori:

  • Acompanyament a les persones joves en l’elaboració i el desenvolupament del seu itinerari de vida independent i del seu itinerari laboral i/o retorn al sistema educatiu; derivació cap als recursos públics existents (programes de formació, de garantia juvenil, de transició al món laboral o a l’educació postobligatòria) i coordinació amb els serveis especialitzats de salut, educació i serveis socials.
  • Atenció grupal i creació d’espais de trobada, aprofitant els recursos existents al territori, per compartir experiències, fomentar l’establiment de relacions positives, de suport, apoderament, autoorganització, participació i implicació en la comunitat. 
  • Col·laboració amb les entitats de l’esport, la cultura, el lleure, etc. que atenen les persones joves per detectar la problemàtica de salut mental, atendre-la i informar-ne les persones joves.
  • Activitats de sensibilització a la ciutadania sobre salut mental, abandonament educatiu, desigualtats de gènere i a possibilitats d’atenció i millora, per trencar estereotips i donar visibilitat a la problemàtica . 

 

Actualment l’Ocell de Foc TAC està treballant amb uns 40 joves, amb els que s’han realitzat jornades sobre salut mental, autoestima, gordo-odi, xarxes socials  o pintura i participat al Fira Camins Tarragona i al Firagost de Valls (1 i 2 d’agost). L’Ocell de Foc TAC treballa en xarxa amb entitats destacades del Tarragonès i l’Alt Camp com Vallsgenera, VallsJove, Centre Cívic, PLACI (Ajuntament de Valls), Consell Comarcal, Oficina Jove, RBEC, Ateneu cooperatiu Coop Camp, Serveis Socials, CSMA-CSMIJ, SOC, Patronat Municipal d’Esports, Grup Teatre Principal, Càritas Diocesana, Cambra de Comerç de Valls, Servei de Mediació i Dinamització Comunitària, Apropa Cultura, DGAIA, EAIA, Justícia Juvenil, La Comunalitat de Valls, OME, Pius Hospital de Valls, Associació Porta Oberta, Joves Creadores del 2n pis, Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS), Ajuntament i PIJ d’Alcover, entre d’altres.

Entitats integrants del projecte Ocell de Foc del Tarragonès i l’Alt Camp

La FUNDACIÓ GINAC és una entitat d'iniciativa social, sense ànim de lucre, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb més dificultats de la comarca de l'Alt Camp, amb serveis d’atenció diürna, habitatge, formació i inserció laboral i Centre Especial de Treball.

L’ASSOCIACIÓ EGUEIRO és una entitat sense ànim de lucre, integrada a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències de la Generalitat de Catalunya, que fa més de 30 anys que treballa de forma ininterrompuda per la rehabilitació, formació i reinserció de persones amb problemes de drogodependències.

La FUNDACIÓ CASA SANT JOSEP, entitat adherida a la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent, treballa en favor de la infància i adolescència en situació de risc o desprotecció, oferint diferents serveis per a l’atenció d’infants, joves i famílies.

La FUNDACIÓ BONANIT contempla l’atenció integral a les persones en situació de desemparament i sense llar, amb l’objectiu de garantir-ne la higiene personal, l’alimentació i un lloc per dormir i proporcionar acompanyament social i orientació sobre serveis i recursos.

VALLS · 17 D'OCTUBRE DE 2023