Valls comença la temporada de calçotades amb l’arrencada simbòlica del primer calçot

Valls comença la temporada de calçotades amb l’arrencada simbòlica del primer calçot

>El grup vallenc Figa Flawas, Amics de l’Autèntica Calçotada 2023-2024

2511Calcot

L’arrencada simbòlica del primer calçot obre oficialment la temporada de calçotades de Valls. Figa Flawas, grup de música en català format per Pep Velasco i Xavier Cartanyà, han sigut com a nous Amics de l’Autèntica Calçotada, els encarregats d’arrencar el primer calçot en un dels camps dels agricultors de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, entitat que vetlla per la qualitat d’aquest típic i singular producte vallenc.

Les regidories de Comerç i Turisme de l'Ajuntament, en col·laboració amb la IGP Calçot de Valls, la Cooperativa Agrícola i l’Associació de Restauradors, nomena cada any l'Amic de l'Autèntica Calçotada, una menció honorífica i vitalícia que es va crear l'any 2014 per premiar la trajectòria d'institucions, entitats o persones que es distingeixen pel seu compromís amb el país, per la defensa dels productes de la terra, l'amor per la gastronomia i la recerca de l'excel·lència en aquest camp. Alhora, l'Amic de l'Autèntica Calçotada es compromet a defensar l'origen vallenc i la qualitat de l'autèntica Calçotada de Valls.

2111Calcot1

D'esquerra a dreta: la regidora de Comerç, Rocío Martínez, el president de l'IGP Calçot de Valls, Dalmaci Clofent, els Figa Flawas Pep Velasco i Xavier Cartanyà, l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré i el president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep Maria Rovira. 

Els vallencs Figa Flawas són un dels grups més populars del país gràcies a cançons com “Mussegu” o “Diabla” on hi canten amb la Mushkaa. Nascuts l’estiu de 2020, combinen essencialment pop amb incursions en gèneres urbans i llatins com ara el reggaeton o la batxata. Format per Pep Velasco i Xavier Cartanyà, que es van conèixer a l'institut, durant l'inici de la dècada del 2020 es va consolidar com un dels grups emergents amb més projecció del panorama musical urbà català, fet que els va merèixer el premi Sona9 del 2022 i posteriorment fitxar pel segell independent barceloní Halley Records.

L'estiu del 2020 van publicar el seu primer senzill a Youtube titulat «100graus», que apostava pel reggaeton en català i lletres estivals. Es van iniciar en els escenaris en la Festa Major de Sant Joan de Valls de l’any 2021, on van compartir cartell amb bandes com Zoo, La Pegatina i Stay Homas, entre d'altres. Amb motiu de l'inici de la campanya de captació de voluntariat per a les Festes Decennals de Valls 2021+1, hi van presentar la cançó titulada «De deu en deu».

El 13 de maig del 2022 van treure el seu primer disc, anomenat Joves tendres i, mesos més tard, els senzills «Que no s'acabi», «Secr3t» (amb la Julieta) i «M'equivocava». A finals d'aquell mateix any, atès el seu creixement musical i impacte juvenil, van ser guardonats amb el premi Sona9 de la revista Enderrock com a millor grup català de l'any del 2022. El 2023, ja com a grup del segell Halley Records, han publicat «Mussegu», que ha superat els 4 milions de reproduccions a Spotify. Aquest any també han estrenat els temes «Xtraterrestres (na de na)», “Diabla”, “Aurora” o “Xalalà” amb la col·laboració de Lluis Gavaldà, que han reunit a l’EP “Recent t’arriba la invitació per...”. A principis de l’any vinent, els Figa Flawas publicaran el seu segon disc, que presentaran arreu dels Països Catalans. El 4 d’abril passaran per la Sala La Mirona en el marc del Festival Strenes de Girona i el 20 d’abril a la Sala Apolo de Barcelona en el marc del Festival CruÏlla d’Hivern, que ja ha exhaurit les entrades.

 

VALLS · 25 DE NOVEMBRE DE 2023