Aquest passat cap de setmana hem donat el tret de sortida a la temporada de Tres Tombs de Sant Antoni a tot Catalunya

Aquest passat cap de setmana hem donat el tret de sortida a la temporada de Tres Tombs de Sant Antoni a tot Catalunya

Enguany es commemoren el 45è aniversari de la represa de la celebració declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional i el centenari del penó de la Societat

> La festa recuperarà enguany la Rifa del Porquet, en una iniciativa conjunta de la Unió Anelles de la Flama i la Societat de Sant Antoni, readaptant la tradició a l’actualitat

> Enguany s’estrenaran a la cercavila quatre nous carros, com el de cal Xolo carregat de botelles d’Anís Magriña, el de caixes de gallines, el d’anar al mercat o el de carabasses

Els Tres Tombs de Sant Antoni de Valls, declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat i una de les celebracions més multitudinàries i espectaculars que se celebren a Catalunya, tindran lloc el 13 i 14 de gener. Amb tota l’essència que ha convertit en única la celebració vallenca gràcies a la millor col·lecció de carros històrics, la bellesa i espectacularitat del seu recorregut pel cor del Centre Històric i el fet que obrin ritualment el calendari dels Tres Tombs a Catalunya, enguany es commemora la 45a edició de la represa.

A més aquest 2024 també es commemora el centenari del penó de l’antiga Societat de Sant Antoni, una efemèride que l’organització ha volgut recordar. D’aquesta manera, el penó de l’entitat, confeccionat l’any 1989 per Núria Melero com a rèplica de l’històric penó de 1924, participarà en la cercavila de la bandera de la vigília el dissabte dia 13. Aquesta no serà la única referència a la centenària història dels Tres Tombs a Valls. Aquest 2024, Valls recuperarà la tradicional Rifa del Porquet, adaptant-la als nous temps, en una iniciativa conjunta de la Unió Anelles de la Flama i la Societat de Sant Antoni.

La Rifa del Porquet, documentada a la ciutat i arreu dels Països Catalans al llarg dels segles XIX i XX com a mínim, va perdurar a Valls fins a meitats del segle XX i, tot i que amb la represa l’any 1980 dels Tres Tombs es va recuperar durant uns anys, va acabar caient en l’oblit. El projecte permetrà recuperar per aquests Tres Tombs un ritual d’arrels històriques i agrícoles lligat a les celebracions de Sant Antoni i Carnaval. La Rifa del Porquet recuperada per aquests Tres Tombs s’actualitza i així no comptarà amb un animal viu, sinó que el tradicional porc es substituirà per una escultura, d’estil realista i amb les dimensions d’un porc natural que es col·locarà damunt del carro que tradicionalment el passejava. La rifa tindrà 3 premis, cadascun dels quals comptarà amb un lot de productes de carn i embotits i un val monetari per gastar a diferents carnisseries i xarcuteries de Valls.

El ritual de la Rifa del Porquet començarà la vigília de Sant Antoni, el dissabte 13 al punt del migdia. La comitiva sortirà amb l’escultura del porquet i en cercavila i amb música tradicional recorrerà el centre històric. Components de la UAF i la Societat de Sant Antoni vendran les butlletes durant el recorregut i l’endemà, el diumenge 14 pels Tres Tombs, el carro amb el porquet tornarà a sortir per vendre més butlletes per la rifa. El sorteig i la proclamació dels números guanyadors de la rifa se celebrarà setmanes més tard, en concret el 13 de febrer, dimarts de Carnaval, al local de la UAF.

 2312213tombs

La gran festa, el diumenge 14

Els Tres Tombs seran el diumenge 14 de gener, amb una celebració que arrencarà a les 11.30h des del barri del Fornàs i que s’endinsarà pel Centre Històric amb diversos punts d’interès, en especial el pas espectacular de cavalls, carros i carruatges per la plaça del Blat i l’estret i complicat retomb amb el carrer Major. Enguany, com a novetat, es podran contemplar fins a 4 carros nous que s’estrenen pels Tres Tombs de Valls.

Entre els nous carros destaca el de la col·lecció de Cal Xolo, carregat de botelles d’Anís Magriña. Valls té un passat lligat a les destil·leries i fàbriques d’anís que, fins a meitats del segle XX, van tenir una gran importància. Per aquest motiu, els Tres Tombs compten amb una gran col·lecció de carros històrics destinats al transport de líquids, com els de 4, 3, 2 i un bocois, els carregats amb botelles antigues, el de 8 botes o la carreta amb botes dels diferents anissos de Valls, als que ara s’hi sumarà la nova peça de la col·lecció de Cal Xolo carregada amb 300 ampolles d’Anís Magriña. També s’estrenarà un carro carregat amb caixes pel transport de gallines i un de carregat de carabasses, a més d’un de pagès típic amb vela que s’utilitzava antigament per anar a mercat.

D’altra banda, per tercer any consecutiu, s’aplicarà el protocol de benestar i qualitat de la Coordinadora de Tres Tombs de Tarragona. Aquest protocol gira al voltant de tres eixos principals -el benestar, la tradició i la qualitat- i entre els requeriments fixats hi figura l’obligatorietat que tots els èquids compleixin rigorosament la normativa de benestar, que el conjunt de participants vagin vestits com correspon o que els guarniments es mostrin en la seva màxima esplendor, entre d’altres. Una part important d’aquest document és també la de la recreació històrica, punt en què els Tres Tombs (que són en definitiva un museu vivent i itinerant) volen ser un reflex fidel del transport de mercaderies i passatgers a Catalunya fins a meitats del segle passat, tot permetent al públic transportar-se a l’època on el pas del temps el marcava el pas del cavall i les agències de transport, i on els carreters i els tractants tenien un paper clau en el nostre dia a dia. Un altre dels requeriments d’aquest manual, i que s’aplicarà estrictament durant els Tres Tombs vallencs, és l’obligació d’inscriure’s formalment per tal de poder-hi participar (al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) i està reservat el dret d’admissió.

 

La llarga tradició dels Tres Tombs de Valls

El calendari festiu anual de Valls s'inicia sempre amb els Tres Tombs, que se celebren el diumenge anterior al dia 17 de gener, jornada dedicada a Sant Antoni Abat, que és quan tenien lloc antigament. Els Tres Tombs vallencs són uns dels més concorreguts de Catalunya i tenen uns trets característics que els fan únics i els diferencien de la resta: la millor col·lecció de carros de treball (entre els que destaquen els dos carros de traginers de la Societat de Sant Antoni), la bellesa del seu recorregut quan s’endinsa al cor de la ciutat i el fet que obrin ritualment el calendari dels Tres Tombs, essent-ne els més matiners. Tot i que la primera constància documental de la celebració dels Tres Tombs a Valls la trobem referenciada l’any 1879, es creu que com a mínim ja es devien celebrar des del segle XVIII, moment en què les mules adquiriren un gran predomini en les tasques del camp i del transport en la represa econòmica catalana.

 

 

PROGRAMA D’ACTES TRES TOMBS DE SANT ANTONI ABAT 2024 VALLS

 

> Divendres 12 de gener

 

19:30h: La recuperació de la rifa del porquet. Costums i rituals de la festa de Sant Antoni de Valls, a càrrec de Tània Guasch, de la Societat de Sant Antoni, i Albert Oliva, de la Unió Anelles de la Flama. Sala actes Institut estudis Vallencs, amb la col·laboració de l’Institut d’estudis Vallencs 

 

> Dissabte 13 de gener

 

12:00h: Cercavila de la Rifa del Porquet de Sant Antoni. Plaça del Blat

Recorregut: plaça del Blat, carrer de la Cort, Pati, Gonzalez Alba, plaça dels Alls, Forn Nou, Sant Pere, Sant Antoni, Major i plaça del Blat

 

17:30h: església Sant Antoni, repic tradicional de campanes a càrrec dels Campaners de Valls

 

18:00h: Plaça del Carme, cercavila de la bandera. 
Recorregut: Plaça del Carme, C/ del Carme, Carrer Carnisseria, Carrer Major i Plaça del Blat.

 

18:30h aproximadament: Arribada a la plaça del Blat. i concert a càrrec de la Cobla Momentània. 
Una vegada finalitzat el concert, seguirà la cercavila que comptarà, a partir de la plaça del Blat, amb la participació de la Mulassa de Valls.
Recorregut: Plaça del Blat, Carrer la Cort, Plaça del Pati, Carrer d’en Bosc, Carrer Sant Antoni, carrer Major, Carrer del Carme i plaça del Carme.

 

> Diumenge 14 de gener

 

8:00h: esmorzar dels participants
11:30h: inici dels tradicionals Tres Tombs
12:30h: Repic tradicional de campanes església de Sant Antoni de Valls a càrrec dels campaners de Valls 
13:00h: benedicció a l'església Sant Antoni, repartiment de l’aufarsó als participants a càrrec Campaners de Valls 
14:00h: Pas pel carrer major 

 

1r Tomb
Francesc Gumà, Rafael de Casanovas, Molls de l’estació, Crta. Del Pla, Font de la Manxa (recte per davant de l’antic banc de Valls), Jaume Huguet, Muralla del Castell, Muralla Sant Francesc, Muralla del Carme, Portal Nou.
2n Tomb
Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, Crta. De Montblanc, Font de la Manxa (davant D4), Jaume Huguet, Muralla del Castell, Plaça Sant Francesc, Sant Antoni, Carnisseria, Pl. Garrofes, Tomàs Caylà, Portal Nou (Pel carrer Sant Antoni no hi passen els carros grans que seguiran per la muralla).
3r Tomb
Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, Crta. de Montblanc, Font de la Manxa (davant D4) Jaume Huguet, Plaça 1 d’octubre, Pati, Carrer de la Cort, Carrer Major, Carrer Carnisseria, Tomàs Calyla, Muralla Sant Antoni, Jaume Huguet, per davant del banc de Valls, Carretera del Pla i arribada als Molls de l’estació 

 

VALLS · 21 DE DESEMBRE DE 2023