La figura de Pere Català Roca centrarà la Nit de Castells

La figura de Pere Català Roca centrarà la Nit de Castells

>La Nit de Castells tindrà el seu fil conductor en la figura del fotògraf Pere Català Roca (Valls, 1923 – Barcelona, 2009), del qual aquest any passat s’ha commemorat el centenari del seu naixement.

>La Nit –que se celebrarà el 27de gener vinent al Centre Cultural de Valls– incorpora un nou premi, precisament batejat amb el nom de Pere Català Roca.

Fotògraf de referència en la història dels castells i, de fet, en els costums i vida del país durant el segle XX, la figura de Català Roca ha estat revitalitzada durant el darrer anys, per diferents motius. La celebració del centenari del seu naixement i la inauguració del Museu Casteller de Catalunya –del qual ell n’havia fet la primera proposta als anys setanta– ha permès tornar a ressaltar la seva figura i trajectòria, així com la decisiva contribució a la projecció dels castells de la mà de les seves fotografies. Precisament, ara fa unes setmanes, l’Ajuntament de Valls va designar amb el nom de Pere Català Roca la plaça que acull el Museu.

Pere Català Roca va rebre el Premi a la Trajectòria en la tercera Nit de Castells, l’any 2009. Va ser un premi a títol pòstum, ja que va morir pocs dies abans, un cop el jurat ja havia decidit lliurar-li el reconeixement.

Amb motiu del centenari de Català Roca, la Nit de Castells 2024 incorporarà una nova distinció: el Premi Pere Català Roca, que distingeix un/a fotògraf/a que hagi destacat per les seves aportacions a la fotografia de temàtica castellera. El nou guardó està atorgat per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Valls i no es revelarà fins la celebració de la mateixa gala.

Aquest nou guardó se suma el catàleg de premis de la Nit, que enguany celebra la seva dissetena edició. En total, la gala lliurarà onze premis, decidits per set jurats diferents. La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells, en organització conjunta amb l’Ajuntament de Valls, TAC 12 i La Xarxa. La gala es retransmetrà per les televisions de La Xarxa, amb producció conjunta d’aquesta cadena amb TAC 12.

 

VALLS · 11 DE GENER DE 2024