La Nit de Castells premiarà a Valls un intens 2023 i saludarà la nova temporada

La Nit de Castells premiarà a Valls un intens 2023 i saludarà la nova temporada

>Més de 70 colles han confirmat la seva participació en la dissetena edició de la Nit de Castells, que se celebrarà aquest dissabte vinent al Centre Cultural de Valls i que lliurarà onze premis en diferents categories.

>Set jurats han participat en les decisions, que es donaran a conèixer en el transcurs de la mateixa gala, retransmesa per les televisions locals.

La Nit de Castells serà, de nou, la trobada social del món casteller: el dia que les colles es troben sense fer castells per a valorar i premiar la temporada passada i saludar-ne la nova. Les més de 70 colles que han confirmat assistència –entre les quals la Colla Castellera de Madrid– representen una quinzena més de les 56 que hi van participar l’any passat. La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells, organitzada conjuntament amb l’Ajuntament de Valls, TAC 12 i La Xarxa i té com a missió distingir colles, castells, trajectòries, places i iniciatives diverses de foment del fet casteller.

La gala es podrà seguir en directe per les televisions locals d’arreu del país en una producció de TAC 12 i la Xarxa. L’acte serà presentat per Aina Mallol i Carles Cortés i tindrà com a element central la figura del fotògraf i dinamitzador casteller Pere Català Roca (Valls, 1923 - Barcelona, 2009), del qual el passat 2023 es va commemorar el centenari del seu naixement. Català Roca va rebre, precisament, a la tercera Nit de Castells (2009) el Premi a la Trajectòria.

La Nit de Castells 2024 lliurarà onze premis, entre els quals el nou Premi Pere Català Roca, que concedeix la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Valls a un fotògraf que hagi destacat per les seves aportacions a la temàtica castellera. Els onze premis que es donaran a la Nit han estat decidits per set jurats diferents: els cronistes castellers, les colles de gamma extra, la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres, el Baròmetre Casteller, TAC 12, la Regidoria de Turisme i el Consell Assessor de la Revista Castells. Els únics anunciats prèviament són els del Baròmetre en les seves dues categories: a les colles que van estrenar pis la temporada passada (Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample i Castellers del Foix, que van descarregar el seus primers castells de 7) i a les més completes en els diferents nivells: Castellers de Vilafranca (perquè han descarregat major gamma de 9), Moixiganguers d’Igualada (de 8), Jove de Barcelona (de 7) i Castellers de Santpedor (de 6).

 

Premis de la XVII Nit de Castells 

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat per la Revista Castells. 

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi a una iniciativa social. Premia una iniciativa en funcionament destinada a projectar i reforçar el món casteller. Atorgat per la Revista Castells.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que pels seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

Premi Imatge de la temporada TAC 12 - La Xarxa. Premia una imatge que per estètica i espectacularitat ha tingut un gran impacte audiovisual durant la temporada. Atorgat per TAC 12 i La Xarxa. 

Premi de fotografia Pere Català Roca. Distingeix un/a fotògraf/a que hagi destacat per les seves aportacions a la fotografia de temàtica castellera. Atorgat per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Valls

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric i les més completes en cada categoria. Patrocinat per Estrella Damm.
- Colles que guanyen pis
- Colla més completa de castells de 9
- Colla més completa de castells de 8
- Colla més completa de castells de 7
- Colla més completa de castells de 6

Premis Especial Nit de Castells. Premia un fet rellevant del món casteller pel seu impacte, transcendència o valor. Atorgat per la Revista Castells.

VALLS · 24 DE GENER DE 2024