La Nit de Castells deixa un catàleg de distincions repartides arreu del territori

La Nit de Castells deixa un catàleg de distincions repartides arreu del territori

< Els reconeixements viatgen a Valls, Vilafranca, Altafulla, el Vendrell, Mataró, Terrassa i Girona, entre d’altres poblacions

240127Nit1

Des del km 0 i fins a colles de recent creació: els premis de la dissetena Nit de Castells (11 en total, decidits per 7 jurats diferents) han deixat un mapa de distincions repartit, que han viatjat fins a 10 comarques del país. La Colla Joves, els Castellers de Vilafranca, els Capgrossos de Mataró, els Nens del Vendrell i els Castellers d’Altafulla, a més de la castellera dels Minyons Amaia Comas i la plaça del Vi de Girona han estat els principals protagonistes de la Nit. El Museu Casteller, l’editorial Cossetània i David Oliete també han estat premiats.

El Centre Cultural de Valls ha estat el punt de trobada social del món casteller, convocat per la Nit de Castells, impulsada per la Revista Castells i organitzada conjuntament amb l’Ajuntament de Valls, TAC 12 i La Xarxa. Representants de 71 colles, a més d’una àmplia presència institucional i també d’entitats culturals i patrocinadors, han assistit a l’acte, que ha estat retransmès en directe per 27 televisions locals d’arreu de Catalunya. La gala, presentada per Carles Cortés i Aina Mallol, ha traçat el fil conductor entorn la figura del fotògraf vallenc Pere Català Roca, amb motiu dels 100 anys del seu naixement.

240127Nit13

Els premis han estat un reflex de la intensa temporada passada, però també de la realitat actual del món casteller. Les 11 distincions han tingut 7 jurats diferents i han estat notablement repartides arreu del territori. El moment culminant de la gala ha estat, com és habitual, el Premi a la Trajectòria, que ha rebut Amaia Comas l’emblemàtica castellera dels Minyons de Terrassa i primera dona en pujar al quart d’un castell de 9, el 4de9 sense folre descarregat pels malves a Girona fa 25 anys. Precisament, la plaça del Vi de Girona ha estat distingida com a Plaça de la Temporada, tant per les construccions alçades l’any passat a la diada de Sant Narcís (els Capgrossos van segellar el retorn a la gamma extra, els Minyons van mantenir el nivell i els Marrecs van recuperar el 5de8) com per haver estat un exemple del creixement dels castells cap al conjunt del país en els darrers anys. Els Capgrossos de Mataró, al seu torn, han estat reconeguts amb el Premi Descarregat a la colla que més va progressar la temporada passada mantenint un alt nivell d’eficàcia i seguretat.

Tres castells alçats el 2023 han marcat la Nit de Castells. En primer lloc, el pilar de 8 amb folre i manilles descarregat per la Colla Joves Xiquets de Valls a Altafulla, que ha rebut el Premi del Moment casteller de la temporada “pel seu valor històric i pel seu simbolisme en el context de la colla”. Precisament, els Castellers d’Altafulla han estat distingits com a Colla de la temporada, tant pel seu primer 2de7 com pel conjunt de castells que hi van alçar en l’any del seu cinquantenari. I, paral·lelament, el 9de9 amb folre carregat pels Castellers de Vilafranca ha rebut el Premi Imatge de la Temporada per haver aconseguit obrir una nova porta del món casteller.

El vessant social i cívic que acompanya el fet casteller també ha estat reconegut en la dissetena edició de la Nit de Castells. El Museu Casteller –una de las eternes aspiracions del món casteller, finalment assolida– ha rebut el Premi Especial de la Nit, concedit per la Revista Castells, i que han recollit els representants de les quatre institucions impulsores, l’Ajuntament de Valls, el departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Els Nens del Vendrell han rebut el Premi a la Iniciativa social pel seu projecte Fem Pinya, que fa deu anys que desenvolupa accions solidàries al Baix Penedès; l’editorial Cossetània ha estat distingida amb el títol Ambaixador Castells, per la tasca duta a terme amb l’Enciclopèdia Castellera, mentre que el fotògraf tarragoní David Oliete ha estat guardonat amb la primera edició del Premi de fotografia Pere Català Roca, distinció que atorga la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Valls.

Els únics premis que se sabien amb antelació eren els Baròmetre Casteller, que distingeixen les colles que han estrenat pis descarregat o bé que han estat les més completes en els seus diferents nivells (és a dir, que han descarregat més gamma d’un nivell específic, encara que hagin fet alguns castells superiors). De la primer categoria han rebut premi la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample i els Castellers del Foix, totes dues estrenades en els 7 pisos, mentre que els Castellers de Vilafranca han estat premiats com a Colla més completa en els castells de 9, els Moixganguers d’Igualada en els de 8, la Jove de Barcelona en els de 7 i els Castellers de Santpedor en els de 6.

 

Premis de la XVII Nit de Castells

240127Nit2

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat per la Revista Castells. A Amaia Comas, dels Minyons de Terrassa, castellera de reconeguda petjada i pionera en pujar a les construccions de màxima dificultat, com ara fa 25 anys al quart del 4de9 sense folre i a sisens del 3de10 amb folre i manilles.

240127Nit8

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells. A l’editorial Cossetània per la immensa tasca duta a terme en l’Enciclopèdia Castellera, que ha constituït un element cabdal en la historiografia, la investigació i la difusió del fet casteller.

240127Nit6

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat per la Revista Castells. A la plaça del Vi de Girona, escenari de grans proeses del món casteller i testimoni de l’expansió cap al conjunt del país.

240127Nit9

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada. Als Castellers d’Altafulla per haver descarregat el seu primer 2de7 i una àmplia gamma de castells en 7, en la temporada del seu 50è aniversari, en el sempre difícil context al qual s’enfronten les colles de poblacions petites.

240127Nit10

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers. Al pilar de 8 amb folre i manilles de la Colla Joves Xiquets de Valls a Altafulla, pel seu valor històric i pel seu simbolisme en el context de la colla.

240127Nit5

Premi a una iniciativa social. Premia una iniciativa en funcionament destinada a projectar i reforçar el món casteller. Atorgat per la Revista Castells. Al projecte Fem Pinya dels Nens del Vendrell, per haver estat durant els seus primers 10 anys de funcionament una eina de suport social i solidari a col·lectius en risc.

240127Nit7

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que pels seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC. Als Capgrossos de Mataró per la recuperació de la gamma extra, sense cap caiguda i haver aconseguit afrontar la pèrdua d’una persona emblemàtica de la colla.

240127Nit4

Premi Imatge de la temporada TAC 12 - La Xarxa. Premia una imatge que per estètica i espectacularitat ha tingut un gran impacte audiovisual durant la temporada. Atorgat per TAC 12 i La Xarxa. Al 9de9 amb folre carregat pels Castellers de Vilafranca per haver aconseguit obrir una nova porta del món casteller.

240127Nit12

Premi de fotografia Pere Català Roca. Distingeix un/a fotògraf/a que hagi destacat per les seves aportacions a la fotografia de temàtica castellera. Atorgat per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Valls. A David Oliete, per haver aportat projecció internacional a la fotografia castellera partint d’uns paràmetres de qualitat i singularitat.

240127Nit11

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric i les més completes en cada categoria. Patrocinat per Estrella Damm.
- Colles que guanyen pis: Castellers de l’Esquerra de l’Eixample i Castellers del Foix (noves colles de 7)
- Colla més completa de castells de 9: Castellers de Vilafranca
- Colla més completa de castells de 8: Moixiganguers d’Igualada
- Colla més completa de castells de 7: Colla Jove de Barcelona
- Colla més completa de castells de 6: Castellers de Santpedor

240127Nit3

Premis Especial Nit de Castells. Premia un fet rellevant del món casteller pel seu impacte, transcendència o valor. Atorgat per la Revista Castells. Al Museu Casteller, per haver culminat amb excel·lent resultat un anhel iniciat fa prop de 50 anys de la mà de Pere Català Roca.

 

Valls, 27 de gener de 2024