Valls programa una quinzena d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones

Valls programa una quinzena d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones

> La programació, del 28 de febrer al 16 de març, inclou contacontes, tallers i activitats esportives, creació escènica, l’exposició «La veu de totes» i la presentació del documental «Dolors», entre altres

> La regidoria d’Igualtat i Feminisme impulsa sessions de formació adreçades a entitats amb l’objectiu que dissenyin el seu propi Pla d’Igualtat

L'Ajuntament de Valls se suma a les activitats del Dia Internacional de les Dones per la reivindicació de la igualtat real i efectiva de dones i homes i de l’eliminació de la discriminació per raons de gènere. El Dia Internacional de les Dones se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides, en què es denuncia el sexisme i la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones. 

La regidoria d’Igualtat i Feminismes de l’Ajuntament de Valls ha organitzat un extens programa d’actes amb la implicació de les regidories de Cultura, Ensenyament, Esports i Acció Cívica i Joventut, i entitats de la ciutat. La quinzena d’activitats es desenvoluparan del 28 de febrer al 16 de març i inclouen documental, exposició, creació escènica, contacontes, tallers i també activitats esportives, entre altres i remarquen el caràcter transversal i el compromís amb la lluita feminista de les diferents àrees de l’Ajuntament

Els actes començaran dimecres 28 de febrer, amb el taller «Dones i plantes medicinals», a càrrec de Silvestrina, i seguiran el 2 de març amb la projecció del documental «Dolors», preestrena del film dirigit per Marta Arjona i Maite Blasco, dedicat a la pionera de l’aviació i vallenca il·lustre Dolors Vives i Rodon. Del 4 al 15 de març, es podrà visitar l’exposició «La veu de totes» a l’Espai Jove, una mostra d’Alba Torrelles i Carmen Ortiz que presenten testimonis d’arreu del món sobre violència i desigualtats.

Per altra banda, el dimarts 5 de març, tindrà lloc la projecció del curtmetratge sobre l’esperança, «El orden de las cosas», dirigit per César i José Esteban Alenda, amb col·loqui posterior amb la treballadora social i psicòloga del Centre d’Atenció Primària i la tècnica del Servei d’Atenció a les Dones. Aquell mateix dia també es realitzarà a l’Espai Jove un taller de defensa personal a càrrec de Sònia Vaquer. Els actes seguiran l’endemà amb la creació escènica A(real), sota la direcció de Marta Ruiz. Es tracta d’un projecte comunitari que invita a reflexionar sobre la mirada subjectiva dels humans vers la realitat, els prejudicis i les creences. 

L’acte central del dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones, consistirà en la lectura del manifest institucional al migdia a la plaça del Blat, i anirà a càrrec de l’alumnat de secundària dels diferents centres educatius de Valls. El dissabte 9 de març concentra nombroses activitats, començant a les 9 del matí amb la «Pedalada de la dona», una ruta de 45 km de carretera i 25 de muntanya. A les 11 hores al Pati, es desenvoluparà el taller «Conèixer per respectar», a càrrec de la Tribu Juganera i, una hora després, als Arcs del Celler de Paborde, l’espectacle «Memòries oblidades» dirigit per Eva Vives. Ja a les 8 del vespre, al Teatre Principal, literatura musicada amb «Dones de paraula», tancarà la diada.

La penúltima activitat s’ha organitzat pel dijous 14 de març, en aquesta ocasió, l’hora del conte de la Biblioteca Carles Cardó portarà un espectacle sobre gènere i identitat amb «Blauró», a càrrec de Clara Algaba. Finalment, es tancarà la programació que serveix per commemorar el Dia internacional de les dones el dissabte 16 de març amb vàries sessions esportives al pavelló Xavi Tondo i Violpini, concretament es podrà participar a step bàsic, dance line, zumba i body combat. Aquest dia les persones participants podran deixar els nens/es de 0 a 16 anys, en un espai preparat i adaptat pels infants fins que acabi l’activitat per tal d’apostar perquè les dones puguin disposar d’espais de temps lliure.

2403088MFINAL

Formació a entitats per impulsar plans d’igualtat

Per altra banda, des de la Regidoria d’Igualtat i Feminismes també s’aposta perquè la dona tingui un paper més participatiu en tots els àmbits de la seva vida, entre ells dintre de les entitats i associacions. Per aquest motiu, la regidoria ha organitzat una formació gratuïta per a totes les entitats de Valls amb l'objectiu de realitzar el disseny del seu propi Pla d'igualtat. Aquests plans agrupen un conjunt de mesures per assegurar que l’organització interna, el funcionament i l’actuació de l’entitat no creï desigualtats i/o discriminacions de gènere i es dissenyi tenint en compte la diversitat interseccional existent a la ciutat.

Aquesta formació facilitarà a les entitats les eines per realitzar el seu propi Pla i un Protocol de prevenció, detecció i atenció en casos de violència masclista i lgtbifòbica. La formació consta de 4 sessions de treball presencial que es realitzaran durant 6 mesos, la primera de les quals serà el dijous 29 de febrer, de 17.00 a 20.30 h. Per poder finalitzar la formació amb el Pla d'Igualtat creat, entre sessió i sessió, l'entitat haurà de fer treball intern. Aquest projecte està pensat per simplificar el procés d'elaboració d'un Pla d'Igualtat gràcies a la guia de persones expertes d’una empresa externa especialitzada, les quals estaran acompanyant les entitats presencialment en les sessions de treball i virtualment entre sessió i sessió. 

El personal tècnic de la regidoria ja ha contactat amb les diferents entitats del municipi per a que hi participin. Tanmateix, per a totes aquelles entitats que estiguin interessades en fer la formació i que encara no s’hi haguin inscrit poden enviar un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

2402218M2

 VALLS · 21 DE FEBRER DE 2024