Valls celebra Sant Jordi amb una trentena d’activitats amb llibres i roses com a protagonistes

Valls celebra Sant Jordi amb una trentena d’activitats amb llibres i roses com a protagonistes

El Pati i els carrers adjacents retrobaran la plena activitat amb les tradicionals parades

> A la vigília de la diada es lliuraran els premis del Concurs de Relats Breus i el Museu Casteller s’estrena com a nou espai en el seu primer Sant Jordi

> La ballada de sardanes, la despertada i la cercavila dels dracs entre els actes tradicionals que marcaran l’agenda de la jornada

El programa de la festivitat de Sant Jordi a Valls arrenca el 18 i s’allarga fins al 26 d’abril amb una trentena de propostes i activitats culturals. La jornada central serà el dimarts 23 amb les parades de llibres i roses, la ballada de sardanes i la despertada i cercavila dels dracs de la ciutat amb la Unió Anelles de la Flama, en un programa en el que hi prenen part llibreters, floristes i el teixit associatiu vallenc. Abans però, els actes previs arrencaran el dijous 18 amb l’espectacle infantil «Un món i un munt! de dracs», de Tanaka Teatre a la plaça Pilar Prim, mentre que al Teatre Principal s’hi estrenarà el concert organitzat pels Amics de la Música de Valls que sota el títol «Tres mestres» repassarà l’obra de tres grans compositors com Piazzolla, Granados i Torné. 

El divendres 19 Josep Santmases i Ollé presenta el seu llibre «Monverd, el primer planeta» a la Sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs, donant el tret de sortida ja a un cap de setmana que concentra nombroses propostes per a tots els públics. Així, el dissabte 20 d’abril l’Espai Jove acollirà l’acte de lliurament dels premis del Concurs de relats breus de Sant Jordi que enguany arriba a la dissetena edició i al Museu de Valls s’inaugura l’exposició «Why» en la qual Carme Solé Vendrell ens descobreix l’ofici de la il·lustració a través dels seus dibuixos. La veterana artista mostra la seva trajectòria de 50 anys i més de 800 llibres il·lustrats d’autors tan diversos com Pere Calders, Miquel Martí i Pol, Mercè Rodoreda, Salvador Espriu o Gabriel García Márquez.

240405SantJordi

L’actor i músic vallenc Ricard Farré vallenc junt amb Àlex Pujols amb el que forma tàndem al grup Arribar i Ploure presentaran en primícia al Museu Casteller el llibre «Paraules d’Antes» un homenatge a la nostra llengua: als barbarismes, col·loquialismes i trets dialectals que sabem que no són correctes però que formen part dels records d'infància i construeixen l’imaginari familiar. A més de la presentació del llibre, que arriba després de l’èxit l’any 2022 de la cançó dels Arribar i Ploure, la vetllada s’amenitzarà amb música en directe i la participació de l’il·lustrador Toni Galmés. 

Per concloure amb les activitats del dissabte a les 18h al Teatre Principal, es representarà una obra teatral familiar, «Bunji la petita coala», de Festuc Teatre, un espectacle amb titelles i amb una escenografia sorprenent de dues intèrprets que, a travès, de la narració, els diàlegs i algunes cançons, captivaran el públic des del primer moment al mes pur estil Festuc. El diumenge dia 21 seguiran les presentacions de llibres amb «No tocar ni quarts ni hores», la darrera obra del traspassat vallenc Josep Maria Calbet Cassanyes al Convent del Carme i al Teatre Principal per la tarda trobarem l’obra «Tornaria a viure com si fos un llangardaix», de la Sala Trono. Encarant ja la Diada de Sant Jordi el dilluns dia 22 a les 10h a la Sala d’actes del Centre Cívic Recital de Sant Jordi per part dels i les alumnes dels cursos de català memòria i tast de lletres. 

240417SantJordi

La jornada central del Sant Jordi, dimarts 23 d’abril, comptarà amb les tradicionals parades de llibres i roses al Pati, a la Plaça U d’Octubre i als carrers de la Cort, Jaume Huguet i Jaume Mercader. A partir de les 9h del matí, els dracs, gran i petit, de Valls estaran exposats al Pati fins que es despertin a les 6 de la tarda amb el tradicional despertar musical, al ritme de les veus dels cantaires de la Coral Infantil Cors Alegres. Després els dracs iniciaran una cercavila pel Centre Històric que tindrà el seu punt i final a la plaça del Blat. 

A les 10h a la plaça Sant Jordi, lectura en veu alta del desè aniversari organitzat per l’Òmnium Alt Camp i els centres educatius de Valls. A la tarda per tancar la diada hi haurà actes de dansa a la Plaça Pere Català Roca sota el Museu Casteller amb «La Rumba del 5 al 9» a càrrec de l’Escola de Dansa Adagi de Valls i per cloure la jornada, la Cobla Ciutat de Girona posarà la música a la tradicional Ballada de Sardanes del Pati a les 18.30h.

Del dimecres 24 fins al divendres 26 hi haurà encara actes referents a la celebració de Sant Jordi. La Conferència-Espectacle d’Onquion de la Cia a l’Espai Gerhard i Ballet «El llac dels cignes» al JCA Cinemes. El dijous a la Biblioteca Carles Cardó, Contacontes familiar de Jomeloguisojomelo.com – Moi Aznar, més tard a les 19.30h al JCA Cinemes «Opéra Comique». Lakmé de Léo Delibes. I per finalitzar el dijous, a les 20h al Teatre Principal, concert, Cançons i àries d’òpera, amb Montserrat Seró i Josep Buforn. 

El comiat de les activitats de Sant Jordi serà el divendres dia 26 a les 18h a la Biblioteca Popular, A tota veu. Recital de música i poesia de parelles lingüístiques, amb la coral Koré i Òmnium Alt Camp. I a les 19h a la Sala Sant Roc. Inauguració de l'exposició de la ceramista Mary Gumà. 

 

VALLS · 5 D’ABRIL DE 2024