El Museu exposa l’obra de Carme Solé Vendrell amb la mostra «Why? Valls»

El Museu exposa l’obra de Carme Solé Vendrell amb la mostra «Why? Valls»

> L’exposició, que s’inaugurarà dissabte 20 d’abril, portarà obres d’il·lustració, pintura i també escultura

El Museu de Valls inaugura el proper dissabte dia 20 d’abril l’exposició «WHY? VALLS. Carme Solé Vendrell. Il·lustració, pintura, escultura», una mostra que es podrà veure fins el 30 de juny, comissariada per Jaume Escala. L’exposició recull la trajectòria de cinquanta anys de treball artístic de la Carme Solé, amb vinculacions familiars a Valls a través del seu avi matern. Considerada una de les millors il·lustradores que ha donat el nostre país, l’artista exposa el seu treball en aquest camp, però també en la pintura i escultura. Les tres disciplines les cultiva alhora i s’influeixen mútuament. 

En els seus cinquanta anys de trajectòria ha dibuixat centenars de llibres que han estat editats a molts països, tant europeus com americans o asiàtics. Fa pocs dies acaba d’escriure i il·lustrar el seu darrer llibre, Mitama i la cançó del mar. 

240416expowhy

Carme Solé Vendrell neix al barri d’Horta de Barcelona. Estudia pintura a l’escola Massana i edita el seu primer llibre el 1968. Eren moments on tot estava per fer i en els libres per infants es produïen grans canvis i la Carme n’esdevé un referent. La seva obra es distingeix pel tractament del color i de la llum. També s’educa en el món del teatre i això es reflexa en la seva mirada a l’hora de crear les imatges. 

El 1979 per Benet i el seu roure, li és atorgat el Premio Nacional de Ilustración. I amb el seu llibre La Lluna d’en Joan, comença la seva carrera internacional. Amb els anys ha il·lustrat textos de Miquel Martí i Pol, Maria Aurèlia Capmany, Salvador Espriu i Pere Calders, Joana Raspall, Mercè Rodoreda, Bertolt Brecht o Gabriel García Márquez.

També il·lustra La Bíblia i Els nens del mar, pel qual rep el premi Octogone de Fonte, en considerar que el seu contingut creava un abans i un després en els llibres per infants. Pel poema La Croada dels nens se li concedeix el premi Nacional de Cultura, el 2012, i comença a pintar rostres d’infants. 

Ha rebut també la Medalla de Oro al Mérito en las Belles Artes, i la seva obra s’ha exposat al Palau de la Virreina i al Palau Robert de Barcelona, al Centre Pompidou a París, al Museu Nacional de Taiwan, i actualment està exposada a la BNE Biblioteca Nacional a Madrid i ara a Valls amb una àmplia selecció de la seva obra. 

 

WHY?

 

L’exposició es fa ressò de la seva campanya WHY ? Perquè ? on denúncia la vulneració dels drets dels infants. Una problemàtica que està està especialment d’actualitat avui degut al conflicte de Gaza. Una campanya que fins ara l’ha porta a Barcelona, Ripoll, Cardedeu, Ullastrell, Cornellà, Badalona, Montserrat, Manresa, Girona, València, Madrid, Gijón, Córdoba i Roma, en col·laboració amb institucions i infants d’arreu.

Al llarg dels seus anys d’experiència artística l’artista ha vist molts infants d’aquí i d’arreu on ha viatjat, i a poc a poc ha nascut la necessitat de donar veu, mitjançant la seva pintura als infants que no la tenen, i que veuen vulnerats els seus drets més fonamentals. És per això que va començar la campanya WHY? Per què?

Juntament amb el cantautor Jaume Escala, van pensar que aquests infants havien de sortir al carrer, pintant teles amb traços negres de rostres de criatures, i penjant-les al balcons perquè tothom els pogués veure, transformant al mateix temps els carrers de les ciutats en una galeria d’art. L’artista pretén que aquests rostres viatgin per viles i ciutats d’arreu, per tal de difondre aquest missatge, que siguin respectats els Drets dels Infants recollits en la convenció de Nacions Unides el 1989.

 

VALLS · 16 D’ABRIL DE 2024